Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL]Wiadomosci pw
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
marcio
Witam mam male pytanko mam tabele PW i takie kolumny:
id
tytul
tresc
nadawca
odbiorca
stan
data

I chce jednym zapytaniem wyciagnac i wyslane jak i odebrane wiadomosci danego user'a tylko nie wiem jak to zxrobic za pomoca jedngo zapytania czy ktos moze mnie nakierowac co mam uzyc bo zabardzo nie rozumiem?
piotrooo89
a co to za kolumna stan? tu są pokazywane czy wysłane czy odebrane?
marcio
Gdy zostaje wyslana jest stan = nadana a gdy sie przeczyta ma stan = przeczytane

P.S tak wyciagam pw odebrane:
  1. <?php
  2. $zap = ('select * from pw where odbiorca = "'.mysql_real_escape_string($_COOKIE['name']).'" order by id desc');
  3. ?>
piotrooo89
no to może tak:

1. SELECT * FROM pw WHERE user='jakis user' AND stan='przeczytane' AND stan='nadana'

tylko by Ci się jeszcze przydała kolumna z userem któremu przyporządkujesz wiadomości.
Konaczek
Witam
A dałbyś mi namiary na taki system pw? Plis
marcio
Cytat(piotrooo89 @ 19.06.2008, 13:56:03 ) *
no to może tak:

1. SELECT * FROM pw WHERE user='jakis user' AND stan='przeczytane' AND stan='nadana'

tylko by Ci się jeszcze przydała kolumna z userem któremu przyporządkujesz wiadomości.

No tak ale jak zrobie mysql_num_rows() na te zapytanie to zwroci mi wynik wszystki wiadomosci i wyslanych o przeczytanych a ja chce zrobic cos takiego jak jest tu na w IPB
Czyli ustawiam limit wiadomsoci u mnie jest to 20 i potem robie wykres procentowo i chce pokazac oprocz za ppmoca wyktresu np cos takiego:
Odebarne[10/20] Wyslane[5/20] a jak zrobie te zapytanie wyzej wyciagnie wszystkie wiadomosci

Myslalem cos na wzor tego:
  1. SELECT count(id) FROM pw WHERE odbiorca = "'.mysql_real_escape_string($_COOKIE['name']']).'" UNION SELECT count(id) FROM pw WHERE nadawca = "'.mysql_real_escape_string($_COOKIE['name']).'"

Cytat(Konaczek @ 19.06.2008, 14:09:50 ) *
Witam
A dałbyś mi namiary na taki system pw? Plis

Sam taki napisalem
Konaczek
@up
A mógłbyś mi zapodać ;] Miałem taki z jakiejś strony ale nie działał w 100% dobrze jeśli byś mógł mi dać to na gg możesz też pisać: 1635124 z góry thx i pozdrawiam!
marcio
Dac w sumie moge ale bedziesz musial troche przerobic i czekaj tylko go dokoncze smile.gif
Konaczek
Ok to zapodaj na gg ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.