Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS]Podzial tabelki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
marcio
Witam robie cos na wzor pokazywania pw jak w php-fusion bo mi sie podoba przerobilem troche kod etc style mam inne tylko rozmieszczanie tabelek mam podobne ale mam 2 problemy:
  1. <?php
  2. <div>
  3. <Br><Br>
  4. <table width="75%" align="center" cellpadding="1" cellspacing="1" style="border: 1px solid #C5C5C5;"><tr><th style="background-color:#eeeeee" height="18"><b>Prywatna wiadomosc</b></th></tr></table>
  5. <table width="75%" align="center" cellpadding="4" cellspacing="0" style="border: 1px solid #C5C5C5;"><tr><td>
  6. <table width="75%" align="center" cellpadding="1" cellspacing="1" style="border: 1px solid #C5C5C5;">
  7. <tr>
  8. <td align="left" width="1%" style="background-color:#F6F6F6;padding:4px;border: 1px solid #C5C5C5;">Nadawca:</td><td>'.$dane['nadawca'].'<td></td>
  9. </tr>
  10. <tr>
  11. <td align="left" width="1%" style="background-color:#F6F6F6;padding:4px;border: 1px solid #C5C5C5;">Temat:</td><td>'.$dane['tytul'].'<td></td>
  12. </tr>
  13. <tr>
  14. <td align="left" width="1%" style="background-color:#F6F6F6;padding:4px;border: 1px solid #C5C5C5;">Data:</td><td>'.$dane['data'].'<td></td>
  15. </tr>
  16. <tr>
  17. <td></td><td width="100%">'.$tresc.'</td>
  18. </tr>
  19. </table>
  20. <table width="75%" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0">
  21. <tr><td>sdadf</td></tr>
  22. </table>
  23. </td></tr>
  24. </table>
  25. </div>
  26. ');
  27. ?>

Tak to wyglada: http://img396.imageshack.us/my.php?image=zrzutekranu5nv0.png

Teraz tam gdzie jest strzalka ta u gory po lewej stronie chodzi mi to zeby tabele w srodku czyli ta z danymi pw podzieli za pomoce tak jakby border tylko nie wiem jak tzn widzicie tak jak ja mam to od skonczenie napisu Nadawca/Data/Temat i tresc tak jakby przedluzyj border kolumny nie wiem czy mnie rozumiecie smile.gif

A co do drugiej szczalki nie wiem dlaczego ale tabela z tresc pw jest mniejsza od wszystkich inny a dalem jej width="75%" wiec powinna byc taka sama jakies propozycje?
.radex
Sorry za offtop ale powiem tak:

Jak się używa tabelek do danych nietabelarycznych to są takie problemy i ciężko znaleźć przyczynę.
marcio
Nom ale nie jest ona tak skomplikowana moze ktos pomoze juz na tym:
Cytat
Teraz tam gdzie jest strzalka ta u gory po lewej stronie chodzi mi to zeby tabele w srodku czyli ta z danymi pw podzieli za pomoce tak jakby border tylko nie wiem jak tzn widzicie tak jak ja mam to od skonczenie napisu Nadawca/Data/Temat i tresc tak jakby przedluzyj border kolumny nie wiem czy mnie rozumiecie

Mi tak nie zalezy ale na tym:
Cytat
A co do drugiej szczalki nie wiem dlaczego ale tabela z tresc pw jest mniejsza od wszystkich inny a dalem jej width="75%" wiec powinna byc taka sama jakies propozycje?

Bo brzydko wyglada smile.gif

P.S pytam bo nigdy sie nie interesowalem zabardzo ani html'em ani css'em ale nie wiem czemu taj jedna tabela jest mniejsza skoro ma width taka same jak wszystkie
Neeke
  1. <div>
  2. <table width="75%" align="center" cellpadding="1" cellspacing="1" style="border: 1px solid #C5C5C5;">
  3. <tr>
  4. <th style="background-color:#eeeeee" height="18">
  5. <b>Prywatna wiadomosc</b>
  6. </th>
  7. </tr>
  8. </table>
  9. <table width="75%" align="center" cellpadding="0" cellspacing="0" style="border: 1px solid #C5C5C5;">
  10. <tr>
  11. <td>
  12. <table width="100%" align="center" cellpadding="1" cellspacing="1" style="border: 1px solid #C5C5C5;">
  13. <tr>
  14. <td align="left" width="1%" style="background-color:#F6F6F6;padding:4px;border: 1px solid #C5C5C5;">Nadawca:</td><td>'.$dane['nadawca'].'<td></td>
  15. </tr>
  16. <tr>
  17. <td align="left" width="1%" style="background-color:#F6F6F6;padding:4px;border: 1px solid #C5C5C5;">Temat:</td><td>'.$dane['tytul'].'<td></td>
  18. </tr>
  19. <tr>
  20. <td align="left" width="1%" style="background-color:#F6F6F6;padding:4px;border: 1px solid #C5C5C5;">Data:</td><td>'.$dane['data'].'<td></td>
  21. </tr>
  22. <tr>
  23. <td></td>
  24. <td width="100%">'.$tresc.'</td>
  25. </tr>
  26. </table>
  27. </td>
  28. </tr>
  29. <tr>
  30. <td>
  31. <table width="75%" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0">
  32. <tr>
  33. <td>sdadf</td>
  34. </tr>
  35. </table>
  36. </td>
  37. </tr>
  38. </table>
  39. </div>

niewiem czy dobrze zrozumialem ale moze oto ci chodzilo ?
.radex
Cytat(marcio @ 19.06.2008, 19:49:38 ) *
Nom ale nie jest ona tak skomplikowana moze ktos pomoze juz na tym:

Skoro nie jest skomplikowana to tym bardziej powiedz "won!" tabelkom tongue.gif
Neeke
Zalecam przeczytanie troszke o divach. Znacznie uprzyjemnia sie prace sobie jak i serwerom na ktorym jest hostowana strona ;]

Jak by ktoś niewiedział to tabelki dodatkowo zjadają transfer serwera ;]
Sam kożystam z diva i polecam go innym dopiero poczatkujacym
marcio
@Neeke zaraz sprawdze twoje rozwiazanie

Ogolnie nie przepad za html'em i css'em a na tabelkach dobrze mi sie pracuje smile.gif ale wazne elementy sa w div np caly layout jest oparty na div'ach smile.gif
.radex
uuu, chyba jeszcze tego nie znasz:

http://osiolki.net/tabelki/

Lekturka "do poduszki" tongue.gif

EDIT:

Kod
<table width="100%"><tr>

<td class="menu">

I Ty to nazywasz layoutem w 100% na divach smile.gif ?
marcio
Heh jakos wole tabelki nie interesuje mnie jak to robia inne smile.gif mam swoje innowacje ale dzieki smile.gif ogolnie to co mi podal @Neeke dziala a wiece moze jak podzielic tabele?

@Neeke moze powiesz gdzie mialem blad??

P.S jak ktos z was jest teraz na stronie to cos moze nie dzialac bo pracuje smile.gif
Neeke
znaczy jak podzielic? bo nieczaje teraz juz kompletnie;]
.radex
Cytat(marcio @ 19.06.2008, 21:11:39 ) *
Heh jakos wole tabelki nie interesuje mnie jak to robia inne smile.gif mam swoje innowacje ale dzieki smile.gif

Eeee, nie ma takich smile.gif Przeczytaj dwa razy, może trzy, popatrz na nowoczesne strony i wtedy się wypowiadaj smile.gif

Cytat
ogolnie to co mi podal @Neeke dziala a wiece moze jak podzielic tabele?

Konkretniej: w jakim sensie podzielić tabelę?
Neeke
  1. <table width="75%" align="center" cellpadding="0" cellspacing="0" style="border: 1px solid #C5C5C5;">
  2. <tr>
  3. <td>
  4. <table width="100%"

Moze troszke nauki dorzuce tu. zawsze jak pracujesz na %-towych szerokosciach trzeba pamietac ze kazda tabela zawarta w tabeli jest procentowana do tej w ktorej jest zawarta czyli by osiagnac twoj wynik jaki chciales wystarczylo przeczytac iz pierwsza tabela ma 75% a nastetepna w niej zawarta musi miec 100% by wykozystac powieszchnie pierwszej czyli 75%

A teraz łopatologicznie bys zrozumial
jaki zapis wypada dac jezeli chcesz uzyskac 100% szerokosci tabeli ktora ma swoja szerokosc rowna 75%?

odpowiedz chyba juz sam znasz dalej blad bedziesz wiedzial gdzie byl smile.gif
marcio
@up moj blad byl tutaj:
Kod
<table width="100%" align="center" cellpadding="1" cellspacing="1" style="border: 1px solid #C5C5C5;">

Ja mialem 75% a nie pomyslalem w ten sposob co ty smile.gif myslalem bardziej o kodzie php biggrin.gif

@radex_p wiem jak wygladaja strony profesjonalistow poniewaz sam znam kilka ludzi co robia projekty za kase wiec wiem jak jest smile.gif

Co do dzielenia tabeli hmmm macie konto na obojetnie jakim cms php-fusion jak wejdziecie w pw i przeczytacie jakies pw porownajcie jego tabele z moja w screen'ie chodzi o mniej wiecej cos takiego

Rozumiecie mnie teraz??

Mniej wiecej taki wzor
Neeke
ee chodzi ci o kilka tabel pod soba?

to polecam uzycie php
a dokladniej
  1. <?php
  2. while(){...}
  3. ?>

a jasniej zapetl te tabele w sposob iz <tr></tr> daja ci jedna kolumne wiec jak je zapetlisz dadza ci iles tam kolumn w pionie czyli uzyskasz swoj chciany efekt;]

a jaka czesc kodu zaloopowac ? sam pomysl ;]
marcio
Chodzi o taki efekt: http://img440.imageshack.us/my.php?image=zrzutekranu6xk6.png

@Neeke php ok jesli tak mowisz czy moze to jednak html?

W zrodle strony jest mniej wiecej tak jak ja mam z css nie umialem wylapac jak to zrobili smile.gif sciagalem nawet zrdola fusion'a tongue.gif
Neeke
aa jezeli ci chodzi o takowy wyglad to zadna filozofia

1. <div>
  2. <table width="75%" align="center" cellpadding="1" cellspacing="1" style="border: 1px solid #C5C5C5;">
  3. <tr>
  4. <th style="background-color:#eeeeee" height="18">
  5. <b>Prywatna wiadomosc</b>
  6. </th>
  7. </tr>
  8. </table>
  9. <table width="75%" align="center" cellpadding="5" cellspacing="0" style="border: 1px solid #C5C5C5;">
  10. <tr>
  11. <td>
  12. <table width="100%" align="center" cellpadding="0" cellspacing="0" style="border: 0px solid #C5C5C5;">
  13. <tr>
  14. <td align="left" width="1%" style="background-color:#F6F6F6;padding:4px;border: 1px solid #C5C5C5;">Nadawca:</td><td style="background-color:#FFF;padding:4px;border: 1px solid #C5C5C5;">'.$dane['nadawca'].'<td></td>
  15. </tr>
  16. <tr>
  17. <td align="left" width="1%" style="background-color:#F6F6F6;padding:4px;border: 1px solid #C5C5C5;">Temat:</td><td style="background-color:#FFF;padding:4px;border: 1px solid #C5C5C5;">'.$dane['tytul'].'<td></td>
  18. </tr>
  19. <tr>
  20. <td align="left" width="1%" style="background-color:#F6F6F6;padding:4px;border: 1px solid #C5C5C5;">Data:</td><td style="background-color:#FFF;padding:4px;border: 1px solid #C5C5C5;">'.$dane['data'].'<td></td>
  21. </tr>
  22. <tr>
  23. <td width="100%"style="background-color:#F6F6F6;padding:4px;border: 1px solid #C5C5C5;" [b]colspan="2"[/b]>'.$tresc.'</td>
  24. </tr>
  25. </table>
  26. </td>
  27. </tr>
  28. <tr>
  29. <td>
  30. <table width="75%" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0">
  31. <tr>
  32. <td>sdadf</td>
  33. </tr>
  34. </table>
  35. </td>
  36. </tr>
  37. </table>
  38. </div>

Sorka za to z petlami oczym innym myslalem ;]
marcio
Jednak zostane przy wczesniejszym nie wyszlo tak fajnie ale dzieki za pomoc smile.gif wiesz przerabiam caly system pw biggrin.gif
.radex
Cytat(marcio @ 19.06.2008, 21:35:09 ) *
@radex_p wiem jak wygladaja strony profesjonalistow poniewaz sam znam kilka ludzi co robia projekty za kase wiec wiem jak jest smile.gif

Wiesz, strona za kasę nie zawsze oznacza strona profesjonalna. W rzeczywistości, często jest odwrotnie.
marcio
Cytat(radex_p @ 19.06.2008, 22:04:07 ) *
Wiesz, strona za kasę nie zawsze oznacza strona profesjonalna. W rzeczywistości, często jest odwrotnie.

WIerz mi to nie byle jakie strony smile.gif zreszta jak ktos pisze na tabelkach nie znaczy ze jest zle jak lubisz pisac na div-ach bo wszyscy tak pisza to good ja pisze jak mi wygodnie wale jak inni pisza biggrin.gif byle mi sie dobrze kodzilo smile.gif z czasem jak bede mial wiecej praktyki najwyrazniej zmienie rozumowanie
.radex
Cytat(marcio @ 19.06.2008, 23:54:14 ) *
z czasem jak bede mial wiecej praktyki najwyrazniej zmienie rozumowanie

No, mam nadzieję tongue.gif

Znam wiele osób, które zajmują się tym wiele lat i nadal robią strony na tabelkach :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.