Tworzę prosty kreator testów jednokrotnego wyboru i napotkałem pewną przeszkodę. W pliku kreator.php mam switch:
<?php switch ($krok) ?>
który prowadzi krok po kroku przez tworzenie testu. Przykładowo w pierwszym kroku wpisuje się do formularza informacje takie jak tytuł, czy liczbę pytań. W kroku 2 sprawdzam poprawność danych i w razie potrzeby wyświetlam link zwrotny, aby poprawić nieprawidłowe dane. Dostęp do kreatora mają tylko zalogowani użytkownicy, dlatego też skorzystałem z sesji, aby sprawdzać, czy użytkownik jest zalogowany. I tu pojawia się mój problem. Wcześniej, przed wprowadzeniem użytkowników, po kliknięciu przycisku przenoszącego wstecz, aby poprawić dane, wszystkie dane wpisane w pola input były zapamiętane. Teraz natomiast, po wprowadzeniu sesji, dane są kasowane i wszystko trzeba wpisywać od nowa. Czy to jest normalne zachowanie sesji? Zależy mi na tym, aby przy najmniejszym błędzie nie trzeba było wpisywać wszystkiego ponownie, tylko dane były zapamiętywane. Da się to jakoś zrobić? Może to zachowanie wynika z mojego błędu. Na początku skryptu umieściłem:
<?php ?>
Korzystam też z funkcji sprawdzającej, czy użytkownik jest zalogowany.
<?php function sprawdz_uzyt() // sprawdzenie czy użytkownik jest zalogowany { { return true; } else { return false; } } ?>
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki, jak rozwiązać ten problem.