Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Nawigacja
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
IMP
Hej tu znowu ja:) Mam nadzieje ze zabardzo nie zaśmiecam forum winksmiley.jpg

Jak w temacie, nie chce wynajdywać koła od nowa wiec prosze was o rade. W jaki sposob najefektywniej projektowac nawigacje na stronie. Totalnie nie wiem jaka koncepcje wybrac.

Jak narazie jedyne co mi przychodzi do glowy to switch lub nawigacja za pomoca plikow.

Siedzicie w temacie znacznie dluzej odemnie pewnie znacie wiele schematow czy modelow postepowania w tym przypadku.

cechy:

- rozwiazanie ma byc otwarte na zwiekszajaca sie liczbe linkow

- jezeli ma byc oparte o switch to chcialbym aby linki mialy postac "index.php?p=1" tzn jednoliterowa zmienna i wartosc wyrazona w liczbach.

- strona bedzie obslugiwac szablony wyswietlania tresci. Moga sie one powtarzac.

- info o linkach mam przetrzymywane w bazie id,name,url. ID odpowiada za kolejnosc wyswietlania linkow, NAME to poprostu nazwa linka, np: strona glowna czy oferta. URL to wartosc ktora byla by przypozadkowywana jakiejs zmiennej np te nieszczesne "?p=1"

- do tego wszystkiego dochodza jeszcze linki do konkretnych newsow, do ich edycji itp

Jezeli temat byl walkowany to sory. Szukalem ale pewnie pod zlymi haslami. W takim wypadku poprosze o linka albo chociaz o wskazowki pod jakim haslem moge jakies informacje znalesc.

------------------

cos czuje ze sie zakalapuckalem haha.gif
.radex
Najlepszym rozwiązaniem jest front controller, który wybiera odpowiedniego controllera. (najlepiej do tego NiceURLs i prawdziwy MVC)

Nie jest to rozwiązanie najprostsze, ale jedne z najlepszych.
cbagov
@IMP... prawde mowiac to wszystko co ci potrzebne, masz.
Kwestia tylko prostej wybieraczki (kontrolera) + ewentualne mapowanie linkow na "przyjazne".
A czy to switch czy nie.. jak mowi @radex_p - wpisz w google "front controller", przyjrzyj sie i nie kopiuj tylko pomysl, bo sam znajdziesz rozwiazanie.
Masz niby szablony, masz dane i o cos co ci te dane generuje wiec czyste MVC, chyba, ze albo nie ogarniasz jeszcze albo nie masz tego o czym piszesz.
IMP
Dzisiaj caly dzien szukalem informacji na temat roznych modeli programowania. Wszystko w zwiazku z tym iz nie wiedzialem jak zaprojektowac skrypt nawigacyjny dla swojego CMSa... po calodniowym czytaniu wiem juz iz bede dazyl do wprowadzenia w swoim programie modelu MVC...

A sam kontroler wyobrazam sobie jako funkcje (switch questionmark.gif) z przypadkami :

!isset($n) - zmienna przekazywana przez GET oznaczajaca iz mamy do czynienia z newsami

!isset($o) - podobnie tylko tym razem oferty

!isset($f) - f(ree) czyli statyczne podstrony niezwiazane z zadnym specyficznym szablonem...poprostu formatowany text.

Pytania:
1. Jaki jest optymalny sposob napisania mojego zamyslu, nie chce tego robic na IFach, SWITCHa nie wiem jak zaprojektowac, a chcialbym aby kod byl wydajny i jak najkrotszy.

2. Co sadzcie o moim pomysle, wprowadzilibyscie jakies zmiany, macie jakas wizje zastepcza?
cbagov
Co bym proponowal to po pierwsze jak najmniej kategoryzowac - czyli nie robic funkjca dla news, funkcja dla ofert itp, robisz funkcje dla WPISOW i zajmujesz sie tylko 1 rzecza WPISEM. Natomioast V z MVC pozwoli co zinterpretowac widok a M zajmie sie organizowaniem danych.
Jak zaczniesz robic funkcje i zmienne dla poszczegolnych typow danych to zginiesz na przedpolu.

Tak samo nie ma sensu rozwazanie IF czy SWITCH. Stworz procedure i niech dziala a optymalizacja na koncu.

A jak chcesz sie nie narobic z pobieraniem zmiennych to masz: pobieranie GET, POST itp.
IMP
Cytat
Co bym proponowal to po pierwsze jak najmniej kategoryzowac - czyli nie robic funkjca dla news, funkcja dla ofert itp, robisz funkcje dla WPISOW i zajmujesz sie tylko 1 rzecza WPISEM.

W jaki sposob bys rozwiazal problem interpretacji polecenia wyrazonego w jednej zmiennej z przedzialu 1 do +nieskoczonsci?

W jaki sposob moj interpretator mialby rozruznic kiedy urzyc szablonu newsow a kiedy szablonu np forum.

Czym mialby sie kierowac? Informacjami z bazy danych, jakims configiem czy czym?
-------------------------
Moze znacie jakas prosta aplikacje napisana w oparciu o MVC ktora moglbym pobrac i przeanalizowac. Najlepiej aby byla prosta smile.gif
Cysiaczek
Temat: MVC
Temat: Framework Co to jest

Jeśli nie czytałeś, to przeczytaj.
To ważne, bo projektowanie menu na stronę nie ma nic wspólnego z wzorcem MVC. Menu to po prostu zbiór linków do funkcji systemu. To, że te funkcje to jakieś strony www, to tylko efekt uboczny działania programu. Napisz jakiś program, który zarządza tymi linkami. Nie nazywaj go "menu newsów", "menu główne" - napisz po prostu program. Potem powołujesz do życia jego kilka instancji i już masz kilka menu (oczywiście musisz przewidzieć np. to, żeby różne instancje używały różnych tabel/plików itp).

Cytat
W jaki sposob bys rozwiazal problem interpretacji polecenia wyrazonego w jednej zmiennej z przedzialu 1 do +nieskoczonsci?

Wiesz, parę lat w tym siedzę, ale absolutnie nie rozumiem, co napisałeś winksmiley.jpg

Pozdrawiam
cbagov
@IMP
Skoro dodajesz wpis to chyba wiesz w jakiej kategorii...
swita ? winksmiley.jpg

A znowu - 'czym sie kierowac', wracasz na tor myslenia czy to IF czy to SWITCH.
To jest zalezne od zlozonosci projektu i od czasu jaki zajmuje np. opracowanie jego architektury, od wymaganej wydajnosci, od posiadanej wydajnosci na hostingu itp.
Podpowiem, ze rozwiniety system ma 'niestety' wiele zrodel i konfiguracji i pobierania danych, dziala na SQL i na plikach jednoczesnie, ale to wyniklo z okreslonego doswiadczenia przy ich opracowywaniu i.. za szeroki temat na pisanko, bo Google pelne jest tego typu rozwiazan.
Byle tylko nie dac sie wciagnac w czyjes niby ostateczne rozwiazania. Musisz przeanalizowac i w zaleznosci od tego kim jestes, wkleic sobie kod winksmiley.jpg albo opracowac wlasny.

@Cysiaczek
Cytat
To ważne, bo projektowanie menu na stronę nie ma nic wspólnego z wzorcem MVC.

Jesli menu nalezy do projektu a nie jest wylacznie zbiorem linkow to raczej ma wiele wspolnego, bo jest integralna czescia w mechanizmie generujacym.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.