Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Rosyjska strona kodowa i oracle
Forum PHP.pl > Forum > PHP
mk83
Witam
Mam problem z zastosowaniem rosyjskiej strony kodowej w moim skrypcie, który używa bazy Oracle. Przy zastosowaniu strony windows-1251 lub KOI8-R, do bazy zostają zapisane jakieś dziwne znaczki. Gdy używam strony windows-1250 do bazy zapisywane są kody w postaci Ф , wtedy przy odczycie php wyświetla rosyjski alfabet prawidłowo, ale niestety te kody zajmują za dużo miejsca (poszezenie pól nie wchodzi w gre, bo i tak już są ustawione na maksimum).
Babcia@Stefa
A może coś takiego:

1. <?php
  2. $string = base64_encode('dsdasda');
  3. $oracle->Query('...' .$string. '...');
  4. ?>

Wtedy baza nie będzie miała problemów z kodowaniem... w PHP to odczytasz oryginalnie, no chyba że base64 nie obsługuje tego zestawu znaków, ale warto spróbować.

Dziękuję, Babcia@Stefa
mk83
Cytat(Babcia@Stefa @ 25.06.2008, 19:15:58 ) *
A może coś takiego:

1. <?php
  2. $string = base64_encode('dsdasda');
  3. $oracle->Query('...' .$string. '...');
  4. ?>

Wtedy baza nie będzie miała problemów z kodowaniem... w PHP to odczytasz oryginalnie, no chyba że base64 nie obsługuje tego zestawu znaków, ale warto spróbować.

Dziękuję, Babcia@Stefa

To niestety nie zadziałało. Co jest dziwne zainstalowałem baze z ustawionym kodowaniem utf-8 które powinno akceptować cyrylice. Aktualne ustawienia bazy danych:
NLS_CHARACTERSET jest AL32UTF8
NLS_NCHAR_CHARACTERSET jest AL16UTF16
Strona kodowa w skrypcie ustawiona też na utf-8, a mimo to dalej do bazy mam zapisywane jakies śmieci (probowalem tez na innych stornach kodowych - efekt tem sam).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.