Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Iso czy utf-8?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Amanda
Szukałam w google, szukałam w szukajce forum ale nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie. Mianowicie chcialam was zapytac jakie kodowanie jest lepsze? Bo slysze najprzerozniejsze opinie i sama juz nie wiem. Jedni mowia, ze utf jest lepsze inni ze iso. Przyznam szczerze, ze wiecej klopotow mialam z utf, bo jak na nowo przywracalam strone, to sie krzaczylo wszystko. Moze kto ktos sie na tym zna podpowie mi? Bo chcialabym przeniesc stronke na platny hosting i nie wiem za bardzo jaka decyzje w sprawie tego kodowania podjac.
piotrooo89
utf-8 jest bardziej rozpowszechnione dlatego większość mówi że jest lepsze moje zdanie jest takie że iso w niczym nie ustępuje utf. nie ma między nimi większej różnicy... nie ma różnicy więc poco przepłacać ? to już wszytko od Twojej decyzji zależy, ja osobiście używam utf ale to bardziej z przyzwyczajenia niż jakiś "lepszych" funkcji.
.radex
Zdecydowanie UTF-8. Jest z nim więcej kłopotów, ale warto.
WebCM
Jeśli piszesz tylko w językach: polski, angielski, niemiecki, wszystkie środkowoeuropejskie, zostań przy ISO-8859-2. Jeśli zamierzasz używać znaków z innych języków (np. ruskiego, chińskiego), wtedy zmień kodowanie na UTF-8. smile.gif Pamiętaj, że PHP 5 nie obsługuje natywnie UTF. Operacje na ciągach znaków należy wykonywać za pomocą rozszerzenia mbstring.
Amanda
Ja slyszalam, ze iso wychodzi powoli z uzycia. Osobiscie nie wiem nic ani o jednym, ani o drugim takze nie potrafie stwierdzic czym sie roznia. Po prostu nie wiem juz kogo mam sluchac i na jakie kodowanie sie ostatecznie zdecydowac. Przeplacac nie mam co, bo przeciez to darmowe, jesli o to Ci chodzilo.
viking
A jak będziesz chciał użyć znaków z innego języka to co robisz? Ręczne kodowanie encji?
UTF8 można powiedzieć stał się ogólnym standardem kodowania i nie ma z nim problemów o ile wie się co robić.

Poczytaj jeśli masz jakieś problemy.
Amanda
Cytat(radex_p @ 25.06.2008, 16:06:22 ) *
Zdecydowanie UTF-8. Jest z nim więcej kłopotów, ale warto.

No właśnie... sad.gif te problemy, bo gdy np zainstaluje sobie jakis plugin ktory automatycznie jest w iso, to poitem musze recznie go przekonwertowac a i to nie zawsze pomoze ,bo wystepuja te krzaki z tego powodu ze nie na kazdym serwerze wszystko smiga.
k3nsei
Z iso korzysta windows a z UTF np. linux. 98% serwerów stoi na linuxach więc lepiej się moim zdaniem będą te skrypty sprawować.

http://pl.wikipedia.org/wiki/UTF-8
http://pl.wikipedia.org/wiki/ISO_8859-2
mike
Cytat(piotrooo89 @ 25.06.2008, 16:04:53 ) *
utf-8 jest bardziej rozpowszechnione dlatego większość mówi że jest lepsze moje zdanie jest takie że iso w niczym nie ustępuje utf. nie ma między nimi większej różnicy... nie ma różnicy więc poco przepłacać ? to już wszytko od Twojej decyzji zależy, ja osobiście używam utf ale to bardziej z przyzwyczajenia niż jakiś "lepszych" funkcji.
I dzięki takim wypowiedziom ludzi się ogłupia i utrzymuje w niewiedzy.

Zanim coś takiego napiszesz następnym razem to poczytaj czym jest UTF i czym ISO. Bo różnica jest jak niebo i ziemia.

Ja polecam UTF ponieważ jest uniwersalny. Ale jeśli ktoś nie potrzebuje uniwersalności to polecam ISO. Jaki morał? Bierzemy to czego potrzebujemy.
Amanda
czyli utf? ok. a jeszcze jedno mam pytanie - jakby mi sie cos odmieniło smile.gif to trudno potem przekonwertowac taka stronke postawiona na jakims hostingu?
Cysiaczek
Możesz mieć wałki z bazą danych mysql, zwłaszcza, jeśli jej wersja jest na obecnym hostingu niższa od 4.1.
Przekonwertować można zawsze, o ile znaki są przechowywane w możliwej do konwersji formie i przy zapisie do bazy jest wywoływane polecenie "SET NAMES utf8" - inaczej bedą polskie znaki, ale ich przekonwertowanie będzie koszmarem

Pozdrawiam.
Amanda
Cos o tym koszmarze wiem, jesli chodzi o konwersje sad.gif Dlatego moze i utf jest lepsze tylko ze niestety sa z nim ogromne problemy. Stąd sie tak zastanawiam
viking
Nie ma z nim żadnych problemów. Przeczytaj ten artykuł który zapostowałem. Nagłówki + edytor + baza i wszystko gra. A te niby problemy są tworzone przez ludzi którzy zazwyczaj nie znają nawet podstaw samego protokołu http.
Amanda
Ja sie nie znam na tych podstawach, ale staram sie na tyle, na ile moge uczyc tego wszystkiego. Czytalam pobieznie ten artykul ale te liczby nic mi nie mowia sad.gif
WebCM
W skrócie - jeśli piszesz tylko po polsku, angielsku, niemiecku, czesku, słowacku, węgiersku... zostań przy ISO. Gdy potrzebujesz znaków z innych języków, przerzuć się na UTF-8.
.radex
Cytat(k3nsei @ 25.06.2008, 16:11:09 ) *
Z iso korzysta windows a z UTF np. linux. 98% serwerów stoi na linuxach więc lepiej się moim zdaniem będą te skrypty sprawować.

http://pl.wikipedia.org/wiki/UTF-8
http://pl.wikipedia.org/wiki/ISO_8859-2

Nie prawda. Jedno z drugim ma bardzo niewiele związku.

Polski windows korzysta przede wszystkim z cp-1250, ale z tego co wiem w niektórych miejscach używa także UTF-8*.

Mimo wszystko polecam UTF-8 ze względu na uniwersalność.

* nie jestem pewien co do UTF-a w winsyfie, jak ktoś wie lepiej, proszę mnie poprawić tongue.gif

EDIT:

Cytat
Nie ma z nim żadnych problemów. Przeczytaj ten artykuł który zapostowałem. Nagłówki + edytor + baza i wszystko gra. A te niby problemy są tworzone przez ludzi którzy zazwyczaj nie znają nawet podstaw samego protokołu http.

A próbowałeś kiedyś przenosić bazę z jednego serwera na inny + konwersja znaków? Jest to proste, ale jak nie wiesz jak to zrobić to koszmar...
Amanda
Cytat(radex_p @ 25.06.2008, 18:13:02 ) *
A próbowałeś kiedyś przenosić bazę z jednego serwera na inny + konwersja znaków? Jest to proste, ale jak nie wiesz jak to zrobić to koszmar...

To prawda istny koszmar
viking
Cytat(radex_p @ 25.06.2008, 18:13:02 ) *

Próbowałem i to wiele razy. Nie ma z tym problemu. Tylko zanim się zabierzemy za coś wypadałoby chwilę pomyśleć i poczytać (jak ze wszystkim). Niestety większość osób tego nie robi zdając się na przypadek. I wtedy rzeczywiście może być koszmar.

A z drugiej strony właśnie gdyby autorzy wszystkich gotowców (cmsów, blogów, for) z których wiadomo - korzystają ludzie z różnych krajów - przerzucili się na unikod również nie byłoby tych problemów. Niestety większość nawet kodowania dla połączeń z bazą nie ustawią, już nie wspominając o nagłówkach - są po prostu fatalnie napisane.
Amanda
Cytat(viking @ 26.06.2008, 06:57:42 ) *
Próbowałem i to wiele razy. Nie ma z tym problemu. Tylko zanim się zabierzemy za coś wypadałoby chwilę pomyśleć i poczytać (jak ze wszystkim). Niestety większość osób tego nie robi zdając się na przypadek. I wtedy rzeczywiście może być koszmar.

To powiedz w takim razie, jakie błędy są popełniane, skoro uwazasz ze to taka kaszka z mleczkiem. Nie jestem znowu głupia i nie robie niczego w ciemno zdajac sie na przypadek "a moze sie uda". Zawsze czytam albo w google, albo na forach albo w plikach readme. Staram sie jak moge, ale nie kazdy jest do tego stworzony niestety musze polegac tylko na sobie, bo nikt tego za mnie nie zrobi.
viking
Brak nagłówków, zdawanie się na serwer (np. punbb)
Brak kodowanie dla połączeń z bazą
Błędne zakodowanie plików w edytorze
Używanie innych znaków w importowanych danych z bazy niż wskazuje na to sama zawartość
Mieszanie stron kodowych w bazie

Hmm. W sumie wszystko.
Amanda
A mozesz troche jasniej? Z tego co wiem, jak sie przenosi strone to najpierw trzeba wgrac surowa instalke danego cmsa, potem usunac tabele w pma i wgrac swoja kopie bazy
piotrooo89
dokładnie tak... robisz sobie kopie bazy odpalasz ją w pma na nowym serwie i masz tylko jak pewnie wiesz musi być takie samo kodowanie bo inaczej będzie się krzaczyć .
Amanda
mam takie samo kodowanie, zostane przy utf. Tylko zastanawiam sie czy warto wgrywac surowa instalke cmsa i instalowac strone, bo wiem ze kiedys jak wrzucalam kopie plikow a potem baze to strona juz w przegladarce śmigała i nic nie trzeba bylo instalowac na nowo.
piotrooo89
spróbuj to moja rada.
Amanda
ok to tak zrobie, ale dopiero w sobote,bo wczesniej nie moge. Jesli bede miala problemy to napisze
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.