Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [?]Automat mailujacy w sklepie internetowm...?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-Konrad-
witam;] znowu ja:p stwierdzilem ze nawet sobie zrobie konto haha.gif ale mail aktywujacy cos nie przychodzi wiec pisze z goscia. Quick.cart rozwiazany wszystko gra:D teraz inne pytanie jak zrobic automat wysylajacy maile do kupujacego, najlepiej od razu z linkami potwierdzajacymi zamowienie, w sklepie intenetowym? nie musza byc linki jezeli to jet skomplikowane, wazne zeby do klienta dochodzily maile w stylu " zamowienie w toku" czy "zamowienie wyslane" et cetera?
kwiateusz
No to w miejscu gdzie przetwarzasz zamowienie dajesz mail" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i wysylasz mail z dowolna trescia

A co do linku to np do kazdego zamowienia dodawaj jakis unikalny identyfikator np md5 z czasu zlozenia zamowienia, a potem w mailu dajesz link np strona.pl/sprawdz.php?klucz=tu_ten_unikalny_klucz i w pliku sprawdzasz czy klucz z geta zgadza sie z tym w bazie
-Konrad-
czyli jezeli dobrze zrozumialem, polecasz zrobienie sobie gotowych szablonow i tylko zmieniac maila, jeden przycisk i poszlo:) a nad linkiem jakos sie juz poglowie;] w koncu jezeli mamy cel to od czego jest google:D dzieki;]
tomsi
Ja jak robiłem właśnie się bawiłem takim czymś w sklepie to jak powiedział ~kwiateusz użyłem funkcji mail. W tej funkcji zdefiniowałem sobie nagłówek i tytuł mail. Adres mail pobierał się z danych jakie podał użytkownik przy logowaniu. W treści mail dodałem również jego dane żeby wiedział na jaki adres dostanie przesyłke smile.gif Dodatkowo w treści mail również za pomocą zmiennych które pobrały dane z ksozyka wyświetlają się produkty ich ilośc oraz cena zamowione przez kupującego smile.gif

Dodatkowo różne dane odzieliłem od siebie gwiazdkami, kreskami, itp.

P.S. I dodam, że nie muszę wciskać żadnych przycisków tylko jednocześnie zamowienie zapisuje się do wiadomości admina żeby wiedział co i kto kupił i wysyłany jest automatycznie mail smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.