Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Smarty, xsl, czy inna klasa ...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Qleer
Witam,
Właśnie w jakimś temacie troszkę urządziłem sobie pogawędkę z użytkownikiem na temat Smarty. Bardzo mi się podoba ta klasa jednak jest wolna - dopiero teraz zdałem sobie sprawę, że pomimo iż jest prosta, wygodna w użyciu to jednak mocno może obciążać przyszły serwis. Może dlatego teraz sobie zdałem sprawę bo jestem na ukończeniu skryptu winksmiley.jpg

Przechodzimy do mojego pytania.
Jaką drogę najlepiej obrać do wyświetlania strony:
1) Wszystko zaimplementować do jednego pliku bez żadnych klas, będzie szybkie ale nieczytelne ...
2) Używać dalej smarty - wolny skrypt ale bardzo przejrzysty.
3) Zmienić klasę na inną - szybszą, lub napisać własną.
4) Może zmienić silnik strony i pozamieniać pliki tpl na xsl i zostać właśnie przy formatach xml i xls ? Takiego rodzaju wyświetlania używa np: fotka.pl
5) Dać sobie siana ...

Ja osobiście wybrał bym 4 rozwiązanie, jednak nie jestem pewien czy jest ono wystarczająco szybkie - może jest dry.gif ?

Z góry dzięki za odpowiedź.
zzeus
Nie jestem pewny, ale wydaje mi się że Smarty jest szybsze od xml ...
kwiateusz
patrzac z poziomu php o duzo w koncu do obrobki xmla uzywa sie tam wbudowanych funckji pisanych w c co jest duzo szybsze niz parsowanie php

patrzac z poziomu wydajnosci serwisu to mozna stosowac transformacje bezposrednio u klienta (jezli nie obsluguje to transformowac na serwerze i wyslac gotowy html odbiorcy)
.radex
Bez przesady - Smarty jest wolne, ale nie na tyle, żeby poważnie obciążyć serwis. Ja używam zwykłych, tradycyjnych widoków (V w MVC), czyli np. zamiast:

{tresc}

mam po prostu:

<?=$tresc?>

ale faktem jest, że jest to trochę mało czytelne. Za to ma większe możliwości (dostęp do możliwości php). Jeśli mocno Ci zależy na czytelności kodu i szybkości pisania - napisałbym własny, prosty system szablonów.
Qleer
Przepraszam właśnie zobaczyłem błąd - chodziło mi o xsl a nie xls ... to różnica.
Logicznie myśląc tak ogromny serwis na którym przebywa 80.000 osób nie pozwolił CHYBA by sobie na dodatkowe obciążenia związane z generowaniem strony ... więc myślę, że xml/xsl by było chyba dość szybkie ? prawda ?

@radex_p
Właśnie chodzi mi o czytelność kodu winksmiley.jpg Aktualnie jest tak czytelne jak powinno być ... wkładanie kodu i wyglądu do jednego pliku jest dla mnie aktualnie straszne ... Możliwości może i większe ale porównywalne ... ze Smarty winksmiley.jpg

Więc może jednak szablony xsl ?
cbagov
Jak widze w szablonach <? i normalny kod to mnie deko zatyka, np. taki wordpress - dodatkowo kaza uzytkownikowi zmieniac ten kod w templacie jak chce cos podrasowac. Jesli poruszasz sie w PHP, napiszesz wlasny na zasadzie {} z wlasnym zestawem aktywnych komend, nie tylko statyczna podstawianka np {c:get_sql= ...} z wlasna skladnia.
Jesli skorzystasz z przyjetych szerzej standardow kodowania {} (ustawisz sie na ktorys system) to pozwoli ci to czesto korzystac z niektorych szablonow bez wkladu wlasnego.
mls
No bez przesady z tą powolnością Smarty. Wszak co innego generuje ten system szablonów jak nie najzwyklejszy kod PHP?
viking
Smarty jest stary i zdecydowanie najwolniejszy, najbardziej też zużywa RAM. Wszystkie konkurencyjne rozwiązania (OPT, XT) go przebijają. Ze swojej strony polecam PHPTAL (http://phptal.motion-twin.com/). Wbrew powszechnej opinii, która zresztą wynika z myślenia "dużo kodu, musi być wolny) transformacje XMLa (DOM, XSLT) są bardzo szybkie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.