Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem ze zmianą upload_tmp_dir
Forum PHP.pl > Forum > PHP
sazian
mam podobny problem jak ravo opisywał tutaj
funkcja move_uploaded_file wywala mi takie błędy
Kod
Warning: move_uploaded_file(/www/portal2/image/news/) [function.move-uploaded-file]: failed to open stream: Is a directory in /www/portal2/news.php on line 18

Warning: move_uploaded_file() [function.move-uploaded-file]: Unable to move '/tmp/phpjG4c1M' to '/www/portal2/image/news/' in /www/portal2/news.php on line 18

próbowałem zmienić upload_tmp_dir w php.ini (dokładnie /etc/php5/apache2/php.ini) po czym restart apach-a
i ciągle wywala mi identyczny błąd sad.gif
co mam z tym zrobić questionmark.gif jak nareperować questionmark.gif
l0ud
Zobacz w phpinfo() czy zmodyfikowałeś właściwy plik php.ini (może interpreter w ogóle go nie widzi). Na co zmieniłeś upload_tmp_dir?

[edit] I daj fragment skryptu, bo to może z nim jest problem tongue.gif
sazian
z phpinfo:
Cytat
Loaded Configuration File /etc/php5/apache2/php.ini

w upload_tmp_dir podałem nowy adres( /www/tmp)

wątpię żeby to był problem z kodem bo przed zmianą upload_tmp_dir w tym drugim błędzie mam /tmp/(losowe znaki) i po zmianie jest to samo gdyby to był błąd w kodzie to by mi zmieniło na /www/tmp/(losowe znaki)

aha folder /www/tmp istnieje

edit:

ok podaje się cytat z phpinfo:

Cytat
upload_tmp_dir /www/tmp /www/tmp

oto mój kod

1. <?php
  2. define("IMAGE_NEWS_DIR","/www/portal2/image/news/");
  3. (...)
  4. f(move_uploaded_file($_FILES['obrazek1']['tmp_name'],IMAGE_NEWS_DIR)){//tu wywala błąd
  5. ?>
Mlodycompany
a gdzie masz nazwe pliku. w tej funckcji dajesz nazwe tmp, sciezka + nazwa na serwie. wgrywajac plik tylko do folderu nienadajac mu nazwy to jest troche nie mozliwe

1. <?php
  2. define("IMAGE_NEWS_DIR","/www/portal2/image/news/");
  3. (...)
  4. f(move_uploaded_file($_FILES['obrazek1']['tmp_name'],IMAGE_NEWS_DIR.$_FILES['obrazek1']['name'])){
  5. ?>
sazian
nic z tego

Cytat
Warning: move_uploaded_file(/www/portal2/image/news/tmp/php6GvOMf) [function.move-uploaded-file]: failed to open stream: No such file or directory in /www/portal2/news.php on line 18

Warning: move_uploaded_file() [function.move-uploaded-file]: Unable to move '/tmp/php6GvOMf' to '/www/portal2/image/news/tmp/php6GvOMf' in /www/portal2/news.php on line 18

jako drugi parametr próbowałem podać IMAGE_NEWS_DIR.$_FILES['obrazek1']['tmp_name'] i IMAGE_NEWS_DIR.$_FILES['obrazek1']['name']

może dodam jeszcze wynik polecenia print_r($_FILES);
  1. <?php
  2. (
  3. [obrazek1] => Array
  4. (
  5. [name] => 10.jpg
  6. [type] => image/jpeg
  7. [tmp_name] => /tmp/php6GvOMf
  8. [error] => 0
  9. [size] => 78493
  10. )
  11. ?>

edit:
i ciągle nie rozumie czemu w komunikacie o błędzie jest /tmp anie /www/tmp
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.