Robię optymalną klasę obsługującą stronę operując na bazie danych.
Żeby połączyć się z bazą i wybrać tabelę, używam metody tworzenia nowego obiektu. W konstruktorze mam połączenie do bazy danych a w destruktorze mam:
<?php ?>
Tutaj mam głównego winowajce:
<?php //zmienne z $this są zdefiniowane jako private w klasie function read($table,$array) // $table - nazwa tabeli w bazie, $array - zawiera pola w tabeli do wyświetlenia { { $this->rows=0; { for($this->colls=0;$this->colls<count($array);$this->colls++) { $temp = $array[$this->colls]; $this->tab[$this->colls][$this->rows] = $this->row[$temp]; // dzieki temu mam dostep do tej tabeli z poza klasy (public) } $this->rows++; } } } ?>
Tutaj jest problem. Jak mogę dostać dostęp do poszczególnych elementów w tablicy? Jak naprzykład chcę wyświetlić pole 'id'. Wewnątrz klasy to wyświetlałem to poprzez $row['id']; ale nie wiem jak sobie z tym poradzić poza klasą.
Do wyświetlenia wszystkich wpisów w bazie można zrobić takie coś:
<?php for($i=0;$i<$base->rows;$i++) { for($j=0;$j<$base->colls;$j++) { } } ?>
No ale nie mam pojęcia jak to zrobić inaczej, żeby nie wpisywać monotonnie $row['id']; tylko żeby było to dynamiczne. Dzięki temu mógłbym wykorzystywać tą metodę wiele razy.
Jakieś rozwiązania? Rady? Wskazówki?
PS. W kodzie mogą się pojawić naleciałości z c++, ale to musicie mi wybaczyć na początek