Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]ilosc kolorów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
acztery
witam,

mam taki kłopot mam bazę zdjęć w bazie 31 tys rekordów. Ale ok 5 tys zdjęć sie zdublowało. I nie ma na jakiej podstawie wywalić zdublowane zdjecia z bazy. ( nazwy plików są różne itp )

Więc wymyśliłem sobie

ze skrypt policzy np ilosc kolor ktory sa na zdjeciu.

wtedy wywale z bazy wszystkie zdublowane według ilosci kolor wątpie ze się może stać tak ze zdjecie bedzie miało dokładnie tyle kolorów co innee...
.radex
Zbyt skomplikowane == zbyt długi czas przetwarzania.

Proponuję dla uproszczenia: sprawdzenie szerokości, długości i wagi pliku. Można by też sprawdzić kolory KILKU pikseli, żeby mieć większą pewność, ale żeby to za długo nie trwało.

Szerokość - imagesx
Wysokośc - imagesy
waga - strlen
kolor - imagecolorat
acztery
wszystkie zdjecia maja taka sama szer i wysokosci wiec i ( wage ok 98% taka sama ) spoko znajde program do duplikatów wylistuje i usune je prostym skryptem
sniezny_wilk
Było poruszane na forum kilka razy, przykładowy link do postu.
Kicok
Cytat
I nie ma na jakiej podstawie wywalić zdublowane zdjecia z bazy. ( nazwy plików są różne itp )

Zdjęcia zapisane są da dysku czy w bazie danych? Jeśli to pierwsze to filesize" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual + crc32" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual lub md5_file" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
Jeśli są w bazie to patrz post snieznego_wilka
.radex
Cytat(Kicok @ 17.07.2008, 16:29:39 ) *
Zdjęcia zapisane są da dysku czy w bazie danych? Jeśli to pierwsze to filesize" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual + crc32" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual lub md5_file" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
Jeśli są w bazie to patrz post snieznego_wilka

Czytaj dokładniej winksmiley.jpg

Cytat
mam bazę zdjęć w bazie 31 tys rekordów.
Kicok
Cytat
( nazwy plików są różne itp )

Na cholerę mu nazwy plików, skoro zdjęcia trzyma w bazie - czytaj dokładniej tongue.gif

Nie mam pewności czy trzyma zdjęcia w bazie, czy na dysku (chociaż obstawiam to drugie) więc podałem 2 rozwiązania.
nospor
Cytat
Na cholerę mu nazwy plików, skoro zdjęcia trzyma w bazie

A poto by jak wyswietla np. miniaturki, podac nazwe pliku. Ja przykladowo lubie widziec nazwy w panelu admina winksmiley.jpg
Ale nie odchodźmy od tematu.
MMX3
tak i nie inaczej md5_file rozwiąże problem.
dodaj pole do bazy z kluczem unique o nazwie hasz
i przepuść skrypt dla wszystkich rekordów który policzy md5_file z bloba grafkiki jak dobrze oskryptujesz błędy to powinno się udać i wywalać zduplikowane rekordy.
jeżeli trzymasz bloby w bazie mysql to gratuluje odwagi smile.gif
btw. z blobami jest jeden problem. Jeżeli masz hosting np. nazwa to masz ograniczoną liczbę połączeń do bazy danych. (przy postgresie jest to 40 na godzinę) jak wyciągasz sobie blooba w np image.php z parametrami po gecie jakie to z foto to zabija ci stronę nawiązując kolejne połączenia.

Pozdro,
Max
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.