jagon
25.07.2008, 14:23:25
Sprawa banalna, zapewne gdzieś robię mały błąd, mianowicie, chcę aby rekordy z mojej bazy były widziane na stronie. Połączenie z bazą zdaje się działa prawidłowo, skoro mogę wprowadzać nowe rekordy do bazy, po ich wprowadzeniu wypadałoby wyświetlić je na stronce. I tu pojawia sie problem...gdy uzywam komend "SELECT" z kursu PHP pochopdzącego ze strony webhosting.pl , wpisów bazy nie widać na stronie... Dlatego mam do Was prośbę, czy moglobyście napisać mi linijka pod linijką przykład wykorzystania procedury (połączenie z bazą => wysłanie rekordu => wyświetlenie rekordu)
Niestety nie mogę Wam dać kodu strony, pracuje na innym komputerze, który nie ma połączenia ze światem:)
Bardzo bym prosił, niechciałbym robić długiej przerwy w nauce języka...
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
piraciq
25.07.2008, 14:26:55
<?php
// Connecting, selecting database
$link = mysql_connect('mysql_host', 'mysql_user', 'mysql_password') echo 'Connected successfully';
// Performing SQL query
$query = 'SELECT * FROM my_table';
// Printing results in HTML
foreach ($line as $col_value) {
echo "\t\t<td>$col_value</td>\n"; }
}
// Free resultset
// Closing connection
?>
przyklad z manuala
jagon
26.07.2008, 22:28:54
Ok, wyswietlanie rekordow dziala, jeszcze jedno pytanie. Co nalezy jeszcze zmienic/dopisac aby wyswietlic drugi rekord z innej tabeli? Poprostu Chce wyswietlic 2 rekordy z bazy...
piraciq
27.07.2008, 09:48:34
2 rekordy w jakim sensie

tylko dwa

Kod
$query = 'SELECT * FROM my_table LIMIT 2'; // i tu wyświetlą Ci się tylko dwa rekordy odpowiadające temu zapytaniu
Inti
27.07.2008, 10:15:52
Jeżeli chcesz wyświetlić rekord z drguiej tabeli (innej) to zastanów się trochę najpierw, a później pytaj Skoro wyniki twojgo pierwszego zapytania trafiaja do zmiennej $result, to teraz wypadałoby zadać drugie zapytanie do bazy i zapisać je do nowej zmiennej - choćby $result2 Usiąć na chwilę dłuższą do kodu, przeczytaj i zrozum co on robi, bowiem wklejanie tego co ci tutaj ktoś napisze, lub przekopiuje z manual to nie jest metoda, jak nie wiesz co się z czym je
Pozdrawiam Inti
jagon
27.07.2008, 11:38:50
Wprowadzam nowe zapytanie dla nowej tab. A co z 'while' itp? Musze dopisywac 150 nowych linijek zeby wyswietlic 1 rek. z innej tabeli?
Inti
27.07.2008, 11:48:12
Właściwie to potrzebujesz dodać tyylko 6 - 7 linijek, więc nie przesadzaj Warto byłoby najpierw polmyśleć jak pisałem wcześniej Trochę więcej zaangażowania, przecież to ty piszesz ten skrypt, a nie użytkownicy z forum
Podpowiem tak:
1. Stwórz sobie funkcję showTable, która będzie odpowiedzialna za wyświetlanie tabeli Niech przyjmuje jako argument wyniki z zapytania sql, czyli twoje $result
2. Wtedy w głównej części programu wystarczy zadać dwa zapytania i wywołać dwa razy funkcję showTable, na różnych danych
Swoją drogą, jako że możesz mnieć również więcej zapytań, to proponowałbym stworzyć również oddzielną funkcję, która zajmować będzie się ich obsługą Pomyśl trochę, włącz www.google.pl i poszukaj, a jak napiszesz jakiś kod i będziesz miał z nim problemy to wtedy z chęcią pomogę bardziej doraźnie W tej chwili niczego tutaj nie pokazałeś, czyli żadnej pracy własnej nie widzę, a na gotowce nie licz
Pozdrawiam Inti
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.