1010
27.07.2008, 21:58:17
Witam,
mam skrypt który przez formularz uploaduje plik na serwer.
I przepuszczam to przez funkcje is_uploaded_file()... I u mnie zwraca true, a u kolegi false.
Co może być powodem?
nowotny
27.07.2008, 22:08:41
Cytat(1010 @ 27.07.2008, 22:58:17 )

Co może być powodem?
Plamy na słońcu...? ElNinio...? Kadencja pływów...?
Nie podałeś żadnego kodu ani specyfikacji serwera więc nikt tu ci nic nie powie...
1010
28.07.2008, 10:57:48
<?php
$formularz = '<form method="post" enctype="multipart/form-data">';
$formularz.= "<table>";
$formularz.= "<tr><td>".$jezyk['dodaj_zdjecie']['zdjecie'].":</td><td><input type='file' name='zdjecie' /></td></tr>";
$formularz.= "<tr><td>".$jezyk['dodaj_zdjecie']['opis'].":</td><td><textarea name='opis' rows='5' cols='45'></textarea></td></tr>";
$formularz.= "<tr><td colspan='2'><input type='checkbox' name='glowna' value='1' /> ".$jezyk['dodaj_zdjecie']['glowna']."</td><td>";
$formularz.= "<tr><td colspan='2'><input type='checkbox' name='avatar' value='1' /> ".$jezyk['dodaj_zdjecie']['avatar']."</td><td>";
$formularz.= "<tr><Td colspan='2'><input type='submit' name='submit' value='".$jezyk['dodaj_zdjecie']['dodaj']."' /></td></tr>";
$formularz.= "</table>";
$formularz.= "</form>";
?>
i jak tym formularzem przesyłam plik to w Firefoxie jest wszystko dobrze, a w IE (takie coś odkryłem) jak po submicie wyświetlę sobie
print_r($_FILES); to wyświetla mi
Array ( ) i nic... Tak choćby w ogole nie uploadował pliku.
Dodam że w innym miejscu mam bardzo podobny formularz i nie ma żadnego problemu...
mike
28.07.2008, 11:01:21
Przychodzi facet do mechanika:
- Panie. Nie działa mi klimatyzacja.
- Co ja poradze, przyjedź pan samochodem to obejrzę.
Facet znika i po godzinie przyjeżdża rowerem a na bagażniku ma spojler:
- Masz pan obejrzyj sobie spojler i mów co z tą klimą.
1010
28.07.2008, 11:05:56
@mike pokazałem cały kod, dalszy kod to już tylko is_uploaded_file(), który nie chce przepuścić pliku który uploaduje. Jak już wcześniej też napisałem pusta jest także tablica $_FILES.
@radex_p wiem wiem, czytałem już to kilkanaście razy, jednak powodu dla którego u mnie nie działa nie znalazłem. W Firefox działą, w IE nie, w innym miejscu bardzo podobny formularz w IE też działa...
Edit: radex_p usunął swój post :] był w nim cytat z manuala...
ja_fryta
28.07.2008, 23:23:28
u mnie ta funkcja tez dziwnie sie zachowywala
mimo ze mialem pewnosc ze plik zostal uploadowany to ona i tak zwracala false
teraz sprawdzam czy w tablicy _files jest cos pod okresonym indeksem czy nie
1010
29.07.2008, 12:17:41
@ja_fryta u mnie problem tkwił głębiej. Tablica $_FILES również była pusta.
Po dwóch dniach myślenia doszedłem co jest nie tak. Mianowicie w tym pliku wyżej mam drugi formularz, który obsługuje inna funkcję. I to one między sobą kolidują. Zmieniałem im parametr name, itp., jednak to nie pomaga. Jak takie coś można poprawić?
nowotny
29.07.2008, 15:24:23
Może nie zamknąłeś poprzedniego formularza... pokaż oba...
1010
29.07.2008, 19:39:51
Miałem coś takiego
<form>
<input
</form>
A powinno być coś takiego:
<form>
<input>
</form>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.