Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML]problem poczatkujacego
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
hrypa6411
mam problem i kompletnie nie wiem co z tym zrobic:
gdy mam prosciutki program wygladajacy w wten sposob:

<html>
<head>
<title>menu</title>
</head>

<body>
<body bgcolor="#FFCC99">
<body text="black">

<?
print ("<a href>odnosnik</a>");
?>
</body>
</html>

wyswietla mi sie:
odnosnik"); ?>

gdy zmienie kod na:
<html>
<head>
<title>menu</title>
</head>

<body>
<body bgcolor="#FFCC99">
<body text="black">
<?php
print ("<a href>odnosnik</a>");
?>
</body>
</html>
to wtedy nic mi sie nie wyswietla i gdy sprawdzam zrodlo to jest puste (dziwne bardzo jak dla mnie), do tej pory sadzilem ze te znaczniki nie maja znaczenia...a jak to wszystko powinno wygladac zeby bylo dobrze...bardzo mnie to spowolnilo i kompletnie nie wiem jak sobie z tym poradzic
Lars
1. Plik ma rozszerzenie PHP?
2. <?php zamiast <?. <? można wyłączyć w php.ini
3. Sprawdź zródło strony bo masz błędny html
4. Kod na forum wstawiaj w bbcode.

Pozdrawiam
hrypa6411
plik ma rozszerzenie php
ale co jest bledne w tym kodzie html??
Lars
  1. <a href>odnosnik</a>

1. <a href="">odnosnik</a>

1. Sprawdź czy twój serwer obsługuje PHP i czy jest ono włączone
2. Utwórz taki plik i uruchom:
  1. <?php
  2. ?>

Pozdrawiam
JoShiMa
Cytat(hrypa6411 @ 3.08.2008, 15:41:03 ) *
plik ma rozszerzenie php
ale co jest bledne w tym kodzie html??

Na przykład wielokrotnie otwarty znacznik <body> podczas gdy powinien być otwarty tylko raz.
Nie tak:

1. <body bgcolor="#FFCC99">
  2. <body text="black">
  3.  
  4. <?
  5. print ("<a href>odnosnik</a>");
  6. ?>
  7. </body>

Tylko tak:

1. <body bgcolor="#FFCC99" text="black">
  2. ...
  3. </body>

Poza tym brakuje deklaracji dokumentu (DOCTYPE) oraz deklaracji kodowanie w nagłówku. ROzumiem, że jesteś początkujący, ale może jednak zacząłbyś od przeczytania jakiegoś kursu?

Cytat(hrypa6411 @ 3.08.2008, 15:41:03 ) *
do tej pory sadzilem ze te znaczniki nie maja znaczenia...

To sa najważniejsze znaczniki w dokumencie i lepiej poznaj ich znaczenie.
hrypa6411
dzieki za wszystkie rady, nic nie pomoglo...
uruchomilem ten plik z phpinfo i wyswietlilo mi informacje na temat mojego php,wartsc disabled mialy pola Virtual Directory Support,Thread Safety i pole debug build ma wartosc no...jezeli to ma jakis wplyw na moja sytuacje to jak to zmienic?questionmark.gif
Helper
Jesli dobrze zrozumialem co napisales to masz wylaczona obsluge PHP, innymi slowy - skrypty php nie beda dzialac.
Zeby to "naprawic" porozmawiaj z administratorem serwera badz znajdz inny z obsluga PHP.
hrypa6411
to chyba nie o to chodzi...sprawdzalem inne drobne programiki: wypisywanie napisu,wypisywanie pogrubionego napisu, petla ktora wypisuje napis i wszystko jest ok, a wtym przypadku stoje, tu musi chodzic o jakis myk z html'em...moze ktos ma jeszcze jakies pomysly.
aha i poczytalem moj plik konfiguracyjny i okazalo sie ze faktycznie ustawione jest ze znacznikow <? ?> nie nalezy stosowac, tylko <?php ?> lub <script>

i co dziwne wyswietla mi czysta strone i gdy sprawdzam zrodlo tez jest czyste...
MnicH.
a moze taki kod
  1. <title>menu</title>
  2. </head>
  3. <body bgcolor="#FFCC99" text="black">
  4. <?php
  5. echo '<a href="">odnosnik</a>';
  6. ?>
  7. </body>
  8. </html>
hrypa6411
dzieki mastara pomogles... smile.gif teraz dziala! wnioskuje z tego ze powinienem uzywac echo a nie print mimo ze jak czytam w kursach roznego rodzaju nie powinno miec to zadnego znaczenia...czy poprostu autorzy tych kursow nie pokwapili sie zeby poczatkujacym roznice miedzy nimi wyjasniac??
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.