Przeszukałem już chyba wszystkie fora ale niestety nie znalazłem tego czego szukałem. Zwracam się zatem o pomoc do Was. Aktualnie robie sklepik internetowy. Stronka w PHP, baza SQL 2000. Do tej pory radziłem sobie z wszystkim (pasjont) ale natrafiłem na rzecz która jest dla mnie nie do przejścia :/ A są to: obrazki w bazie. Jak ugryść ten temat?
Posiadam w swojej bazie tabelkę Towary, aktulnie poprzez polecanie PHP wyciagam na strone stan danego towaru, ilosc sztuk itp. Chciałem teraz dołączyc fotki. Mam kilka pytań:
- czy dopisać do tabelki TOWARY, pozycje fotki odppwiedzialną za fotki danego produktu czy robić nową, inną tabelkę FOTKI?
- wiem, że można fotkę zapisać w bazie ale lepszym wyjściem jest chyba umieszczenie w niej adresu fotki w którym można ją znaleść, na jakiej zasadzie to sie odbywa?
- czy w SQLu 2000 działa polecenie BLOB? Jeśli tak to jak?
Chciałbym aby polecenie PHPowe wyciagało z bazy fotkę (tj. jej adres) odpowiednią do danego zdjecia.
Ścieżka fotek - d:\shop\fotki\drukarki\hp.jpg
Tabelka TOWAR
CREATE TABLE [dbo].[Towar] (
[Id_Towar] [int] NOT NULL ,
[Id_Producent] [int] NOT NULL ,
[Id_Cennik] [int] NOT NULL,
[Nazwa] [char] (30) NOT NULL ,
[Cena] [numeric] (9) NOT NULL ,
[Opis] [char] (45) NOT NULL ,
[Ilosc] [char](15) NULL ,
[Waga] [char](10) NULL
) ON [PRIMARY]
GO
Proszę o pomoc. Nie wzgardze żadną radą. Czytałem na ( jeśli mogę użyć tego stwierdzenia naszym forum) podobny wątek. Ale tam kolega jest już nieźle obeznany w tym co robi tylko nie może osiągnąc koncowego efektu. Ja niestety jestem jeszcze w malinach

Pomóżcie