Raven82
12.01.2004, 16:10:08
Hajka,
Mam maly problemik,
Mam liste swoich filmow w bazie access'owej ale teraz chcialbym przerzucic je do sql'a
i opublikowac dla znajomych w necie. A ze troche tego jest to nie bardzo chce mi sie to przepisywac.
Mam jedno podstawowe ogramiczenie do obslugi sql'a mam tylko zainstalowany serwerek z pakietu "appserv" (www+php+mySQL).
Jak to przepchnac?? Moze jakas konwersja skryptem lub lepiej jakims programikiem, co ??
scanner
12.01.2004, 16:13:22
Jeśłi się nie mylę, powinieneś poczytać o ODBC - z poziomu php można się dostać do bazy Accessowej np. poprzez AdoDB (z tego co pamiętam).
Raven82
12.01.2004, 16:22:24
Znaczy, chodzi mi oto ze nigdy jeszcz sie nie bawilem w sql'u i chcial bym sprobowac.
Na access'ie stronke oparta juz mam na darmowym koncie i kiepsko chodzi.
Zalezy mi, aby nauczyc sie czegos w sql'u. Ale nie chce mi sie pisac calej bazy od poczatku.
czezz
14.01.2004, 15:21:53
robisz tak:
1. exportujesz dane z access'a do pliku 1.txt ustawiajac wczesniej separatory (np. | )
2. w shellu ( ja robie to pod FreeBSD, ale chyba kazdy system UX like bedzie to mogl wykonac) obrabiasz ten pliknastepujaca komenda:
tr "|" "[w cudzysłów wstaw znak TAB]" < 1.txt | cat > 2.txt
3. masz plik gotowy do importu do mysql'a
mysqlimport -h 127.0.0.1 -u root --password baza_danych c:nazwa_pliku(identyczna jak nazwa tabeli docelowej
Raven82
14.01.2004, 15:49:29
Jest jedno ale....
pracuje pod win xp
czezz
14.01.2004, 15:54:42
... współczuje
jesli plik wygenerowany przez accesa bedzie wzglednie mały to mozesz użyćopcji w notatniku " zamieni na"
Ja robie importy plikow 100 Mb i notepad nie daje sobie z tym rady.
ennics
16.02.2005, 21:48:53
tak jak pisał czezz, zainstaluj sobie np apache2triad i robisz tak
mysqlimport -v -d --fields-terminated-by="|" --ignore-lines=1 --local dbase c:\apache2triad\mysql\bin\dane\acces.txt
powtórze

nazwa tabeli taka jak nazwa pliku (bez .txt)
a do edycji plików po 100mega dobry jest EditPlus
gdaq
17.02.2005, 20:41:22
Ja bym polecal rozwiazanie scanner choc nie bedzie one latwe ale przyniesie oczekiwany skutek. Skoro sie bawiles w Access to powinienes znac troszke VBA a wiem ze tam jes mozliwosc zapisania do pliku wiec robisz zrzut danych do pliku i tez sprawa rozwiazana
Gdaq
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.