Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jakiej mocy zasilacz kupić?
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
elemek
Witam,

Noszę się z zakupem nowego komputera, zamierzam samemu dobrać wszystkie elementy i wszystko poskładać do kupy. Niestety w sprzęcie komputerowym jestem daleko za murzynami hehe i dopiero teraz uzupełniam braki wiedzy. Więc oto moja aktualna konfiguracja:

Obudowa Raidmax Ninja Black
Zasilacz Seasonic M12 II 500
Grafika PALIT XpertVision
GeForce8800GT Super,1024MB DDR3(256bit),PCI-E,HDTV/DualDVI,BOX
Głośniki Creative Inspire T6100 5.1
RAM PATRIOT EXTREME DDR2 8GB (4x2GB)/800MHz CL4 DUAL
Monitor 22" TFT Samsung 2253LW
Płyta główna GIGABYTE GA-P35-DS3L S755
Procesor Core 2 Duo E8400 3,0 GHz/6MB/1333MHz
Dysk twardy CAVIAR 500GB WD5000AAKS SATA II 16MB
Nagrywarka DVD LiteOn +nero7
System Windows Vista x64 Home Premium

Założenia są takie:
- komputer ma być cichy ! chcę słyszeć tylko twarde dyski mam już dość gwizdania w uszach po całym dniu pracy w hałasie,
- Nie jestem zapalonym graczem ale ciekawi mnie co nowego w świecie gier słychać, więc póki co nowości mają śmigać,
- komputer będę wykorzystywał przez lata do pracy i nauki nie zamierzam go rozbudowywać raczej wymieć na nowy.

I tu moje pytanie do szanownych forumowiczów: jakiej mocy zasilacz potrzebuję do takiej konfiguracji? Jak już wspomniałem komputer ma być cichy stąd wybór produktów firmy Seasonic, która produkuje najcichsze ale cholernie drogie zasilacze (500W około 400zl!!!) dlatego nie chcę przesadzać z zapasem mocy smile.gif

Ponadto wszelkie opinie odnośnie pozostałych komponentów mile widziane.
revyag
Mam Seasonica 350W i spokojnie wyrabia przy athlonie x2 5600 i gf9600GT, mysle ze 450W styknie Ci spokojnie.
kwiateusz
hm z tego co ost patrzylem to ciazko nowy zasilacz kupic w mocy mniejszej niz 500W... ja ze swojej strony polecam tagana, niewiele tansze a rowniez ciche smile.gif jesli bys dostal to jakis ponizej 500w wtedy praktycznie ich nie slychac smile.gif
karuzela
Ja składając ostatni sprzęt skorzystałem z kalkulatora mocy zasilacza online. W formularz wpisujesz dane kompa, ilość urządzeń USB, dysków, itd. a w wyniku dostajesz wymaganą moc zasilacza.
Jeśli wpiszesz w google "PSU calculator online" to znajdziesz tego mnóstwo.
Tu jest przykładowy:
http://www.journeysystems.com/?power_supply_calculator
Gloin Eldring
ja używam be-quiet 450W
nie narzekam na moc biggrin.gif
LBO
Cytat(kwiateusz @ 29.08.2008, 14:34:44 ) *
hm z tego co ost patrzylem to ciazko nowy zasilacz kupic w mocy mniejszej niz 500W... ja ze swojej strony polecam tagana, niewiele tansze a rowniez ciche smile.gif jesli bys dostal to jakis ponizej 500w wtedy praktycznie ich nie slychac smile.gif

Dołączam się, również go posiadam. Cichy, niezawodny i świetnej jakości. Polecam z serii EasyCon.

Zainwestuj dużo w zasilacz - to nie jest rzecz, która się szybko dewaluuje (oczywiście mówię o porządnym sprzęcie). Kup nawet o mocy większej niż korzystasz i gwarantem jest, że nie będziesz musiał wymieniać podczas upgrade'u.

Pozdrawiam, Alan
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.