Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: CMS z "Jak stworzyć własny CMS"
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Systemy portalowe i CMS'y
blazejwiecha
Witam , posiadam zbudowany CMS z książki "Jak stworzyć własny CMS"
polskimi znakami w bazie.
Czy ktoś z Was działał na tym cmsie questionmark.gif
Riklaunim
Kodowanie polskich liter przewijało się na forum i w google nie raz. Co do książki tej czy innej - ich celem, przynajmniej teoretycznym jest nauczenie programowania, a nie kopiowania smile.gif
blazejwiecha
ach , ja nie mówię o kopiowaniu. dzięki niej napisałem parę modułów i sporo się nauczyłem (nie kopiując) ale zostałem w kropce z tym kodowaniem.
jarek_bolo
Po połączeniu z bazą daj:
  1. <?php
  2. $PDO->query('SET NAMES utf8');
  3. ?>

Konstrukcja ta informuje silnik bazy, że dane będą w takim formacie.

Swoją drogą ja też zawsze miałem problem z tym kodowaniem w bazie. Niby ustawiasz dla całej bazy i tabel utf8_general_ci, skrypty mam zapisywane w kodowaniu utf8, strona równiez utf8, a w bazie i tak krzaki się pojawiają.
Edytowałem również mysql.ini w miejsca od lokalizacji, a i tak to nie pomagało.
ShadowD
Eeee, nie wiem ale pozwolę sobie napisać.

O ile wiem, a nie nie wiem to jak mam pliki i bazę w pełni na utf to przy dodawaniu danych przez stronę w bazie pojawią się krzaki, ale jeśli potem coś pobieramy z takiej bazy owe krzaki zamienią się na poprawne znaki.

Więc nie można dodawać żadnych rekordów przez klienta mysql...

*Nie wiem w jakim stopniu te informację są poprawne...
blazejwiecha
Cytat(ShadowD @ 2.09.2008, 15:04:21 ) *
Eeee, nie wiem ale pozwolę sobie napisać.

O ile wiem, a nie nie wiem to jak mam pliki i bazę w pełni na utf to przy dodawaniu danych przez stronę w bazie pojawią się krzaki, ale jeśli potem coś pobieramy z takiej bazy owe krzaki zamienią się na poprawne znaki.

Więc nie można dodawać żadnych rekordów przez klienta mysql...

*Nie wiem w jakim stopniu te informację są poprawne...

tu się zgodzę, gdy doda się przez klienta sql to potem są krzaczki i najlepiej było to wszystko wymazać i tylko używać daną stronę z kodem do dodawania i kłopot znika.
maxbartko
ja działam w tym cmsie lecz nie mogę się zalogować na panel admina i nie wiem co jest... cmsa pobrałem z neta... stronka działa na localhost... lecz pisze że podaje złe dane.. ja na 1000% podaje dobre dane admina, proszę o pomoc!
potreb
Zmień sobie w bazie hasło na: 21232f297a57a5a743894a0e4a801fc3 czyli admin. Skrypt ma małe braki, ale działa bez zarzutu z małymi wyjątkami np. adminem.

Książki są dobre ale tylko wtedy jak się coś jeszcze na komputerze z nich robi.

Co do waszych problemów z kodowaniem to napisałem kiedyś wszystko o kodowaniu na przedszkolu.
maxbartko
udało mi się naprawić smile.gif

jednak znalazłem kolejny błąd, gdy wejdę w PA w opcje ogólne to nic się po zapisie nie zmienia, a gdy dodam kopie szablonu to on się nie pojawia na liście..

Proszę o pomoc...
adamz8
Witam

Ja też zacząłem się bawić tym system ale dziwne na komputerze zainstalowałem krasnala wszystko działa bardzo fajnie. Ale jak tylko przerzuciłem wszystkie pliki na serwer to już tak pięknie nie jest cały pan admina nie działa zalogowałem się ale żadne zmiany jakie wprowadzam się nie zapisują dziwi mnie to bo na komputerze wszystko działa dopiero jak to zapisze na jakimś normalnym serwerze to nie działa. Baza danych działa bo żadne błędy nie wyskakują a na stronie głównej rejestrowanie działa. Ale to co najważniejsze czyli Panel admina nie działa może ktoś wie albo też się z tym spotkał i się uporał
pgrzelka
@adamz8

może coś namieszałeś z wielkością liter w nazwach plików, windows nie rozróżnia dużych i małych liter, serwer na jaki wgrałeś pliki prawdopodobnie stoi na linuxie który już rozróżnia wielkość liter

problem także może tkwić w register_globals = on na krasnalu, nie widziałem tego kursu, także nie będę się wypowiadał, wrzuć trochę kodu to powiem gdzie jest błąd, no chyba że znajdzie się ktoś kto bez wglądu w ten kod zna rozwiązanie winksmiley.jpg
mrozik
Mam ten sam problem co wyżej zadne dane się nie zapisują.
pitoniovir
Pisze prace inżynierska na podstawie tegoż CMSa. Robiłem go od podstaw zgodnie z książką. Mialem wiele pytań tego typu jak wyżej i udało mi się wszystkie chyba już rozwiązać.
1. Kodowanie:
w pliku jezyki->polski_iso zarówno w jezyk.php jak i admin.php
$JezykStrony['kodowanie'] = ustawić na "UTF-8"
We wszystkich plikach z językami (modułowe, blokowe itd.) pozamieniać dziwne znaki na polskie znaki-> konwertować na "UTF-8 bez BOM" w notatniku++ opcja ta znajduje się w "Format" pasku górnym. Zapisać.
Powinno zadziałać jeśli baza danych była dobrze zapisana;)
2. Zapisywanie w Panelu Administracyjnym
Błąd leży po stronie "register_globals off" włączysz zacznie działać. Czego nie polecam bo serwery mają i słusznie domyślnie ją wyłączoną. Polecam zmienić w plikach "administrator" (w każdym) $zrob na i tu zależnie jak zmienna jest przesyłana głównie $_POST ale nie które $_GET tak wiec tam gdzie w "if{" jest $POST zmieniamy $_POST['zrob'] == . a tam gdzie jest $GET na $_GET['zrob'] == .
Przypominam ze w modułach sa pliki administracyjne tam tez nalezy to zmienic. Mam nadzieje ze troche to wyjasnilo jak by cos to smialo odp. na pytania bo wiem jaki ten CMS jest irytujący
pozdrawiam
bonczo
Czy posiada ktoś może gotowe pliki do tej książki? Proszę o kontakt
screamart
Pliki to tego CMS można znaleźć wpisując w google Linux Mag CMS.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.