Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z nagrywarką
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
cineck
Witam, posiadam u mnie w laptopie nagrywarkę MATSHITA UJDA750FDVD/CDRW, sprzęcik ładnie działa, odtwarza wszystko bez problemu. Jest tylko problem z nagrywaniem. Moje NERO wogóle nie rozpoznaje napędu. Nie wiem czy to wina programu, czy najnowsze NERO albo inny program rozpozna napęd questionmark.gif? Czy może trzeba jakoś inaczej kombinować questionmark.gif

Pozdrawiam aarambo.gif
michalkjp
Cytat(cineck @ 27.09.2008, 14:06:16 ) *
Moje NERO wogóle nie rozpoznaje napędu.

Możliwe, że jest zbyt stare – nie obsługuje jakiejś technologii, która jest dostępna w nagrywarce. To Nero dostałeś do nagrywarki?

Nie wiem czy to wina programu, czy najnowsze NERO albo inny program rozpozna napęd questionmark.gif ?

Warto sprawdzić. Czy możesz nagrywać płyty z poziomu explorera? Tzn. otwierasz mój komputer, wsadzasz czystą płytę, klikasz na napęd optyczny, dodajesz jakieś pliki, wybierasz Plik->Zapisz te pliki na dysku CD.

Czy może trzeba jakoś inaczej kombinować questionmark.gif

Poza Nero jest jeszcze kilka darmowych narzędzi. Poszukaj na dobreprogramy.

Wczoraj też miałem mały problem z Nero, które dostałem do nagrywarki. W programie do tworzenia etykiet chciałem wykonać etykietę na płytę LightScribe i program też nie rozpoznawał nagrywarki – sam Nero nagrywa bez problemu. Etykietę bez problemu wykonałem za pomocą narzędzi LightScribe – po prostu w Nero coś nie działa.
tiraeth
Witam, posiadam u mnie w laptopie nagrywarkę MATSHITA UJDA750FDVD/CDRW (...)

Ludzie mają sporo problemu z napędami Matshita. Pomyśl o jego zmianie.

Ewentualnie zmień firmware: http://www.opendrivers.com/driver/235818/p...e-download.html

I spróbuj wgrać ForceASPI do systemu. Też może pomóc.
cineck
Dzięki za pomoc, zaraz będę kombinował smile.gif

Pozdro
f1xer
Może trochę z innej beczki ale ostatnio miałem klienta który żalił się że nie może nagrywać płyt powodem na pierwszy rzut oka był fakt że korzystał z windows XP i miał konto usera z ograniczeniami po przywróceniu praw admina wszystko śmigało
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.