Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: o identyfikacji po raz kolejny
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Merlin
z góry przepraszam za podejmowanie po raz kolejny tematu identyfikacji kompa. Wiem, że o tym już było i wiem, że jest czarodziejski przycisk "szukaj na forum" u góry strony. Wszelkie posty jakie udało mi się odnaleźć w tym temacie nie rozwiązały tego problemu. Poszukuję sposobu na identyfikację osób wchodzących do internetu z neostrady, modemów i innych historii o dynamicznym przydziale IP. Czy nie ma sposobu aby odczytać choćby nazwę kompa, numer seryjny dysku twardego lub jakąś inną cechę indywidualną. Cookies nia załatwiają sprawy. BARDZO PROSZĘ O KONSTRUKTYWNE PODEJŚCIE DO MOJEGO PYTANIA:)
rzseattle
Niestety jedyne co mozesz odczytac to to co wysyla przegladarka, a tu wartosci unikalych nie ma. Nie ma szans zeby w php odczytac cos jeszcze.
Bakus
ewentualnie możesz próbować szukać nazw hostów... chodź to mało uniwersalna i bezpieczna metoda...

Ewentualnie możesz liczyć, że użytkownik korzysta z Windows i ma nie załatane dziury w bezpieczeństwie... Wstawiasz w takim układzie na strone skrypt w VBasic, który zmienia adresy do kolejnych stron dodając np. jako kolejne zmienne w adresie - system, przeglądarki, pliki na dysku (bardzo dziurawy system).

Możesz skorzystać jeszcze z:
Java - duże możliwości - nie zawsze działa...
JavaScript - za dużo nie wyciągniesz...
Flash - mało wyciągniesz...

Wszystko zależy od tego jak bardzo zależy Ci na tych informacjach i do jakiego stopnia Użytkownicy Ci zaufają...

Możesz w końcu napisać i zainstalować u nich w przeglądarce plug-in (jak ten z WindowsUpdate), który będzie przesyłał takie informacje jakie sobie zechcesz...

Nie zapomnij jednak, że większość z tego działa tylko pod Windows i MsIE !

P.S. To jest mój pięćsetny post... Panowie... Zdrowie !!!

Veni, Vidi, Vici! winksmiley.jpg
kszychu
Cytat
P.S. To jest mój pół tysięczny post... Panowie... Zdrowie !!!

Dziwne, u mnie pokazuje, że dopiero pięćsetny! 8)
[fisher]
Kiedys obil mi sie o oczy kod w JavaScript ktory wykorzystywal buga w wiadomo ktorej przegladarce i pozwalal czytac/pisac w rejestrze windows.

Moze jakbys znalazl ten kod i poszukal w rejestrze interesujacych Cie wartosci ... ?
Bakus
OT: Ach... pomyłka... poprawiłem to... winksmiley.jpg

P.S. Co prawda 500 to pół tysiąca, ale skoro się przyczepiłeś to zmieniłem... winksmiley.jpg HeHeHe matematyka się kłania...
[fisher]
Cytat
OT: Ach... pomyłka... poprawiłem to...

Czyzby chodzilo o ów JS IE bug ? ;-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.