Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Eclipse 3.4 + PDT po raz kolejny...
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
grzemach
Witam,
Zainstalowałem Eclipse PDT na Ubuntu 64 postępując zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się pod linkiem: http://www.howtoforge.com/setting-up-eclip...pse3.4-ganymede wszystko prawie zaczęło działać poprawnie, jednak aby wszystko działało musiałem zastosować się dodatkowo do wskazówki:
Kod
Go to the Software updates and add this site, then update from it:
http://download.eclipse.org/technology/dltk/updates-dev/1.0
That will get you the 1.0 version of the DLTK, which works. The 0.95 version will not work with PDT 2.0.
You only need the DLTK Core piece, although I usually get the Javascript IDE as well.

Od tego momentu Eclipse działa poprawnie, jednak w widoku projektu mam widok jak dla Javowego projektu, tzn nie mam katalogów, ale paczki. Każdy folder (nawet wewnętrzny) tworzy nową paczkę, przez co tworzy mi się bardzo duży bałagan i nie wiem gdzie co jest... Rozwiązanie i tego problemu znalazłem:
kliknąć prawym na nazwę projektu, wybranie "properties", następnie "include path libraries" po czym z "source" usuwam katalogi...
ale to rozwiązanie implikuje kolejny problem...
Od tego momentu mam ładne katalogi w widoku, ale przestają działać mi uzupełnienia (CTRL + spacja), a każdy kto pisze wie jakie to jest uciążliwe...

Proszę podpowiedzcie jak można albo usunąć te Javowe paczki z widoku, albo jak dorobić podpowiedzi
vokiel
A sprawdzałeś inną perspektywę?
Windows -> Open Perspective -> Other -> PHP
grzemach
Nic nie zmienia, jest zaznaczone PHP...
Ale idąc tym tropem zmieniłem na Java i o dziwo wyświetla się prawidłowo....

Cóż, najważniejsze że zaczęło działać, jednak myślę dlaczego mam odwrócone perspektywy...

Coś mam chyba skopane z plikami konfiguracyjnymi sad.gif
maciu
ja również mam problem z Eclipse + PDT na Windows XP. Używam go od dawna, aż tu nagle włączam eclipse i nie widzę perspektywy PHP. Ściągnąłem PDT all in one wersja 1.0.3 i jest to samo, nie widzę perspektywy PHP do wyboru. Ściągnąłem wszystkie aktualizacje za pomocą automatycznego update i to samo. Nie mam pojęcia co może być przyczyną
grzemach
Spróbuj zmienić workspace, może w innym będzie działać, jak tak... to do końca jeszcze nie wiem jak przenieść wszystkie projekty...
arecki
Nie wiem czy to Wam pomoże ale ja miałem na jednym kompie taki przypadek że w wersji Javy bodajże 1.4 czy 1.5 nie było właśnie perspektywy PHP. Dopiero zainstalowanie najświeższej wersji Javy uzdrowiło w przedziwny sposób sytuację.
grzemach
Kod
java version "1.6.0_0"
IcedTea6 1.3.1 (6b12-0ubuntu6) Runtime Environment (build 1.6.0_0-b12)
OpenJDK 64-Bit Server VM (build 1.6.0_0-b12, mixed mode)

Więc mam wersję 1.6, jest to najnowsza wersja z repozytoriów z Ubuntu.

hmm, ale może w tej wersji jest podobny problem z perspektywą PHP... ma ktoś podobny problem w Ubuntu 8.10 64 bity?
phpion
Cytat(grzemach @ 17.11.2008, 15:42:50 ) *
Od tego momentu Eclipse działa poprawnie, jednak w widoku projektu mam widok jak dla Javowego projektu, tzn nie mam katalogów, ale paczki. Każdy folder (nawet wewnętrzny) tworzy nową paczkę, przez co tworzy mi się bardzo duży bałagan i nie wiem gdzie co jest...

Mam dokładnie to samo. Przed chwilą ściągnąłęm najnowsze PDT ze strony Zenda (all in one) i w perspektywie PHP widzę opisywane przez Ciebie paczuszki, natomiat gdy przejdę na perspektywę Resource jest ok. Znalazłeś może rozwiązanie tego problemu? Czy aktualizacja Javy pomogła?

PS: korzystam z Win XP.
PS2: na Eclipse 3.3.1.1. wszystko było ok. Dopiero 3.4.1. tak szaleje...
grzemach
nie znalazłem, przyzwyczajam się do 'paczuszek'. korzystasz z wersji 32 czy 64 bity?
ale znalazłem że sporo osób ma ten problem http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=574980 wnioskuję więc że to zostanie poprawione w następnej wersji...
phpion
Cytat(grzemach @ 1.12.2008, 12:36:17 ) *
korzystasz z wersji 32 czy 64 bity?

32

Ja aktualnie pracuję na perspektywie Resource - jakoś nie mogę się połapać w tych paczuszkach :/
grzemach
ja mam w 64, więc pewnie jest coś źle w eclipse i trzeba poczekać na nowszą wersję.

A w paczuszkach się orientuję cokolwiek bo pracowałem trochę jako developer JAVY smile.gif

EDIT

Znalazłem biggrin.gif

Wchodzicie w Window -> Show view -> Navigator

Projekty wyglądają jak powinny smile.gif
phpion
Cytat(grzemach @ 7.12.2008, 15:33:27 ) *
Znalazłem biggrin.gif

Wchodzicie w Window -> Show view -> Navigator

Projekty wyglądają jak powinny smile.gif

Tak, paczuszki znikają. Jednak wkurza mnie, że mając otwartych X plików i przechodząc między nimi w edytorze lista plików nie ustawia się na aktualnie edytowanym. Muszę patrzeć na pasek adresu aby doweidzieć się, który konrketnie plik edytuję.
batman
Cytat(phpion @ 7.12.2008, 14:03:33 ) *
Jednak wkurza mnie, że mając otwartych X plików i przechodząc między nimi w edytorze lista plików nie ustawia się na aktualnie edytowanym. Muszę patrzeć na pasek adresu aby doweidzieć się, który konrketnie plik edytuję.

Od tego są dwie strzałki znajdujące się w oknie Navigator/PHP Explorer. Po kliknięciu w te strzałeczki dokument, nad którym aktualnie pracujesz, zostanie ustawiony jako aktywny.
dr_bonzo
Jest taki przycisk ze strzaleczkami smile.gif
http://a3.s3.p.quickshareit.com/files/picture3d5a04.png

A moje pytanie: udalo sie komus zainstalowac w 3.4 subclipse 1.4 ? I dziala?
kwiateusz
Eclipse 3.4, PDT 2.0, Subclipse 1.4.6 i działa bez zgrzytów smile.gif (nie liczac ze w pdt nie da sie zew bibliotek dodac)

instalowałem przez help->Software updates
nrm
+ PDT się wysypuje w codeassist w pewnych momentach :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.