bartg
22.11.2008, 16:14:03
Witam. Od kilku tygodni istniał w sieci serwis DownIt.pl. Umożliwiał pobieranie plików z Wrzuty, YT i tym podobnych serwisów, a dodatkowo umożliwiał ich konwersje na różne formaty. Mam w związku z tym pytanie. Czy to jest nielegalne? Aktualnie serwis jest wyłączony ze względu na niejasną sytuację prawną strony.
Pozdrawiam BartG
PS. Prosze o przeniesienie tematu bo nie wiedzialem gdzie to dac ;p
Darti
22.11.2008, 16:52:06
Wszelkie tego typu serwisy łamią prawo jeżeli nie uzyskały licencji od użytkowników innych witryn (np Youtube) na wykorzystanie ich w tym serwisie. Np Youtube zabezpiecza się tak:
http://pl.youtube.com/t/terms w punkcie 8.2, 8.3, 10.1, 10.2 i inne w ich regulaminie. Ponadto zamieszczając na Youtube lub innych stronach materiały, użytkownik stwierdza, że ma prawo je rozpowszechniać (ma prawa autorskie, licencyjne itp)
bartg
22.11.2008, 17:01:27
Wystarczy więc że w regulaminie użytkownik potwierdzi, że ma prawo do tych plików. Czyli de fakto ściąga swoje własne?
Darti
22.11.2008, 17:15:46
To nie chodzi o sciąganie. Ściąganie (przynajmniej w Polsce) nie jest zabronione. Zabronione jest rozpowszechnianie utworów, do których nie ma się praw. Dlatego portale udostepniające nie swoje materiały mają prze...ne.
p.s. Budując portal, który korzysta z zasobów innych portali nie masz możliwości spytania użytkownika zamieszczającego filmy, czy wyraża zgodę na rozpowszechnianie tych materiałów u Ciebie. Musiałbyś podpisać umowę z portalami, z których korzystasz jako źródło (Youtube i inne) na rozpowszechnianie ich zawartości lub z użytkownikiem, który je zamieszcza (to drugie jest praktycznie niemożliwe).
bartg
22.11.2008, 17:18:11
Tak, ale ja nie udostępniam żadnych utworów. Ja tylke pomagam je ściągnać z YT.

Czy jesli napisze że serwis może być wykorzystywany tylko do ściągania własnych plików, albo takich do których ma się prawa autorskie, to czy to wystarczy?
Darti
22.11.2008, 17:23:27
NIE wystarczy, jeszcze raz powtarzam - nie przejmuj się tym, że ktoś ściąga. Przejmuj się faktem, że UDOSTĘPNIASZ do ściągania, czyli rozpowszechniasz.
bartg
22.11.2008, 17:31:58
To jak mam to rozwiązać aby serwis był legalny?
Darti
22.11.2008, 17:49:25
1) wprowadź rejestrację i możliwość zamieszczania treści tylko dla userów zarejestrowanych
2) w regulaminie, który użytkownik musi zaakceptować zeby sie zarejestrować umieść regułki zrzucające z Ciebie odpowiedzialność za treści umieszczane i regułki, które mówią o ty, że użytkownik zamieszczając u Ciebie materiał ma do niego prawa autorskie lub do rozpowszechniania (przykład masz w linku, który Ci podałem w moim pierwszym poście w tym temacie).
bartg
22.11.2008, 19:03:09
Nie rozumiesz. Ja nei mam serwisu z filmami. Tylko jak u mnie linka d YT wkleisz to się fil flv pobierze......
Czy wystarczy że jak dam input submit z tytułem "Akceptuję regulamin" a w regulaminie będą zawarte te rzeczy o których piszesz?
bim2
22.11.2008, 19:35:40
Hmmm, ale czy to ważne czy user wejdzie w źródło strony i pobierze flv, czy skorzysta z darmowego narzędzia?
bartg
23.11.2008, 12:22:36
Pytam jeszcze raz, co z tym fantem zrobić.
Nie mam serwisu takiego jak Maxior, więc nikt u mnie nie zamieszcza plików, niczego. Mam prosty formularz, wpisujesz link, a jak klikniesz "Pobierz" rozpocznie się pobieranie filmu flv, mp3 z np. YouTube.
Czy wystarczy dać oświadczenie przed pobraniem "Oświadczam, że mam pełne prawa do pliku , który zamieram ściągnąć"
Qleer
23.11.2008, 15:38:06
W tym problem, że masz. Na maxiorze nikt filmów nie umieszcza a jedynie linki do nich. Sam maxior pobiera PLIK FLV aby ich odtwarzacz mógł bez przeszkód, reklam i loga odtworzyć film dla użytkowników. Dla mnie to jednoznaczna sytuacja.
bim2
23.11.2008, 16:10:26
Ale tutaj też pobierany jest link do flv. Jesli usunę konwersję plików to czy będzie można z tego korzystać?
matx132
23.11.2008, 16:23:10
może powiem Ci to tak.
Jeśli nie masz zgody od Serwisu lub/i osoby która do dodała nie możesz tak ściągać jakby mozna było to wrzuta itp itd dało mozliwość ściągania tych rzeczy na dysk a tak nie ma
Darti
23.11.2008, 19:28:16
Jest taka zasada, że zanim zadasz pytanie na tym forum - zajrzysz do manuala. W tym przypadku manualem jest prawo RP, którego lekturę polecam:
Prawo autorskiePrawo prasowe (na jego podstawie działają witryny www w Polsce)
Ciekawe są również artykuły na stronie
VaGla.pl ,
Winter.pl
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.