Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [licencja] Serwis do ściagnania z YT itp
Forum PHP.pl > Forum > PHP
bartg
Witam. Od kilku tygodni istniał w sieci serwis DownIt.pl. Umożliwiał pobieranie plików z Wrzuty, YT i tym podobnych serwisów, a dodatkowo umożliwiał ich konwersje na różne formaty. Mam w związku z tym pytanie. Czy to jest nielegalne? Aktualnie serwis jest wyłączony ze względu na niejasną sytuację prawną strony.

Pozdrawiam BartG

PS. Prosze o przeniesienie tematu bo nie wiedzialem gdzie to dac ;p
Darti
Wszelkie tego typu serwisy łamią prawo jeżeli nie uzyskały licencji od użytkowników innych witryn (np Youtube) na wykorzystanie ich w tym serwisie. Np Youtube zabezpiecza się tak: http://pl.youtube.com/t/terms w punkcie 8.2, 8.3, 10.1, 10.2 i inne w ich regulaminie. Ponadto zamieszczając na Youtube lub innych stronach materiały, użytkownik stwierdza, że ma prawo je rozpowszechniać (ma prawa autorskie, licencyjne itp)
bartg
Wystarczy więc że w regulaminie użytkownik potwierdzi, że ma prawo do tych plików. Czyli de fakto ściąga swoje własne?
Darti
To nie chodzi o sciąganie. Ściąganie (przynajmniej w Polsce) nie jest zabronione. Zabronione jest rozpowszechnianie utworów, do których nie ma się praw. Dlatego portale udostepniające nie swoje materiały mają prze...ne.

p.s. Budując portal, który korzysta z zasobów innych portali nie masz możliwości spytania użytkownika zamieszczającego filmy, czy wyraża zgodę na rozpowszechnianie tych materiałów u Ciebie. Musiałbyś podpisać umowę z portalami, z których korzystasz jako źródło (Youtube i inne) na rozpowszechnianie ich zawartości lub z użytkownikiem, który je zamieszcza (to drugie jest praktycznie niemożliwe).
bartg
Tak, ale ja nie udostępniam żadnych utworów. Ja tylke pomagam je ściągnać z YT. smile.gif Czy jesli napisze że serwis może być wykorzystywany tylko do ściągania własnych plików, albo takich do których ma się prawa autorskie, to czy to wystarczy?
Darti
NIE wystarczy, jeszcze raz powtarzam - nie przejmuj się tym, że ktoś ściąga. Przejmuj się faktem, że UDOSTĘPNIASZ do ściągania, czyli rozpowszechniasz.
bartg
To jak mam to rozwiązać aby serwis był legalny?
Darti
1) wprowadź rejestrację i możliwość zamieszczania treści tylko dla userów zarejestrowanych
2) w regulaminie, który użytkownik musi zaakceptować zeby sie zarejestrować umieść regułki zrzucające z Ciebie odpowiedzialność za treści umieszczane i regułki, które mówią o ty, że użytkownik zamieszczając u Ciebie materiał ma do niego prawa autorskie lub do rozpowszechniania (przykład masz w linku, który Ci podałem w moim pierwszym poście w tym temacie).
bartg
Nie rozumiesz. Ja nei mam serwisu z filmami. Tylko jak u mnie linka d YT wkleisz to się fil flv pobierze......

Czy wystarczy że jak dam input submit z tytułem "Akceptuję regulamin" a w regulaminie będą zawarte te rzeczy o których piszesz?
bim2
Hmmm, ale czy to ważne czy user wejdzie w źródło strony i pobierze flv, czy skorzysta z darmowego narzędzia?
bartg
Pytam jeszcze raz, co z tym fantem zrobić.

Nie mam serwisu takiego jak Maxior, więc nikt u mnie nie zamieszcza plików, niczego. Mam prosty formularz, wpisujesz link, a jak klikniesz "Pobierz" rozpocznie się pobieranie filmu flv, mp3 z np. YouTube.

Czy wystarczy dać oświadczenie przed pobraniem "Oświadczam, że mam pełne prawa do pliku , który zamieram ściągnąć"
Qleer
W tym problem, że masz. Na maxiorze nikt filmów nie umieszcza a jedynie linki do nich. Sam maxior pobiera PLIK FLV aby ich odtwarzacz mógł bez przeszkód, reklam i loga odtworzyć film dla użytkowników. Dla mnie to jednoznaczna sytuacja.
bim2
Ale tutaj też pobierany jest link do flv. Jesli usunę konwersję plików to czy będzie można z tego korzystać?
matx132
może powiem Ci to tak.
Jeśli nie masz zgody od Serwisu lub/i osoby która do dodała nie możesz tak ściągać jakby mozna było to wrzuta itp itd dało mozliwość ściągania tych rzeczy na dysk a tak nie ma
Darti
Jest taka zasada, że zanim zadasz pytanie na tym forum - zajrzysz do manuala. W tym przypadku manualem jest prawo RP, którego lekturę polecam:
Prawo autorskie
Prawo prasowe (na jego podstawie działają witryny www w Polsce)
Ciekawe są również artykuły na stronie VaGla.pl , Winter.pl
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.