Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zmiany kursu walut a koszyk z zakupami
Forum PHP.pl > Forum > PHP
phpion
Witam,
mam pewien drobny problem do rozwiązania. Jest sklep internetowy, w którym ceny podawane są w kilku walutach. Ceny te przeliczane są na podstawie ceny w PLN oraz kursu danej waluty danego dnia. Przypuścmy, że aktualizacja kursów następuje o godzinie 8:00. Użytkownik wchodzi na stronę i dokonuje zakupów (wkłada towary do koszyka) na kwotę X o godzinie 7:59. Zamówienie składa o godzinie 8:01. Ceny nie mogą się zmienić w stosunku do tych, po których użytkownik wkładał towary do koszyka (należałoby gdzieś zapisać aktualny kurs waluty przy wejściu na stronę). To jeszcze nie stanowi większego problemu. Jak natomiast realizujecie samo wyświetlanie cen produktów? Przecież przeglądając produkty również nastąpi zmiana ich cen. Prosiłbym o jakieś sugestie na ten temat.
pion

PS: w sumie może robię problem z niczego gdyż powinien liczyć się moment złożenia zamówienia, a nie moment dodania towarów do koszyka.
Darti
Podczas dodania towaru do koszyka zapisuj do sesji całe info o towarze (cene w zl i kursy). Oczywiscie nie w samej sesji ale w bazie w jakiejś tabeli temporary z przypisanymi zakupami do sesji.
Albo od razu zrob tabele koszyk, gdzie skopiujesz informacje o towarze w momencie dodania do koszyka. Dzieki temu nawet jak zmienisz cene towaru (podwyżka) to klient historie zobaczy w starej cenie.

p.s. do kogo ja pisze ... zaspany jestem dzisiaj smile.gif
phpion
Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie zapis kursów do sesji i przy każdym żądaniu porównywać je z aktualnymi. W przypadku zmiany danego kursu wypadałoby wyświetlić komunikat w stylu: "Uwaga! Nastąpiła zmiana kursu waluty W z X na Y". Co o Ty sądzicie?
Darti
Rozsądne rozwiązanie.
Inne - umieścić w regulaminie sklepu że cena może się zmienić z powodów zmiany kursu walut i nie zawracać sobie tym głowy (yep, I'm lazy son of a bitch aaevil.gifwinksmiley.jpg )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.