Witam. Mam zainstalowane Symfony 1.2 wraz z Doctrine. Podłączam się bez problemu do bazy firebirda tylko mam 2 problemy.
Pierwszy z nich to przy generowaniu modelu z doctrine zamienia mi nazwę tabeli z dużych liter na małe oddzielone myślnikami. Dla przykładu:
tabela UZYTKOWNICY jest zamieniana na u_z_y_t_k_o_w_n_i_c_y. Owszem w klasie modelu do tej tabeli zmienie sobie ręcznie nazwę na prawidłową i działa ale myślę że jest jakaś opcja w Doctrine której nie znalazłem a którą można ustawić tak żeby tego nie robił.
Drugi problem i bardziej na rozwiązaniu jego mi zależy to pola typu datetime. Przy pobraniu jakiegokolwiek rekordu w polach tego typu mam puste wartości. Jako że z Firebirdem nie miałem do czynienia więc jest to dla mnie trochę dziwne. A jak znam życie to pewnie to pole traktowane jest jako BLOB czy coś podobnego i potrzebna jest specjalna funkcja do pobrania jego wartości.
Jako że z Doctrine dopiero co zaczynam, ponieważ do tej pory używałem Propela, ale nie bardzo chce on "gadać" z Firebirdem, proszę Was o pomoc w tych dwóch zagadnieniach.
Pozdrawiam.