Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Oprogramowanie pod serwer webowy
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
crac2003
Witam

Tworzę jedną stronkę dla małej firmy. Uparli sie jednak na założenie własnego serwera www w firmie. Niestety dla mnie zgodziłem się że postawie im ten serwer. I stąd moje poniższe pytania dotycące licencji:
1. Wiem że php, apache mogę bezproblemowo użyć w na tym serwerze. Tak samo zresztą jak opensuse. Ale jak to się ma do bazy danych. Chciałbym użyć mysql ale natrafiłem kilka interpretacji ich licencji GPL. Otóż czy to że nie udostępniam kodu strony oznacza że muszę wykupić licencję komercyjną? Czy mogę pozostać przy darmowej wersji?
2. Jak zaistniała sytuacja odnosi się do rejestrowania baz danych w Biurze Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowyc? Z tego co się dowiadywałem to oni chcą rejestracji nawet bazy danych mailingowych. Czy ktoś miał może z tym jakieś doświadczenie?

Dzięki za pomoc
Pozdrawiam
drucik
Witam,

Co do licencji GPL, to możesz używać oprogramowania stworzonego na tej licencji komercyjnie. Ograniczenia dotyczą TYLKO modyfikacji i rozbudowy tego oprogramowania i wówczas musisz udostępnić kod źródłowy aplikacji każdej osobie, która o niego poprosi.

Z rejestrowaniem baz Biurze Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych w praktyce nigdy się nie spotkałem, żeby jakaś firma rejestrowała tam swoją bazę klientów, bazę mailingową itp.
crac2003
Dla mnie także to jest dziwny pomysł z rejestracją bazy ale po przeczytaniu kilku takich artykułów jak http://www.webhosting.pl/Wysokie.kary.za.n...bazy.e_mailowej trochę zacząłem się zastanawiać nad konsekwencjami braku rejestracji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.