Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak stworzyć bazę danych porównywarki
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
adam_jankowski
Chodzi mi po głowie wiele pytań. dry.gif
Można powiedzieć że raczkuję w tej dziedzinie. (dodam że nie miałem problemów z instalacją konfigurowaniem i innymi podobnymi sprawami więc nie klasyfikujcie mnie od razu do grupy zero która prosi o instalacje skryptu - np joomla nie posiadając bazy danych bądź wymaganych uprawnień ).

Jakie typy danych są najlepsze dla liczb z trzema miejscami po przecinku.
Jak zaprojektować relacyjność baz za pomocą odpowiednich tabel w MySQL (chodzi przede wszystkim o szybkość bazy )
Czy są jakieś gotowe rozwiązania skryptów w php które można legalnie wykorzystać w projekcie porównywarki cen?

Kilka szczegółów:
Dane będą pochodzić z bazy danych (więc o pobieraniu ich z zewnątrz na razie nie ma mowy )
Potrzebny panel zarządzania dla użytkownika strony z logowaniem (mój problem to głownie polecenia zapytań do bazy i wyświetlanie wyników ).

I to wszystko.
Przy okazji, witam wszystkich smile.gif
EarthCitizen
Może moja odpowiedź nie będzie wzorowa ale na początek:

Cytat

3 miejsca? Po co Ci aż 3 jeżeli można wiedzieć? Ale jak już to chyba float(8,3) będzie najbardziej odpowiedni.

Cytat
Jak zaprojektować relacyjność baz za pomocą odpowiednich tabel w MySQL (chodzi przede wszystkim o szybkość bazy )

To jest dobry temat nie tylko na kilka tematów w tym forum ale na dobrą literaturę winksmiley.jpg Może w ramach samodzielnego myślenia zrobisz przynajmniej projekt/listę tabel z relacjami, aby użytkownicy forum Ci ewentualnie go poprawili.

Cytat
Potrzebny panel zarządzania dla użytkownika strony z logowaniem (mój problem to głownie polecenia zapytań do bazy i wyświetlanie wyników ).

Wystarczy Ci jak wypiszę wszystkie zapytania jakie przychodzą mi teraz do głowy, a jak mi się coś przypomni to będę sukcesywnie dopisywał ok? tongue.gif nie sorki, ale tak jak wyżej trochę zbyt ogólnie i za dużo wymagasz...

Tak w ogóle to nie porywasz się z motyką na słońce?
adam_jankowski
Cytat
Może moja odpowiedź nie będzie wzorowa ale na początek:

3 miejsca? Po co Ci aż 3 jeżeli można wiedzieć? Ale jak już to chyba float(8,3) będzie najbardziej odpowiedni.

Już tłumaczę. 3 miejsca po przecinku to standardowe podejście jeśli chodzi o porównywanie danych. (większe zaokrąglania w górę przy mnożeniu mój bracie ).

Cytat
To jest dobry temat nie tylko na kilka tematów w tym forum ale na dobrą literaturę winksmiley.jpg Może w ramach samodzielnego myślenia zrobisz przynajmniej projekt/listę tabel z relacjami, aby użytkownicy forum Ci ewentualnie go poprawili.

Słuchaj mi nie chodzi o zrobienie tabeli głównej która będzie miała postać
ID (autonumerowanie)
Cat_ID
ID_1
ID_2
Bo z takim czymś to ja wyląduję prędzej w kamieniołomach pracując na transwer biggrin.gif

Cytat
Wystarczy Ci jak wypiszę wszystkie zapytania jakie przychodzą mi teraz do głowy, a jak mi się coś przypomni to będę sukcesywnie dopisywał ok? tongue.gif nie sorki, ale tak jak wyżej trochę zbyt ogólnie i za dużo wymagasz...

nie, nie wystarcza mi zapytania, wystarczy link do funkcji php odpowiedzialnych za obsług baz danych z UWZGLĘDNIENIEM mojego projektu porównywarki. (więc funkcje dotyczące na przykład budowy kodów weryfikacyjnych są zbędne).
Fakt dużo wymagam, ale od profesjonalistów którzy w mniej więcej 3 linkach odpowiedzą na moje problemy. Spróbuj sobie wpisać w google php + mysql, porównywarki cen. Wyskoczy masa stron które tylko prezentują jakieś wyszukiwarki i porównywarki a mi chodzi o skrypty i ewentualnie jakieś porady na jakiej zasadzie to działa.

Cytat

yyyy no fakt, ja łącznie z tą odpowiedzią mam 2 posty a ty 3 - prawdziwy profesionalista jesteś tongue.gif

Pozdrawiam i proszę bardziej cierpliwych o jakąś pomoc.
EarthCitizen
Cytat
nie, nie wystarcza mi zapytania, wystarczy link do funkcji php odpowiedzialnych za obsług baz danych z UWZGLĘDNIENIEM mojego projektu porównywarki. (więc funkcje dotyczące na przykład budowy kodów weryfikacyjnych są zbędne).

http://php.net.pl/manual/pl/book.mysql.php - tu masz wszystkie funkcje do obsługi baz danych. pod opisem każdej funkcji masz przynajmniej kilka przykładów jej użycia.

Cytat
Fakt dużo wymagam, ale od profesjonalistów którzy w mniej więcej 3 linkach odpowiedzą na moje problemy

To był żart prawda? Jakby można było w 3 linkach odpowiedzieć na wszystkie Twoje pytania, to pewnie każdy byłby programistą a ja byłbym bezrobotny:)

Cytat
yyyy no fakt, ja łącznie z tą odpowiedzią mam 2 posty a ty 3 - prawdziwy profesionalista jesteś tongue.gif

Zwolnij trochę z tonem winksmiley.jpg
dr_bonzo
Cytat

Mysql => manual => typy danych i masz decimal

Cytat

A jakie operacje chcesz wykonywac na bazie? Przeciez nie zrobimy za ciebie calej porownywarki. A optymalizuje sie baze pod katem tego co z nia robisz, czy dodajesz miliony rekordow, czy np glownie je wyszukujesz, przegladasz, czy tez zlaczasz z innymi danymi....itd

Cytat
Czy są jakieś gotowe rozwiązania skryptów w php które można legalnie wykorzystać w projekcie porównywarki cen?

Rynek porownywarek to niezly biznes wiec raczej nikt nie publikuje opensourcowych rozwiazan ==> http://www.google.com/search?hl=en&saf...amp;btnG=Search

Cytat

No to polecam nauke php i .... mysql (sql), wszystko jest w ksiazkach i manualu

Cytat
wystarczy link do funkcji php odpowiedzialnych za obsług baz danych z UWZGLĘDNIENIEM mojego projektu porównywarki.

1. w manualu NIC nie ma o porownywarkach
2. a takto caly rozdzial o bazach danych, podstawach php

Cytat
Cytat

yyyy no fakt, ja łącznie z tą odpowiedzią mam 2 posty a ty 3 - prawdziwy profesionalista jesteś

Przeciez liczy sie jakosc a nie ilosc. Z twoich 2 postow wynika ze jestes zielony z php i mysql a zabierasz sie za wielki projekt a nie radzisz sobie z ... czytaniem manuala (przeciez spis tresci jest i wskazuje rozdzialy o bazie danych). Takze zacznij od podstaw, pomysl co chcesz miec w projekcie czym mozna to zrobic i naucz sie tego robic itd.
adam_jankowski
Remis - 50 do 50 % smile.gif

EarthCitizen podał link do listy funkcji

a

dr_bonzo w profesjonalny sposób mnie umotywował smile.gif

No to na razie tyle. Tematu nie zamykajcie, odezwę się jeszcze w nim gdy mi się skończy motywacja smile.gif

Pozdrawiam i dzięki za "poświęcenie" i "cierpliwość"
wlamywacz
Aktualnie piszę porównywarkę cen i mówię wprost skreśl to mysql i użyj pgsql, mssql lub coś podobnego. Nikt Ci nie pomoże w budowaniu struktury tabel ponieważ:
- Nie znamy twojego projektu aplikacji
- Za takie rzeczy się płaci
- Projekt to nie wszystko
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.