Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] wykonianie skryptu bez użytkownika
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Xeor^
Wiele osób kojarzy gry przez przeglądarkę (np. oGame). Zastanawiam się od pewnego czasu nad jednym zagadnieniem, przykładowo, flota jest wysyłana ustawiany jest czas kiedy ma powrócić, jak wykonać skrypt kiedy ten czas będzie mniejszy bądź równy aktualnemu (Czyli jak flota powróci). Flota musi powrócić (dodać surowce, flotę na planetę itp) nawet jak żaden z użytkowników się nie zaloguje (atakujący,obrońca) - jedyne rozwiązanie co przychodzi mi na myśl to jest cron i sprawdzanie co np. minute czy flota już nie powróciła - na każdym użytkowniku - macie może jakieś inne pomysły?
bim2
Tak, jak user się zaloguje, sprawdzasz czy flota wróciła, jak tak to doliczasz to co chcesz i już.
Xeor^
Myślałem nad tym. Ale pomyśl, wysyłam flotę na kogoś (całą) zbieram surowce jemu i wracam do siebie. Ja się nie zalogowałem jeszcze, osoba którą atakuję też nie, więc flota mi się nie dodała - ktoś mnie atakuje słabym oddziałem i zabiera surowce - bo byłem bez obrony. Jedyna możliwośc to cron, albo jakiś program wewnętrzny na serwerze co by to sprawdzał na bierząco. Może ktoś ma jakieś propozycje, rozwiązania, może coś pominąłem?
bim2
Masz to trochę źle rozplanowane. Floto będziesz dodawał na kazdą interakcję z danym userem. Czyli jak ktoś będzie ciebie atakował, sprawdzi czy nie powinno dodać Ci surków itd.

Wiecej pomyślunku.
pinochet
Temat był juz na forum dawno temu :] Dyskutujacy doszli do wniosku że tego typu apliakacjie na 100% nie są czasu rzeczywistego. Tak jak koledzy mówią masz np
  1. <?php
  2. Class Planeta(){
  3. private update(){...}
  4. public skanuj(){
  5.   $this->update();
  6.   ...
  7. }
  8. public surowce(){
  9.   $this->update();
  10.   ....
  11. }
  12. // itd ...  ale np:
  13. public nazwa(){
  14.    return $this->nazwa;
  15. }
  16.  
  17. }?>

a odpowiadając na pytanie w temacie: CRON
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.