Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql] Problem z ID
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
Asmox
Kiedy testowałem formularz do wpisywania newsów jeden z nich był do niczego (bo złe zmienne były), tak więc ten news nadawał się do wywalenia. Po zrobieniu tej czynności przestawiłem ID newsa który był po nim na wcześniejsze ID, niestety późniejsze dodawanie newsów z automatycznym ID omijało 1 indeks. Wygląda to tak (liczba z kropką przedstawia właśnie ID)
(1) Mamy 3 newsy:
1. Pierwszy news
2. Drugi zwalony news
3. Trzeci news

(2) Usuwamy zwalonego newsa
1. Pierwszy news
3. Trzeci news

(3) Przestawiamy ID
1. Pierwszy news
2. Trzeci news

(4) Dodajemy nowego newsa.
1. Pierwszy news
2. Trzeci news
4. Inny, nowy news.

No i nie wiem jak naprowadzić to automatyczne dodawanie ID na dobrą drogę worriedsmiley.gif
EarthCitizen
Zmień dla newsa ID 4 ręcznie na 3, a później daj:
Kod
    ALTER  TABLE  `tabela`  AUTO_INCREMENT  = 4

I teraz już będą dodawane kolejno.
Kamil Jura
Takie coś zawsze będzie się zdarzać. I nie oznacza to, że zawsze będziesz musiał zmieniać indeksy i stosować ALTER TABLE.
W samym php dla uniknięcia problemów z wyświetlaniem zrób coś w tym stylu:

1. <?php
  2. while (...) {
  3.  
  4. // zależy jaką metodą wyciągasz dane z bazy, ja akurat użyłem mysql_fetch_array
  5. if($row['id'] == '') {
  6.  
  7. // NIC
  8.  
  9. }else {
  10.  
  11. // Tutaj wyświetlisz te rekordy które istnieją
  12.  
  13. }
  14.  
  15. }
  16. ?>
Asmox
Dzięki EarthCitizen, metoda działa. Ciekawe dlaczego nie trzeba edytować pola w tabeli tongue.gif Kamil Jura ja nie potrzebuję indeksów do wyświetlania danych jakby co, tylko estetyka mi nie pasowała biggrin.gif .
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.