Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pulpit zdalny na wew IP
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
suchy1
Witam,

u sibie w domu mam wew IP(moge miec zew ale jednak wole to zrobic na wew). Czy mozna za pomoca np. shell, polaczyc sie na zdalny pulpit komutera z wew IP ? porpzez program VNC ? Slyszalem cos o programie Hamachi ale jeszcze go nie sprawdzałem. Wydaje mi sie ze za pomoca puttymoge polaczyc sie z kontem shell (z komputera z wew IP) nastepnie drugim komputerem z shell i przekierowac porty. Ktos ma doswiadczenie, poradnik do w/w problemu ?

Pozdrawiam
pyro
Jeżeli machina stoi na windowsie to oszczędź czasu i skorzystaj z TeamViewera
legorek
Możesz użyć hamachi które jest w miarę proste w użyciu ale dość powolne.

Najlepiej jest stworzyć tunel za pomocą wspomnianego już PuTTY.
W Connection->SSH->Tunnels

Source port - dowolny numer portu na którym zewnetrzny serwer ma nasłuchiwać połączeń
Destination - localhost:xxxx, gdzie xxxx to numer portu na którym działa VNC.

Potem klikasz Add, łączysz się z zewn serwerem i gotowe smile.gif
suchy1
@legorek wlasnie tak mam skonfigurowane Putty. Tylko w tym przypadku jak to zrobic ? Komputer z wew IP, polaczyc poprzez tunel (potty) z kontem shell. Pozniej w dowolnym komputerze, wlanczam Putty i lacze sie z shellem, wyniku czego mam opcje polaczenia sie zdlanie z maszayna z wew Ip ? Ewentualnie sprawdze ten TeamViewer smile.gif
erix
Cytat
Slyszalem cos o programie Hamachi ale jeszcze go nie sprawdzałem.

Wal w ciemno; najprostszy w konfiguracji; owszem - możesz TeamViewera, ale wtedy jedyną usługą będzie właśnie VNC. W przypadku "hamaka" będziesz mógł używać dowolnych narzędzi i skorzystasz z portów kompa tak, jakby był w sieci. winksmiley.jpg

Dodatkowo, od którejś wersji Hamachi przeadresowuje pakiety bezpośrednio tak, że można korzystać z pełnej przepustowości łącza. smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.