Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: TinyMCE i MSIE
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
oisac
Witam,
mam problem z TinyMCE i MSIE w wersji 6 i 7. Wszystko działa dobrze na Firefox. Poniżej załączam konfiguracje TinyMCE:
CODE
<script language="javascript" type="text/javascript" src="tiny_mce/tiny_mce.js">

<script language="javascript" type="text/javascript">
tinyMCE.init({
theme : "advanced",
mode : "textareas",
plugins : "paste",
language : "pl",
theme_advanced_toolbar_location : "top",
theme_advanced_buttons1_add : "pastetext,pasteword,selectall,code,link,unlink,undo,redo,cleanup,removeform
t,charmap",
theme_advanced_buttons2 : false,
theme_advanced_buttons3 : false,
theme_advanced_disable : "help,justifyleft,justifycenter,justifyright,justifyfull,image,anchor,sup,su
,hr,indent,outdent,styleselect,formatselect,underline,strikethrough",
theme_advanced_resizing : true,
paste_auto_cleanup_on_paste : true,
paste_convert_middot_lists : false,
convert_fonts_to_spans : true,
force_br_newlines : true,
forced_root_block : false,
force_p_newlines : false,
valid_elements: "a[href|target=_blank],b,i,u,del,br,strikethrough,underline"
});

Na jednej stronie wyświetlam 4 textarea. Na pierwszym i czwartym wszystko działa ok, natomiast na drugim i trzecim pokazuje się pasek tylko z czterema ikonami TinyMCE tymi, które są nieaktywne jeśli nie zaznaczy się jakiegoś fragmentu tekstu. Do trzeciego i czwartego wczytuje zawartość zmiennej w PHP w postaci
CODE
<?php echo "<textarea name='nazwa' rows='25' cols='100'>$zmienna</textarea>";?>

Chciałbym zaznaczyć, że kod dla wszystkich textarea dokładnie sprawdziłem więc nie ma mowy o błędach zwłaszcza że w Firefox wszystko działa. Czy ktoś ma może jakiś pomysł i mógłby mi pomóc?
Z góry wielkie dzięki
Pozdrawiam
erix
A próbowałeś uaktualnić TinyMCE?
oisac
W pliku tiny_mce.js releaseDate to 2008-11-27, a ściągałem go pod koniec stycznia więc pewnie jest to najnowsza wersja.
bartm
A we wszystkich tych textarea masz to samo name?
Jeśli tak, spróbuj je zmienić, jeśli nie, spróbuj dodać im id=id1, id2, id3, id4, a w init TinyMCE zmienić:

Kod
mode : "textareas",

na
Kod
mode : "exact",
elements : "id1, id2, id3, id4",
oisac
Name miałem dla wszystkich textarea różne. Zrobiłem z tymi id tak jak pisałeś, ale niestety nie pomaga.
bartm
Włącz debugowanie skryptów w IE i sprawdź czy Ci czegoś nie wywali.

Ładujesz jeszcze coś oprócz TinyMCE? Jakieś mootoolsy, etc? Jeśli tak, to spróbuj je wywalić.
oisac
Udało się. Przepisałem cały plik na nowo, poniżej załączam co musiałem zrobić:
1. Wyłączyłem dodawanie TinyMCE do textarea w formularzu, który enctype miał multipart/form-data. Nie jest to dla mnie duży koszt, ponieważ tam TinyMCE nie był niezbędny.
2. Przeniosłem trzy zapytania SQL i ich wynik za wszystkie textarea.
3. Przeniosłem jeden form z inputami typu text rowniez za wszystkie textarea.

Ponieważ zmiany spowodowały, że strona straciła na użyteczności spróbowałem identyfikować przeglądarke i w zależności od tego jaka to jest wyświetlać odpowiednio dostoswaną treść, jednak wtedy TinyMCE również nie działają...pewnie dlatego że i tak skrypt jest przechodzony w całości żeby sprawdzić gdzie jest koniec pętli...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.