Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: 2 systemy na lapku ... uruchamia sie tylko jeden
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
kosmos
Witam
Bardzo prosze o pomoc.... do tej pory mialem na laptopie zawsze 1 system -viste ... teraz z tego powodu ze to home i nie ma mozliwosci logowania sie do domeny, chcialem zainstalowac sobie dodatkowo xp... i zainstalowalem .. tylko ze teraz przy starcie lapka uruchamia sie od razu windows xp i nie mam mozliwosci wyboru systemu sad.gif

Prosze o porade co mam zrobic aby takowa lista sie pojawiala... z tego co sie orientuje to dopisuje sie jakas linijke do pliku ale nie wiem jaka i do jakiego sad.gif
webdice
Poczytaj o boot.ini wystarczy że dodasz odpowiedni wpis w tym pliku. Dodatkowo musisz wiedzieć na którym dysku i której partycji znajduje się Windows Vista.

Przykładowo dla jednego systemu boot.ini wygląda tak:

Kod
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition" /noexecute=optin /fastdetect

Zakładam że masz jeden dysk, więc disk() zostawiamy w spokoju. Przykładowo na trzeciej partycji masz zainstalowany drugi system. Zatem dodajesz nowy wpis:

Kod
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition" /noexecute=optin /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(3)\WINDOWS="Microsoft Windows Vista" /noexecute=optin /fastdetect

Robiłem tak dla dwóch Windowsów XP, nie dam sobie głowy uciąć że to zadziała.

P.S. Nie pamiętam czy nie usuwało się opcji z wpisu, ale tak jak mówiłem poczytaj w sieci.
kosmos
wyszukalem pliki boot.ini

2003_boot
Multi_boot
Part2_boot
WIN51_boot
XP_Setup_boot

W ktory mam patrzec questionmark.gif
kosmos
Wskazany program nie odpala mi sie sad.gif a link drugi nie dziala sad.gif

panowie nie wiem co jest ...wpisuje w wyszukiwanie wyszukiwanie pliku boot.* i zadnego z koncowka ini nie widac exclamation.gif

ok dotalem do pliku boot.ini sciazka moj komputer->wlasciwosci->zaawansowane->uruchamianie i odzyskiwanie ->ustawienia-> edytuj.

moj boot ini wyglada teraz tak

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(4)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="VISTA HOME BASIC" /noexecute=optin /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(4)\WINDOWS="XP PROFESSIONAL" /noexecute=optin /fastdetect

jak resetuje kompa to wybierajac viste kompo zamiera ... zero rekacji
jak wybieram xp to sie uruchamia ....
co jest nie tak w pliku questionmark.gif
moze skopal sie plik na c ?

Juz chyba wiem o co chodzi
KOMPATYBILNOSC WSTECZNA
coz ... stawiam viste ... jej progs rozruchowy powinien wykryc xpka

nadal mam problem Po postawieniu visty , program startowy nie wykrył xp sad.gif
webdice
Uruchom instalator Windowsa XP, wejdź do konsoli (naprawa systemu) i spróbuj mbr /fix. Nie pamiętam czy składnia komendy była taka, jeśli nie to mbr /? lub help i się wszystkiego dowiesz.
kwiateusz
jak vista wstaje i działa to jedyne co to dodać wpisy w boot ini z odpowiednia partycja i tyle smile.gif chociaz o ile pamietam w viście jakos z konsoli bootmanagera sie uzywało chyba

http://software.intel.com/en-us/blogs/2008...ws-server-2008/ moze być pomocne
kosmos
Cytat(webdice @ 23.02.2009, 21:16:12 ) *
Uruchom instalator Windowsa XP, wejdź do konsoli (naprawa systemu) i spróbuj mbr /fix. Nie pamiętam czy składnia komendy była taka, jeśli nie to mbr /? lub help i się wszystkiego dowiesz.

Jak włączam płytke z XPkiem pod vistą to nie mam takiej opcji jak naprawa systemu sad.gif

Cytat(kwiateusz @ 23.02.2009, 21:29:38 ) *
jak vista wstaje i działa to jedyne co to dodać wpisy w boot ini z odpowiednia partycja i tyle smile.gif chociaz o ile pamietam w viście jakos z konsoli bootmanagera sie uzywało chyba

http://software.intel.com/en-us/blogs/2008...ws-server-2008/ moze być pomocne

TU akurat pisza o server 2008 i viście..... oba te systemy maja BCD a nie boot.ini
kwiateusz
napisałeś ze zainstalowałeś viste no to w vistowym bootloaderze dodaj wpisy z xp i bedziesz mogl wybrac system przy starcie
kosmos
Jestem w trakcie ściągania legalnej wersji vista home premium w iso. Do takiej mam klucz pod lapkiem. Myślę że to będzie najlepsze rozwiązanie.
Pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi.
pyro
Cytat(kosmos @ 25.02.2009, 22:27:11 ) *
Jestem w trakcie ściągania legalnej wersji vista home premium w iso.

Nie słyszałem jeszcze o takiej możliwości...
kwiateusz
np msdn aa smile.gif jesli ma klucz oryginalny na naklejce to mało wazne skąd ma plyte moze być i od sasiada
kosmos
Cytat(pyro @ 25.02.2009, 23:15:14 ) *
Nie słyszałem jeszcze o takiej możliwości...

Jak się dobrzeposzuka to mozna znaleźć smile.gif
Normalna oryginalna kopia systemu. Wystarczy oryginalny klucz tyle.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.