Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Komputer a akwarium...
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
ShadowD
W internecie można znaleźć sporo filmów, ba nawet części do stworzenia akwarium dla swojej pod biurkowej rybki - PC.

Mam kompute którego poddał bym temu zabiegowi, idąc po najmniejszej linii oporu czy też kosztów ;] myślę nad zalaniem go najtańszym olejem.

I jestem ciekawy ile uda się tak mniej więcej wycisnąć z amd 2200+ (w stokowym zestawie w dobrych warunkach jest stabilny na 2400mhz). I czy tego typu zabieg jest w ogóle opłacalny, komputer ma w założeniach pełnić rolę serwera.I czy temperatura sama wymusi cyrkulacją płynów czy trzeba jaj pomóc wentylatorkami?

Co wy otym sądzicie może ktoś zwas już kiedyś wodował swoja rybkę?

*To mój 500 post nawet się nie zauważa jak ten czas szybko płynie... ;]
dr_bonzo
Taaa, zalewaj, juz teraz.

A jak se sprzet uszkodzisz to daj fotki - bede mial sie z czego smiac.

Az tak potrzebujesz tak nikłego przyrostu wydajnosci?
bim2
Nie uszkodzi. W sieci krązy wiele artykułów na temat akwarium pc. smile.gif Wystarczy odpowiedni płyn :]
l0ud
Jedynym sposobem na realne zwiększenie wydajności jest... wymiana procesora a nie jego podkręcenie o 50MHz. Takie akwaria robi się po to, żeby sprzęt był bezgłośny. Jaki olej masz na myśli mówiąc najtańszy? Bo chyba nie taki jak ja myślę, no chyba że chcesz sobie na tym serwerze usmażyć frytki... i elektronikę przy okazji tongue.gif
ShadowD
hehe z tego co można zobaczyć w internecie ten przyrost mocy nie jest taki mały, tylko jak to sie ma do prawdy...

Uszkodzić niby czemu, przecież olej nie jest przewodnikiem a to że po zanurkowaniu sprzętu nie da się oczyścić to już inna sprawa. Zresztą nie mówię tu o pc który kosztuje trzy tysiące a maksymalnie dwieście złoty.

Link do filmu z Komputer Świat Ekspert:
http://www.youtube.com/watch?v=hU726V5J3zA

Np olej mineralny widoczny tu:
http://www.youtube.com/watch?v=2NLFGp63hps...feature=related

Uwaga czytasz dalej na własną odpowiedzialność: haha.gif

Dlaczego nie olej spożywczy?
luzak124
Cytat(ShadowD @ 22.02.2009, 22:19:47 ) *
Dlaczego nie olej spożywczy?

Olej spożywczy ma wiele innych dodatków i nie jest to 100% olej czysty ( dochodzą do niego inne związki i po pewnym czasie się "zestarzeje" ) a wiec po pewnym czasie jak to ująć straci swoje cudowne właściwości nie przewodzenia prądu elektrycznego i zacznie go przewodzić smile.gif
a wiec nie należy do tego używać oleju spożywczego smile.gif
Doradził bym olej transformatorowy (nie jadalny)

ale co z dyskiem twardym też zostanie zalany? przecież dysk nie jest zamknięty szczelnie i olej tam wpłynie i zaleje cały dysk a jak go uszczelnisz to nie będzie obiegu powietrze i się zagrzeje i ciśnienie w wewnątrz dysku a na zewnątrz będzie inne a poza tym styki od karty graficznej i kości ram jak zostaną zalane to co wtedy? a z takiego oleju to raczej komputera nie wyczyścisz:)
tommy4
No dobra, komputer oddaje ciepło olejowi, a olej gdzie?;f

Musiałbyś zamontować do tego jeszcze chłodnicę. ;p

Tym bardziej, że to do zastosowania serwerowego chcesz, a olej, trochę bo trochę, ale z każdą minutą będzie coraz bardziej się nagrzewał. ;p
sztosz
Cytat(luzak124 @ 14.03.2009, 00:12:35 ) *
ale co z dyskiem twardym też zostanie zalany? przecież dysk nie jest zamknięty szczelnie[...]

Tależe dysku i jego mechanika są hermetycznie zamknięte. Oczywiście mogą nie wytrzymać różnicy ciśnień rzędu 1 atmosfery, ale nie będzie przecież nawet chociaż metra oleju nad sobą. Nie osłonięta jest tylko zewnętrzna elektronika. Ja sobie nie wyobrażam jak komuś może się wydawać że takie małe elementy mechaniczne mogły by nie być hermetycznie zamknięte blinksmiley.gif

Taki olej ma też o wiele większą pojemność cieplną od powietrza, co za tym idzie wolniej przyjmuje ciepło i wolniej oddaje. Jeśli skrzynka/akwarium stało by na boku (tak jak desktopy a nie towery) to specjalny mechanizm odprowadzania ciepła nie byłby chyba potrzebny ze względu na powierzchnie która olej oddaje ciepło. A cyrkulację oleju w skrzynce wymusi sama różnica temperatur.
1010
są rybki które mogą żyć w oleju mineralnym? smile.gif
sztosz
Jasne smile.gif Tylko ciężko je z Jowisza przemycić :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.