Cytat(sztosz @ 15.03.2009, 19:16:07 )

Jakieś statystyki? Badania? Czy to wszechmylnieobecne przeczucie?
Gdzieś czytałem ciekawy artykuł na temat dysków w laptopie. Mianowicie pisali o trzymaniu laptopa z pozycji skośnej (na kolanach itp.). Pisali że wpływa to, jednak nieznacznie na żywotność dysku. Odradzali jednak trzymania laptopa "do góry nogami", ponieważ w takiej pozycji dyski prędzej ulegają uszkodzeniu.
Wiadomą rzeczą jest że dyski w laptopach są dużo mocniejsze. Mi laptop już kilka krotnie spadł z biurka będąc włączony. Upadał na różne pozycje, natomiast dysk nie ma żadnych bad sektorów. Dodam że ma prawie 2 lata.
W swoim komputerze stacjonarnym miejsce wydzielone na dysk też jest w pozycji pionowej. Jeden dość stary dysk (8 gb / samsung - około 8 letni) nie uległ z tego powodu uszkodzeniu.
Trzeba spojrzeć na to że w dzisiejszych czasach dyski są dużo bardziej wytrzymałe niż jakieś 10 lat temu. Z tego co pamiętam to wtedy przy 1 gb dyskach w porywach, wystarczyło przenieść go w torbie i przypadkowo ją zahaczyć o kolano a już było pełno bad sektorów. Dziś jednak z doświadczenia mogę powiedzieć że zdarzało mi się że dysk mi spadł (nie podłączony oczywiście) i nic mu się nie stało. Tak samo jak z przypadkiem z mojego laptopa gdzie dysk "w ruchu" nie uległ uszkodzeniu

Zadaj sobie pytanie. Czy za 10 lat jak będą dyski 500 gb za grosze, bądź całkowicie wycofają dyski magnetyczne (gdzieś czytałem o takich planach) dalej będziesz używał aktualnego dysku? Bo ja szczerze mówiąc to nie sądzę. Ceny tak idą na dół że sprzęt wymienia się co kilka lat.