Houdhini
18.03.2009, 14:22:09
Witam,
Chciałbym się dowiedzieć która z tych aplikacji lepiej się nadaje do tworzenia grafiki na strony www. Fireworks jest reklamowany przez Adobe jako aplikacja stworzona w tym celu, ale wiem, że sporo osób używa do tego Photoshop'a. Pytam się ponieważ będę kupować, tylko jeszcze nie wiem która z tych aplikacji.
.radex
18.03.2009, 14:32:08
Oba są dobre, i Adobe rozwija je dlatego, że Fireworks był produktem Macromedii, a Adobe przejeło Macromedię. Fireworks jest raczej stworzony do zastosowań www, ale photoshop jest większy i popularniejszy. Ja bym najpierw przetestował oba (nie wiem, czy są jakieś triale) i zdecydował, który bardziej mi odpowiada.
PS. Nie bierz mojego zdania do końca na poważnie, bo nie jestem grafikiem
kwiateusz
18.03.2009, 14:39:14
Z tego co pamietam to fireworks ma fajniejsze narzedzie do cięcia grafiki, acz photoshop radzi sobie niezgorzej

ale najlepiej przestestowac i wybrac bardziej Ci pasujace narzędzie
btw. ja tez nie grafik
erix
18.03.2009, 21:06:59
Jeśli chodzi o możliwości, to z tego, co kiedyś, kiedyś się bawiłem, to Fireworks jest dużo uboższy w możliwości. Poza tym, standardem w grafice również dla Sieci jest raczej Photoshop; zawsze do cięcia dostaniesz .psd, a nie (o ile pamiętam) .png z warstwami.
IMHO daj sobie spokój z Fireworksem, zainwestuj w PS-a; szybciej się zwróci i porobisz o niebo więcej niż tylko grafika do Sieci.
Houdhini
18.03.2009, 21:40:40
No to chyba jednak dołożę do PS, tym bardziej, że go znam (może nie doskonale, ale coś tam o nim wiem). Z Fireworks'em nigdy nie miałem do czynienia, ale kusił mnie niższą ceną i opisem, że niby lepiej nadaje się do stron www. Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.