Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Bezpieczne drukowanie
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
mathijas
Witam,

Zastanawiam się, czy w ogóle istnieje praktyczna możliwość zablokowania wirtualnych drukarek (drukujących do PDF, Postscriptu i innych) z poziomu przeglądarki. Ba, czy poziom bezpieczeństwa takiego rozwiązania byłby na tyle wysoki, że możnaby je uznać za możliwe do wdrożenia.

Chodzi mi konkretnie o taką sytuację: chcę klientowi wysłać dokument, który może wydrukować na drukarce fizycznej (na papier), ale nie może go zapisać na dysk (no ewentualnie jeśli jest fachura, to zrobi dump z Ramu i sobie znajdzie, ale 99,99% klientów tego nie zrobi:)).

Google nic nie mówi o tym, że się da, ale też nie mówi, że się nie da... Ktoś miał jakieś doświadczenia?

Jedyne co mi przychodzi na myśl, to udostępnienie tymczasowego pliku klientowi (PDFa? PSa?), z takimi nagłówkami, na których wykrzaczą się drukarki wirtualne...

Hmmm im dłużej o tym myślę, tym mniej prawdopodobne mi się to wydaje... A szkoda, bo podejrzewam, że nie jedna głowa się nad tym zastanawia :).

Pozdrawiam
erix
Cytat
Zastanawiam się, czy w ogóle istnieje praktyczna możliwość zablokowania wirtualnych drukarek (drukujących do PDF, Postscriptu i innych) z poziomu przeglądarki. Ba, czy poziom bezpieczeństwa takiego rozwiązania byłby na tyle wysoki, że możnaby je uznać za możliwe do wdrożenia.

Nie przesadzasz przypadkiem...? Nie da się. Właśnie ze względów bezpieczeństwa.

Cytat
Jedyne co mi przychodzi na myśl, to udostępnienie tymczasowego pliku klientowi (PDFa? PSa?), z takimi nagłówkami, na których wykrzaczą się drukarki wirtualne...

Zaraz znajdzie się inna, która się nie wykrzaczy. Zawsze można przecież puścić wydruk do fizycznej drukarki zgodnej z EPS zaznaczając drukuj do pliku i Twoje "zabezpieczenia" zmarnują tylko czas. Nie zdziwiłbym się, gdyby istniały odpowiednie programy.

Cytat
że nie jedna głowa się nad tym zastanawia smile.gif.

I takie głowy korzystają z innych rozwiązań niż tzw. "łebowe".
dr_bonzo
Wyślij mu wersje papierową, poczta klasyczna.
Bo drukarki mu nie zablokujesz.

A zreszta co za roznica czy zapisze czy nie? zawsze ma OCR i mu przywroci z wydruku takiego PDFa
mathijas
Co racja to racja. Czyli trzeba przyjąć, że wystawienie dokumentu klientowi do druku równoznaczne jest z dowolną formą przejęcia go przez klienta... A szkoda, nie powiem.

Pozdrawiam serdecznie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.