Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wybieram się na firmowe zakupy:)
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
MOniToR
Witam

Proszę o doradzeni mi w moich zakupach:) Potrzebuje następujących rzeczy:

1. Laptop
Kwota: do 5 000 zł ale chciałbym zapłacić mniej
Mój typ: http://proline.pl/sklep.php?prodid=HP+DV5-1299EW
Potrzebuje laptopa do pracy ale oczywiście pograć trochę lubię i chciałbym na nim też móc grać smile.gif Laptopy HP Pav Bronze to chyba nie jest za dobry wybór, ponieważ wydaje mi się, że w tym wypadku płacę za dużo za to, że laptop jest "BRONZE", nie mniej jednak jest to dobra maszyna i chciałbym kupić laptopa o podobnej mocy.

2. Urządzenie wielofunkcyjne
Kwota: do 2 000 zł
Mój typ: http://proline.pl/sklep.php?prodid=HP+LJ+CM1312NFI
Wydaje mi się mój wybór dobry, ale prosiłbym o opinie co do wytrzymałości tego sprzętu oraz kosztów toneru.

3. Aparat fotograficzny
Kwota: do 1 500 zł
Niestety nie znam się kompletnie na aparatach, z tego co wiem to lustrzanki cyfrowe są najlepsze ale prosiłbym aby ktoś mi coś doradził w tym temacie:)

4.Hosting
Kwota: do 2 000 zł / rok
Mój typ: Serwer Reseller PRO http://domenomania.pl/reseller/
Wiem, że home.pl jest super, ale jest też drogi, a mi bardzo zależy abym mógł samemu świadczyć/odsprzedawać usługi hostingowe.

5. Photoshop
Jak oceniacie najnowszą odsłonę Photoshopa? Czy warto wydawać 4 500 zł na nią? Nie jestem grafikiem, Photoshopa będę używał głównie do cięcia tego co dostanę od grafika. Chociaż wiadomo, że więcej frajdy się ma z posiadania najnowszego oprogramowania:)

6. Antivirus
Myślę nad G DATĄ, do tej pory używałem darmowego Avasta i w sumie jest ok ale na komputerze firmowym wypadałoby chyba mieć coś lepszego? Poza tym Avast darmowy jest tylko do użytku domowego.

Wielkie dzięki za wszelkie rady:)
1010
Jeśli chodzi o Photoshopa to proponuje kupić jakąś 7 za grosze. Jak będziesz wykorzystywał do cięcia to to nie ma większego znaczenia. A po co przepłacać?
mls
1. laptop
2. urządzenie wielofunkcyjne
3. aparat foto (jeden z tańszych)
4. tu nie mam zdania...
5. wystarczy CS3 lub ostatecznie CS2, starsze mogą mieć problemy z otwieraniem plików z nowszych wersji
6. żaden, dla podanego przeze mnie laptopa
vokiel
Jak już będziesz kupował, to sprawdź ceny, bo
1. tutaj jest pare stówek tańsza, a sprzęt ten sam. Może rozważ opcję stacjonarny + netbook, koszt wyjdzie ten sam, a będziesz miał dużo wydajniejszą maszynę do pracy, np z 22" monitorem, na którym na prawde dużo widać, i lekkiego, wygodnego booka do wożenia się z nim.
2. tu niestety nie pomgę
3. tak jak kolega mls napisał, ten canon jest na prawde fajny, ew Canon EOS 5D Mark II
4. linuxpl.com
5. Różnica w cenie pomiędzy CS4 a CS3 jest znikoma, a CS2 jest już problem dostać, więc chyba nie ma co się szczypać i wziąć najnowszą wersję
6. Avast jest najlepszy wśród darmowych, ale darmowy jest tylko do użytku domowego, w firmie i tak trzeba kupić licencję. Co prawda wersja pełna ma wiecej opcji niż ta darmowa domowa. Kaspersky Internet Security jest też całkiem ok

Pozdrawiam
blooregard
Punkt pierwszy:
http://acer.pl/acer/product.do?link=oln23g...mp;CRC=89645860
tommy4
domenomania fakt, jest tania. Ale nie polecam. Kiedyś to było i365.pl, nie chodziło zbyt dobrze. Może teraz się poprawili, nie wiem, wiem, że podczas 'transformacji' zapomnieli chyba o moim serwerze i teraz stoi za darmo. tongue.gif
Bart77
Pół roku temu kupiłem za 3k Toshibę S.Pro A300-1GS i bardzo sobie chwalę.
MOniToR
Bardzo dziękuję wszystkim za zabranie głosu w tym temacie:)

Mls: Nie powiem, że Mac mnie nie kusi, ale nie znam się na nim kompletnie więc na początku odpada, muszę mieć maszynę na której będę mógł od razu zacząć normalnie pracować. Czy Brother to jest dobra firma? Nigdy nie miałem z nią styczności ale wiem, że coraz więcej osób ma drukarki właśnie tej firmy ale nie znam właśnie żadnej opinii na temat tej firmy. Poza tym chciałem wydać na urządzeniem wielofunkcyjne nie więcej niż 2 tys zł:/ Dziękuję za aparat - najprawdopodobniej kupię ten model smile.gif

Vokiel: 1. Ciekawe rozwiązanie mi podsunąłeś, bo fakt, że mogę to w ten sposób rozwiązać i będę miał bardzo dobry komputer do pracy a netbook do klientów starczy. Chociaż wtedy będę musiał kupić druga kopię dla drugiego komputera Office 2007 Small Business, która kosztuje 1 000 zł więc trochę lipa:/ Monitor mógłbym sobie odpuścić bo teraz mam IIyame E1900S i jest to bardzo fajny monitorek. W takim razie prosiłbym o rady dotyczące jakiegoś ciekawego i przede wszystkim niezawodnego netbooka, komputer stacjonarny już sobie ciekawy wybiorę smile.gif Możesz coś więcej napisać o linuxpl.com questionmark.gif Jest to firma przez Ciebie sprawdzona? serwery jej nie padają? Którą opcję z oferty tej firmy mógłbyś mi polecić? Kaspersky z doświadczenia wiem, że mocno obciąża komputer i nie jest to fajna sprawa:/
artur_dziocha
Cytat
Office 2007 Small Business

a nie możesz tego zamienić na openoffice.org?? no chyba że bedziesz pisal jakas długą specyfikacje projektów:) Oo teraz juz sobie bardzo dobrze radzi:)

Pozdrawiam
MOniToR
Cytat(artur_dziocha @ 24.03.2009, 17:48:43 ) *
a nie możesz tego zamienić na openoffice.org?? no chyba że bedziesz pisal jakas długą specyfikacje projektów:) Oo teraz juz sobie bardzo dobrze radzi:)
Pozdrawiam

Nie jestem przekonany do Oo mimo tego, że bardzo długo go używałem:) Klienci z reguły używają Office i brak tego pakietu może trochę utrudnic pewne sprawy mimo tego, że Oo jest dobrym pakietem biurowym. Na Szczęście przeczytałem, że licencja Small Buisness w Ofiice pozwala jedną kopię instalować na komputerze przenośnym i stacjonarnym jednocześnie smile.gif

EDIT:
Komputer stacjonarny: http://www.komputronik.pl/Komputery_PC/Inf...pelny,id,59325/
Netbook: http://allegro.pl/item591875742_netbook_hp...gb_xp_fvat.html
erix
Cytat
a nie możesz tego zamienić na openoffice.org?

Niestety, pod względem jakości i wydajności OO jeszcze jest bardzo daleko w tyle za MSO.

Cytat

Można by było się zakręcić za sprzętem sprowadzanym z USA. Nie dość, że tańszy, to nieraz wydajniejszy. Są już na rynku firmy, które się trudnią sprowadzaniem urządzeń i ich serwisem. winksmiley.jpg Brat kupił tak Della i pomimo, że używany, to nie narzekał na niego. winksmiley.jpg

Na HP zrzędzą, sam plastik i często włączający się wiatrak.

Cytat
Wiem, że home.pl jest super, ale jest też drogi, a mi bardzo zależy abym mógł samemu świadczyć/odsprzedawać usługi hostingowe.

Jest podpięty wątek do na ten temat. tongue.gif

Cytat
Jak oceniacie najnowszą odsłonę Photoshopa? Czy warto wydawać 4 500 zł na nią? Nie jestem grafikiem, Photoshopa będę używał głównie do cięcia tego co dostanę od grafika.

Z wersji na wersję jednak jest coraz bardziej kobylasty. CS3, to IMHO ideał. PS. soft sprowadzany zza Oceanu pomimo przelicznika jest jednak tańszy.

Cytat
6. Antivirus

Nie używam w ogóle (sic!), ale skutecznością można polecić Kaspersky, to chyba zależy od PC, jak działa. Spróbować możesz jeszcze Comodo AV.
vokiel
Będzie haotycznie smile.gif

Oo niestety jeszcze ma braki względem MS. Poza tym pare rzeczy na które jest się ciężko przestawić.
W domu Avast w pracy Kaspersky.

Stacjonarnego bym brał składaka.

Netbooka mogę polecić Asusa Eee PC S101H, ma bardzo przyzwoite parametry, i na prawdę wygodną klawiaturę, co w niewielkich netbookach jest rzadkością (np MSI WIND)

Odnośnie hostingu na linuxpl.com to niestety bardzo dużo nie pomogę, bo większego doświadczenia nie mam, nie testowałem wielu opcji, tylko standard. Co prawda w necie spotykałem się z pozytywnymi opiniami. Ofertę mają ciekawą, cenowo także. Proponuję 7 dni testowych i przekonać się samemu.
Btw gdzieś widziałem testy pingów, no i najszybciej w PL wychodził home
erix
Cytat
Netbooka mogę polecić Asusa Eee PC S101H, ma bardzo przyzwoite parametry, i na prawdę wygodną klawiaturę, co w niewielkich netbookach jest rzadkością (np MSI WIND)

Sory, ale netbook a notebook, to nie te same loty. Na netbooku za bardzo nie popracujesz chyba, że jesteś desperatem. tongue.gif

Panowie, nie róbmy bałaganu, jest wątek o hostingach.
sztosz
Cytat
1. Laptop
Mój typ: http://proline.pl/sklep.php?prodid=HP+DV5-1299EW
Potrzebuje laptopa do pracy ale oczywiście pograć trochę lubię i chciałbym na nim też móc grać

Poszukaj marki Compal
Jabol
Jeżeli chodzi o laptopy to ostatnio strasznie podobaja mi się toshiba satellite u400, pewnie będe w coś podobnego celował przy zakupie nowego (choć to jeszcze z pół roku więc sporo się jeszcze pozmienia). No i do tego ew. dodatkowy ekran. Nieporównywalna wygoda pracy, szczególnie jeśli chcesz pozostać mobilny.
MOniToR
Cytat(erix @ 24.03.2009, 21:34:40 ) *
Sory, ale netbook a notebook, to nie te same loty. Na netbooku za bardzo nie popracujesz chyba, że jesteś desperatem. tongue.gif

Panowie, nie róbmy bałaganu, jest wątek o hostingach.

Zgadza się, jednak według pomysłu, który zaproponował mi Vokiel to do pracy używałbym komputera stacjonarnego, a Netbooka tylko do wizyt u klienta, i poważnie się właśnie zastanawiam czy to nie jest najlepszy pomysł smile.gif
Stacjonarny: http://www.komputronik.pl/Komputery_PC/Inf...pelny,id,59325/
Netbook: http://allegro.pl/item591875742_netbook_hp...gb_xp_fvat.html

Co do Hostingu to na pewno wybiorę Home.pl, myślałem, że oni nie zezwalają na odsprzedawanie hostingu wykupionego przez nich pod własna marka ale skontaktowałem się i wiem, że ich to nie interesuje, tzn. babka mi powiedziała, że jak klient chce to może sprzedawać a ich to nie interesuje. Do tego na rozpoczęcie za rok płacę tylko 550zł.

Może mi ktoś coć jeszcze doradzić jeżeli chodzi o urządzenie wielofunkcyjne? Może jednak HP ? http://www.agito.pl/laserowe/hp-color-lase...?external=ceneo

Wielkie dzięki za wszystkie rady:)
sf
Jeśli chodzi o hosting to osobiście używam iq.pl, można też tam zakładać klientom osobne konta ftp jeśli sobie życzą, u mnie się sprawdza bardzo dobrze.

Co do zakupów to chyba dostajesz kasę z unii czy urzędu pracy bo ja osobiście nigdy bym tyle kasy nie wydał. U mnie pracownicy pracują na linuksie, laptopa do tego można kupić za 1500 zł (HP głównie kupujemy bo są bezawaryjne i wcale wiatraka nie słychać, ale to zapewne zależy od modeli jakie się kupuje, więc nei można się sugerować ocenami jeśli nie masz podanego konkretnego modelu). Oprogramowani typu openoffice czy gimp (trzeba dostać od grafika dwa zrzuty projektu w png i da się to pociąć bez problemu), niestety gimp nie otwiera zawsze dobrze psd, ale jak masz kasę to szalej winksmiley.jpg Wg mnie lepiej kasę, która zostanie przeznaczyć na premie dla pracowników niż kupować oprogramowanie / sprzęt, który w ogóle nie podniesie ich wydajności.

Ostatnio sam zastanawiam się też nad aparatem fotograficznym. Nie kupuj raczej lustrzanki ponieważ nie będziesz miał do niej obiektywów dobrych. Musiałbyś wydać z 6000-8000 by mieć podstawowy aparat + 2 dobre obiektywy. Lepiej kupić kompakta tego typu : http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfro...ot_sx10_is.0.10 , spełni wszystkie potrzeby.
erix
Temat: Oferty_serwerow_hostingowych

Cytat
kupować oprogramowanie / sprzęt, który w ogóle nie podniesie ich wydajności.

Jeśli chodzi o Photoshop vs. Gimp, to absolutnie nie masz racji. Niedopracowany interfejs tego pierwszego, dobieranie cienia/innych filtrów na czuja i trzeba posprawdzać 20 razy różne parametry bez podglądu w locie, to uważasz, że nie podniesie wydajności? Wręcz przeciwnie. Pewnie fani (fanatycy) OS się wkurzą moją wypowiedzią, ale Gimpowi jeszcze bardzo daleko do tej ergonomii, która została wyznaczona przez blisko 20 lat pracy Adobe. A koderzy Gimpa zamiast podążać za niepisanym standardem (MDI + podgląd filtrów w locie), na siłę uszczęśliwiają użytkowników stawiając bardziej na architekturę (script-fu) zamiast na ergonomię. Fakt, rozpoczęto jakiś czas temu prace nad GimpShopem, ale zanim będzie używalny nawet w zastosowaniach nie-produkcyjnych, to jeszcze dużo wody w Wiśle upłynie. winksmiley.jpg Można jeszcze spróbować z Paint Shop Pro, ale bardzo dawno w nim pracowałem.

Cytat
Nie kupuj raczej lustrzanki ponieważ nie będziesz miał do niej obiektywów dobrych.

Z tego, co się orientuję, to naprawdę zależy. Niektórzy producenci stosują typowe "kotwice" na szkła, bądź są dostępne przelotki. Fotografem nie jestem, jak coś. winksmiley.jpg
dr_bonzo
@sf: z mojej biednej wiedzy o dotacjach - ta kase mozesz wydac tylko na sprzet itp.

Cytat
Pewnie fani (fanatycy) OS się wkurzą moją wypowiedzią, ale Gimpowi jeszcze bardzo daleko do tej ergonomii, która została wyznaczona przez blisko 20 lat pracy Adobe.

Sie zgodze, kazdy moj kontakt z GIMPEm to niekonczacy sie potok kur@*#&$ania na interfejs.
Gimpa moglbym polecic komus kto nigdy sie dluzej PSem nie bawil i nie musi otwierac PSDkow.

--
ja wiem, że Cię ten program denerwuje, ale trzymaj poziom ;p

~erix
sf
@dr_bonzo: można wydać nawet na stronę internetową winksmiley.jpg tylko trzeba to zaksięgować jako produkt (np. oprogramowanie cms), a nie jako usługa, przynajmniej jak chodzi o urzędy pracy, w przypadku środków unijnych nie wiem jak to się księguje, ale na pewno można bo już miałem 4 takie przypadki, przy czym możliwe, że niektóre programy unijne precyzyjniej określają na co można wydać

@erix: była mowa o cięciu grafiki i lekkich pracach, jak ktoś zatrudnia grafika to się zgodzę, że photoshop powinien być, ale tak to wydatek niepotrzebny
nexis
Korzystam już 5 lat z usług home.pl i mogę szczerze polecić. Zrezygnowałem jednak z kilku pakietów i przeniosłem się na VPS w hitme.net.pl. W tej samej cenie jak w home.pl masz dostęp root, więc praktycznie nieograniczone możliwości. Osobiście korzystam z pakietu Root VPS 512 pod Windows Server 2008 (datacenter w Gdańsku).
erix
Cytat
@erix: była mowa o cięciu grafiki i lekkich pracach

A myślisz, że do cięcia nie trzeba nieraz poprawek? Nie biorę tych argumentów z kosmosu. Sory, ale jeśli chodzi o Photoshopa, to ten zakup się naprawdę szybko zwróci. Nie chodzi tu o możliwości, ale o czas poświęcony na wykonanie typowych dla np. cięcia prac. Poza tym, skąd wiesz, czy kiedyś nie będzie potrzeby zrobienia czegoś więcej, a przyjdzie ktoś na praktyki/staż, kto również będzie się podejmował tworzenia prostych layów?
MOniToR
Cytat(sf @ 25.03.2009, 09:15:46 ) *
Jeśli chodzi o hosting to osobiście używam iq.pl, można też tam zakładać klientom osobne konta ftp jeśli sobie życzą, u mnie się sprawdza bardzo dobrze.

Co do zakupów to chyba dostajesz kasę z unii czy urzędu pracy bo ja osobiście nigdy bym tyle kasy nie wydał. U mnie pracownicy pracują na linuksie, laptopa do tego można kupić za 1500 zł (HP głównie kupujemy bo są bezawaryjne i wcale wiatraka nie słychać, ale to zapewne zależy od modeli jakie się kupuje, więc nei można się sugerować ocenami jeśli nie masz podanego konkretnego modelu). Oprogramowani typu openoffice czy gimp (trzeba dostać od grafika dwa zrzuty projektu w png i da się to pociąć bez problemu), niestety gimp nie otwiera zawsze dobrze psd, ale jak masz kasę to szalej winksmiley.jpg Wg mnie lepiej kasę, która zostanie przeznaczyć na premie dla pracowników niż kupować oprogramowanie / sprzęt, który w ogóle nie podniesie ich wydajności.

Ostatnio sam zastanawiam się też nad aparatem fotograficznym. Nie kupuj raczej lustrzanki ponieważ nie będziesz miał do niej obiektywów dobrych. Musiałbyś wydać z 6000-8000 by mieć podstawowy aparat + 2 dobre obiektywy. Lepiej kupić kompakta tego typu : http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfro...ot_sx10_is.0.10 , spełni wszystkie potrzeby.

No zgadza się dostaje dotacje - co do tego na co może zostać wydana to dobrze to wiem, i powiem tez, że w każdym powiecie warunki dotacji są inne.
A tutaj ten Canonik jest już razem z obiektywem - http://www.agito.pl/lustrzanki-cyfrowe/can...?external=ceneo.
mls
Cytat(MOniToR @ 25.03.2009, 17:13:51 ) *
A tutaj ten Canonik jest już razem z obiektywem - http://www.agito.pl/lustrzanki-cyfrowe/can...?external=ceneo.

Owszem, z obiektywem, ale to najprostsze "kitowe" (w sensie zestawu, nie jakości) szkło. Na początek oczywiście wystarczy, ale później możesz chcieć czegoś więcej i tu zaczną się kolejne wydatki. Ewentualnie na początek, jako drugie szkło, do portretów szczególnie, polecam EF 50mm f/1.8 - rewelacyjne optycznie, rewelacyjne cenowo, najtańsze w wykonaniu, ale na to ostatnie można przymknąć oko. Nawet PRO mogą polecić to tanie (300 zł) szkiełko...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.