Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Yii] opinie na temat tego frameworka
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
rafalp
Ja ciągle w poszukiwaniu idealnego frameworka natknąłem się na Yii (http://www.yiiframework.com/).
Z opisów zapowiada się bardzo ciekawie, jednak intuicyjnie nie mogę się nim swobodnie posługiwać dlatgo chciałem spytać o opinię użytkowników tego kodu - czy warto w to się bardziej zagłębiać?

W siecie badzo mało o nim ale chyba dlatego że wygląda mi to na jakąś nowość..
nieraczek
Jeśli to nowość to co będzie jak zniknie tak szybko jak o nim usłyszałeś ? Jak będziesz miał problemy to kto Ci pomoże - przecież nowość = brak społeczności. smile.gif
phpion
@nieraczek:
No i co z tego? Sądzisz, że (przykładowo) Symfony od razu było popularne, że od razu miało mega społeczność?

Jak dla mnie framework wygląda całkiem ciekawie. Chętnie przeczytałbym opinie tych, którzy mieli z nim bliższą styczność.
mike
Yii Framework to nic innego jak odświeżona wersja Prado.
Cytat
NOTE: PRADO has evolved into Yii: a high-performance PHP framework best for developing large-scale Web 2.0 applications. PRADO will continue to be developed and maintained. In particular, some new features of Yii PHP framework will be back-ported to PRADO.

Dla mnie ta informacja (i kilka innych) dyskwalifikuje Yii. Dlaczego?
Nie dlatego, że Prado jest słabe, wręcz przeciwnie. Dlatego, że z bardzo fajnego frameworka opartego na paradygmatach component-based oraz event-driven zrobili Yet Another MVC Framework tongue.gif
W implementacjach MVC dla PHP już rewolucji nie będzie więc po co się w to pchać. Skoro MVC to wybierze jakiś z popularnych frameworków.

Jeśli natomiast chcesz coś faktycznie nowego i ciekawego to zerknij na Lion PHP Framework, który wprawdzie też dotyka MVC ale jest zbudowany na wzór Javowego Springa z zastosowaniem wzorca Dependency Injection.
Martin Fowler - Inversion of Control Containers and the Dependency Injection pattern
Daimos
Sory za wykopanie tematu z przed kilku lat, ale Yii z tego co widzę cały czas pnie się do przodu, aż sam chyba skuszę się na "obadanie" tematu z ciekawości smile.gif
A co Wy o tym sądzicie na dzień dzisiejszy? Czy Yii idzie w dobrą stronę?
Czy pisząc (aktualnie) swoje aplikację na ZF, Yii może się okazać ciekawą alternatywą? Może ktoś już zmieniał upodobania z innych frameworków w kierunku Yii? wink.gif
smentek
Qiang Xue, który jest głównym programistą Yii wcześniej stworzył też PRADO. Gość jest chyba pracownikiem któregoś z uniwersytetów w Stanach. Na pewno jest to zrobione z głową i podejrzewam, że jest to coś fajnego do nauki.
Daimos
tak, tylko czy jest to dobre jako alternatywa dla innych frameworków, jeśli o mnie chodzi, to chętnie bym zobaczył jak ktoś porównuje to z zendem. Oczywiście nie interesują mnie opnie osób, które nie napisały w zendzie żadnej aplikacji i są zwolennikami Yii, dlatego że innych "DOBRZE" nie znają, bo wiadomo jaka będzie recenzja smile.gif
qrooel
Odświeżam.

Chciałem zobaczyć co się ciekawego dzieje w świecie PHP (na co dzień nie piszę w PHP), zerknąłem na Google Trends i zobaczyłem, że Yii pnie się w górę i to w bardzo szybkim tempie, coraz więcej ofert pracy można znaleźć w Polsce w tym fw.

Pooglądałem dokumentację i uważam, że jest to najlepsza i najlepiej pokryta dokumentacja wśród frameworków PHP.

Ogólnie Yii zrobiło na mnie ogromne wrażenie i zdecydowanie powinno się go polecać. ;]
mar22
Jak dla mnie framework jest godny polecenia. Jest bardzo prosty do nauki, ma dobra dokumentację i co najważniejsze cechuje go duża szubkość działania smile.gif Dodatkowo do frameworka powstaje duża liczba extensions. Zaletę tego fraeworka jest również zintegrowanie go z jQuery oraz dostępny generator kodu dla nowo tworzonych modułów na podstawie struktury bazy danych.
irmidjusz
Yii to prosty framework do prostych stron. Na podstawie swoich doświadczeń i obserwacji innych programistów, nie polecam go do tworzenia dużych (naprawdę dużych), złożonych projektów, gdzie jest dużo skomplikowanej logiki. Do małych/średnich projektów jest ok, ale tak samo dobrych jest wiele innych frameworków smile.gif
To, że w trendach pnie się w górę, nic nie znaczy. Jest prosty w użyciu, pewnie dlatego ludzie się go uczą, z poza tym, zawsze coś musi być modne wink.gif Niestety, jego możliwość automatycznego generowania mnóstwa kodu oraz specyfika pracy z tym frameworkiem (np. dziwaczne klasy modeli) wpływa bardzo upośledzająco na sposób myślenia programistów, bo zwyczajnie lenistwo bierze górę - po co myśleć i kodować poprawnie, jak można wykorzystać wygenerowany kod i kodować w sposób, jak narzuca - niekoniecznie sensowny. Potem efekt jest taki, że programiści naginają i dostosowują wszystko (projektowanie architektury, logiki przepływu, kodu klas i metod itd.) do sposobu działania i używania Yii, a to błąd, duży błąd.
Poza tym, uważam powtarzane frazesy o jego rzekomej "dużej szybkości działania" za niewiarygodne i niepotwierdzone (z autopsji). I proszę mi nie mówić, że na stronie Yii tak jest napisane, więc to prawda smile.gif W ogóle śmiać mi się chce, jak każdy z autorów zachwala swojego frameworka, jakie to super-uber-pro rozwiązanie. Owe słowa zachwytu są do siebie często tak podobne, że można większość z nich pozamieniać i nikt by nie zauważył, że czyta o zaletach innego frameworka...
JoShiMa
Cytat(nieraczek @ 9.04.2009, 04:53:12 ) *
Jeśli to nowość to co będzie jak zniknie tak szybko jak o nim usłyszałeś ? Jak będziesz miał problemy to kto Ci pomoże - przecież nowość = brak społeczności. smile.gif

No proszę. Minęły 4 lata od tego wpisu a framework ma się nieźle. Zapoznałam się z nim kilka miesięcy temu. Całkiem zgrabny

Cytat(irmidjusz @ 18.08.2012, 14:08:48 ) *
Yii to prosty framework do prostych stron. Na podstawie swoich doświadczeń i obserwacji innych programistów, nie polecam go do tworzenia dużych (naprawdę dużych), złożonych projektów, gdzie jest dużo skomplikowanej logiki.

A czemu nie?

Niestety, jego możliwość automatycznego generowania mnóstwa kodu oraz specyfika pracy z tym frameworkiem (np. dziwaczne klasy modeli) wpływa bardzo upośledzająco na sposób myślenia programistów, bo zwyczajnie lenistwo bierze górę - po co myśleć i kodować poprawnie, jak można wykorzystać wygenerowany kod i kodować w sposób, jak narzuca - niekoniecznie sensowny.

Co masz na myśli pisząc "dziwaczne klasy modeli"? A co do pozostałej części wypowiedzi. Tak to już jest, że bez sensu jest coś pisać z palca, skoro nie ma takiej konieczności wink.gif

Potem efekt jest taki, że programiści naginają i dostosowują wszystko (projektowanie architektury, logiki przepływu, kodu klas i metod itd.) do sposobu działania i używania Yii, a to błąd, duży błąd.

Może jeszcze za krótko siedzę w Yii, ale nie bardzo rozumiem co masz na myśli. Ja tam lubię jak framework zmusza do zachowania pewnego porządku.
em1X
Jeżeli już interesujecie się Yii, nie zapomnijcie zainteresować się YiiBooster, czyli Yii na dopalaczu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.