Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Firebird] Warning: ibase_connect() [function.ibase-connect]: Unable to complete network request to host " _._._._". Failed to establish a connec
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
Boryskonin
Witam
Nie jestem wyjadaczem w tej dziedzinie i mam taki problem:
Strona w PHP na zewnętrznym serwerze i 2 bazy danych (jedna na tym samym serwerze, druga na domowym kompie (połączenie na stałym adresie IP). Jeżeli skrypt łączy się z moją "prywatną" bazą Firebirda próbuje nawiązać połączenie, trwa to chwile i wywala błąd:
"Warning: ibase_connect() [function.ibase-connect]: Unable to complete network request to host "_._._._". Failed to establish a connection. unknown Win32 error 10060.
Blad polaczenia"
Na routerze w domu mam zrobione przekierowania portu 3050 na daną maszyne z serwerem Firebid'a, włączoną strefe DMZ, na samym kompie wyłączony firewall'e a problem jak był tak jest.

Kod php:
$bdnamekn='IP_KOMPA_DOMOWEGO:C:\Program Files\Firebird\Firebird_2_0\data\BAZA1.FDB';
$bduserkn='SYSDBA;
$bdpasskn='masterkey';

$dbh = ibase_connect($bdnamekn, $bduserkn, $bdpasskn);
if(!$dbh)
{
die('Blad polaczenia');

Pomożecie? smile.gif
erix
http://support.microsoft.com/kb/811087/pl

99%, że coś masz z firewallem.
Boryskonin
W windowsowym firewall'u najperw dodałm wszystkie wyjątki (port 3050/tcp +wyjątki dla programu firebirda), potem wyłączyłem go całkowicie, żadnych innych nie ma...
Tak mi jeszcze chodzi po głowie... czy to przypadkiem na routerze nie blokuje tych pakieetów....
Czy skrypt:
$dbh = ibase_connect($bdnamekn, $bduserkn, $bdpasskn);
łącząc się z podanym IP sam dodaje informacje o porcie po jakim chce się łączyć?
Zmienna $bdnamekn zawiera adres IP komputera i ścieżkę do bazy danych... taki pakiet trafia do routera i skąd router wie że to jest pytanie na port 3050??

Może głupie pytanie ale siedze nad uruchomieniem tegho już 3 dzień...
erix
Ok, a serwer jaki IP ma zdefiniowany dla nasłuchu? snitch.gif
Boryskonin
Serwer (chociaż to za mocne słowo) wewnątrz sieci ma na stałe przypisany adres 192.168.1.50, na zewnątrz wszystkie kompy z sieci mają jeden zewnętrzny IP (połączenie z netem poprzez SDI). w routerze port 3050 przekierowany jest na 192.168.1.50
erix
Ustaw nasłuchiwanie Firebirda na zewnętrzny IP.
Boryskonin
moge liczyć na podpowiedź jak, gdzie i co zrobić żeby przekierować Firebirda??
Niestety ale Firebird to dla mnie czarna magia, a materiałów na jego temat mało jest...

Sprawa rozwiązana: okazao się że winny nie był komp domowy tylko serwer na ktorym był skrypt -blokował wszystkie połączenia wychodzące smile.gif i dlatego nie łączył się z bazą danych na moim kompie smile.gif
erix
Zajrzyj do plików konfiguracyjnych.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.