Mam niewielki problem napewno jest to banalne ale nie potrafie sobie z tym poradzić... Jakie funkcje należy stworzyć aby formularz wysyłał <, >, ś, ć, ż, ź itp. bez unicode?
Nie rozumiem. Przecież autor nie napisał, że chce tworzyć nazw funkcji z polskimi znakami. Jedynie:
Cytat
Jakie funkcje należy stworzyć aby formularz wysyłał <, >, ś, ć, ż, ź itp. bez unicode?
Nie wiem czemu, ale założyłem, że chodzi o zapis do bazy danych. Musiałem źle przeczytać. W temacie jest napisane
CanoR
30.04.2009, 16:42:37
Dobra a więc tak może zaczne od początku bo widze że nie czaicie...
Potrzebuje tego formularza po to aby wysyłał mi znaki tego typu bez unicode ponieważ chce aby niektóre classy działały np:
Kod
<br />
Prosze o pomysł jak tego dokonać...
Pozdrawiam
sowiq
30.04.2009, 16:48:56
Cytat(CanoR @ 30.04.2009, 17:42:37 )
Dobra a więc tak może zaczne od początku bo widze że nie czaicie...
Z mojego punktu widzenia to raczej Ty masz problemy z przekazaniem informacji.
Znaki w formularzu są wysyłane w takim samym kodowaniu, jakie ma zadeklarowana strona. Jeśli niestandardowe znaki zapisują się jako encje (np. < i > zamiast < i >) to znaczy, że przed zapisaniem taktujesz je jedną z funkcji, które podałem w moim pierwszym poście.
CanoR
30.04.2009, 16:52:09
Dobra masz racje ja źle wam przekazałem informacje... Mam sobie strone z newsami i mi je wyświetla to jak dodać do niej tą twoją funkcje?
PS: Dopiero zaczynam z PHP.
// Edit Niechce aby cały tekst był bez unicode'a....
sowiq
30.04.2009, 17:03:03
Cytat(CanoR @ 30.04.2009, 17:52:09 )
Mam sobie strone z newsami i mi je wyświetla
No ok, to w takim razie w czym problem? Co chcesz osiągnąć?
Cytat
Niechce aby cały tekst był bez unicode'a
No to chcesz bez unicode, czy z unicode? I dlaczego tak? Wyświetlają Ci się krzaki zamiast polskich znaków?
CanoR
30.04.2009, 17:07:46
Ok a wiec tak chciałbym aby wyswietlany text mial "enter" czyli zaczynal sie od nowej lini ... a bez <br /> nie wiem jak to da sie zrobic poniewaz jak wpisze text nawet z "enterem" do bazy to wyswietla mi tak jak by tego entera tam nie bylo czyli text do konca krawedzi...
sowiq
30.04.2009, 17:10:23
O widzisz... Trzeba było tak od razu. Zamiast robić: echo $tresc; zrób echo nl2br($tresc);. Funkcja ta automatycznie zamienia nowe linie w tekście na <br />.
CanoR
30.04.2009, 17:16:26
Oki, działa nie wiem jak ci sie odwdziecze Wielkie dzieki ziomal
PS: wiesz moze czy da sie wlywac na "overlib" poprzez baze danych??
Pozdrawiam i dizekuje jeszcze raz
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.