Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wysokość pola input
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
shreker
Pytanko za 100 punktów. Czy ktoś może wie jak zrobić niestandardową wysokość pola input, np wysokości 15px ?
erix
Spróbuj manipulować odpowiednimi paddingami + line-height albo wielkość czcionki w px.
erix
height przy niektórych elementach po prostu nie działa. tongue.gif
Pawel_W
ciekawe, bo mi akurat coś takiego działa:
  1. <input type="text" style="height: 100px;">

EDIT: jakby co to mam IE 8
erix
A dla file zrobisz? snitch.gif
Pawel_W
tak
erix
We wszystkich przeglądarkach? snitch.gif
nmts
Cytat(erix @ 27.06.2009, 23:16:46 ) *
We wszystkich przeglądarkach? snitch.gif

http://browsershots.org/http://stmn.pl/height/

Chyba tylko dillo nie zdało egzaminu. I co Ty na to. tongue.gif
erix
Lepiej zobacz, co pod Firefoxem. tongue.gif

Oczywiście input type="file", a nie zwykły.
Pawel_W
Cytat(erix @ 28.06.2009, 12:15:26 ) *
Lepiej zobacz, co pod Firefoxem. tongue.gif

Oczywiście input type="file", a nie zwykły.

to może zależeć od wersji, ja mam takiego firefoxa, w którym działa javascript, ale nie reaguje on na żadne eventy, nawet jquery wysiada
erix
Ja mówię o normalnie działającym Fx-ie. tongue.gif

I nawet chyba po update buildu jest to samo:

W Operze i IE jest normalnie:

Dla takich samych stylów:
Kod
<input type="file" style="height: 100px; width: 800px;" />

Ja wiem, że manipulacja polem file jest ograniczona ze względów bezpieczeństwa, ale IMHO to już nieco przesada... Bo rozmiarem czcionki da się "rozepchać" pole do pożądanych rozmiarów, ale raz - dziwnie wygląda, dwa - mało dokładne.
seth-kk
  1. display: block

powinno pomoc nadawac wysokosc
w pozostalych przypadkach pozostaje line-height + padding
erix
W Firefoxie to nie przechodzi. [;

Nie pozwala tykać file. Myślisz, że nie próbowałem już różnych sposobów? tongue.gif Zostaje tylko ustalanie rozmiarów czcionki.
vokiel
A czy ktoś próbował ustawić zwykłe pole input text, do tego button, a pole file ukryć, i w js oprogramować funkcjonalność?
Próbowałem niedawno i nie mogę wytworzyć kliknięcia. Korzystałem z jquery i ani trigger, ani click w czystym js nie działa. Jedyna opcja jaką udało mi się zastosować, to ustawienie pola input na warstwie najwyżej, ukrycie go przez opacity: 0, a pod nim ustawienie własnych input text i button, które przez js przyjmują wartość z pola input.

Dziwne to jest, wszystkie elementy formularza można jako-tako ostylowac, a z tym file problemy. Może w 6 wersji html wprowadzą możliwosć ostylowania wszystkich elementów formularza w taki sam sposób jak innych elementów strony... winksmiley.jpg
erix
Cytat
to ustawienie pola input na warstwie najwyżej, ukrycie go przez opacity: 0, a pod nim ustawienie własnych input text i button, które przez js przyjmują wartość z pola input.

Właśnie pośrednio do tego piję. [; I ustawianie pełnej przezroczystości jest jedynym rozwiązaniem.

A jeśli chodzi o klikanie/etc - względy bezpieczeństwa.

Powiedzmy masz taki scenariusz - szara owieczka otwiera stronę i wywala mu od razu okno otwierania pliku. A skrypt jest tak cwany, że póki użytkownik czegoś nie wybierze, nie przerwie otwierania okna. Użytkownik na odczepne coś wybierze, a skrypt to wyśle.

Więc nie zostanie to wprowadzone.

Osobną kwestią są restrykcje dot. stylowania w Fx...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.