Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Uniemożliwienie zapisania dokumentu
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
GritaX
Witam,

Czy zna ktoś sposób na uniemożliwienie ściągnięcia/wydrukowania załadowanego w przeglądarce dokumentu ( np. pdf ? ) w celach demonstracyjnych.
W chwili obecnej do głowy przychodzą mi 2 możliwości.

1 ) nałożyć na PDF znak wodny, utrudniający odczytanie części treści
2 ) ładować dokumenty poprzez aplet JAVA ( o ile się da w ten sposób zrobić to czego dotyczy mój problem )
sowiq
Cytat(GritaX @ 1.07.2009, 09:53:01 ) *
Czy zna ktoś sposób na uniemożliwienie ściągnięcia/wydrukowania załadowanego w przeglądarce dokumentu ( np. pdf ? ) w celach demonstracyjnych.
Dokumenty pdf można zabezpieczyć hasłem przed zapisem, kopiowaniem tekstu, drukowaniem itp. Tak jest w profesjonalnej wersji Adobe Reader w programie Adobe Acrobat (do tworzenia pdf). Zapewne inne programy (darmowe) również mają taką opcję.
dr_bonzo
Cytat
uniemożliwienie ściągnięcia/wydrukowania załadowanego w przeglądarce dokumentu

ściągnięcie == załadowanie dokumentu

PDFa mozesz zabezpieczyc przed drukiem jak i zapisem kopii (ale nadal mozna zapisac sobie sciagniety oryginal,
wget http://example.com/twoj_pdf
i mam go na dysku, co prawda File > Save As... nie zadziala).

Nie wiem czy da sie to w PHP zrobic, ale na pewno da sie narzedziami do generowania PDFow, pewnie od dziala najlepiej Adobe, nie znam szczegolow.
sowiq
Zresztą, jak ktoś napisał - PrintScreen i mogę sobie drukować do woli smile.gif Są też na pewno programy do zdejmowania zabezpieczeń z plików pdf.

A TU piszą, że Acrobat Reader'em w wersji 5 można drukować nawet zabezpieczone dokumenty smile.gif Więc trzeba się zastanowić czy gra jest warta świeczki winksmiley.jpg Może zamiast tych zabezpieczonych pdf lepiej udostępniać jakieś demonstracyjne wersje?
osl
nie jesteś w stanie zabezpieczyć w 100% czegoś, co można zobaczyć.
Można zobaczyć=>można ściągnąć=>można zrobić z tym cokolwiek.

Możesz co najwyżej utrudniać użytkownikom to zajęcie. Np. "zaoszczędzić" na jakości wersji demo, albo co 100px walnąć wściekłoczerwonym kolorem "DEMO". W z podobnego gatunku pochodzi również Twój pomysł ze znakiem wodnym.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.