Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak zrobić wyszukiwarkę FULLTEXT w SQLite?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
jolam
Chciałam się zapytać o możliwość zrobienia wyszukiwarki w tekstach, które są w bazie SQLite. To co znalazłam w sieci dotyczyło MySQL i FULLTEXT SEARCH. Czy da się coś takiego zrobić bez MySQL? Albo w ogóle jakąś wyszukiwarkę w SQLite jak zrobić?

pozdrawiam Jola
erix
Ok, patrząc na wszystkie Twoje wątki - zacznij od szukania na Google, dopiero wtedy leć na forum.
jolam
erix jak nie chcesz mi pomóc to trudno, ale czemu piszesz takie komentarze? Ja szukałam w googlach. Wydaje mi się, że często odpisujesz po to tylko, żeby odpisać a nie komuś pomóc. Troszkę to dziecinne, nie uważasz?

pozdrawiam Jola
erix
A czy nie uważasz, że troszkę dziecinne jest lecenie od razu na forum, zamiast poszukać czegoś samodzielnie?

Specjalnie sprawdziłem akurat tę kwestię i znalazłem po 2 sekundach szukania w Google. Poza tym, to co piszesz, to są podstawy, bez których nie siada się do programowania...
dotangelo
Zgadzam się z erix'em. Zaczynam odnosić wrażenie, że chcesz nabić sobie jak największą liczbę postów. Mi na przykład, nie chciało by się zakładać nowego wątku, skoro mógłbym znaleźć odpowiedź w google po paru sekundach.
dr_bonzo
Dziez - argument o nabijaniu postow jest tak zalosny ze mam go od dluzszego czasu dosc.

Innym problemem jest lenistwo - 10 minut googlowania to na prawde trudniejsze niz czekanie kilka godzin-dni na odpowiedz na forum?
jolam
erix, dotangelo, dr_bonzo - otóż chciałam wam powiedzieć, że zawsze szukam najpierw w googlach zanim zapytam. A jeśli pytam, to dlatego, że albo nie udało mi się znaleźć albo to co znalazłam nie działa.

erix - znasz kogoś bardziej przemądrzałego i zarozumiałego niż ty sam? Ja nie znam, jesteś najlepszy w tej żałosnej konkurencji

dotangelo - a po co miałabym sobie "nabijać jak największą liczbę postów"? Nie rozumiem. Co takiego się dzieje, jak ma się już nabite dużo postów? Choć może o to erix trzeba zapytać, bo on ma nabite najwięcej i najczęściej pisze posty nie pomagając innym tylko pisząc chyba faktycznie po to, żeby sobie nabić największą ich liczbę.

Teraz pewnie każdy z was napisze posta, nabijając sobie ich jak największą liczbę, w którym to stwierdzi, że jest genialny a ja głupiutka bo nie wiem jak zrobić wyszukiwarkę FULLTEXT w SQLite. Ale żadnemu nie przyjdzie do głowy, że mógłby komuś pomóc. Lepiej nabijać posty?

pozdrawiam Jola

postscriptum
czemu tak często okazuje się, że ludzie związani z informatyką i komputerami są tacy małoduszni?
dr_bonzo
Masz jakies http://ft3.sourceforge.net/ czy http://www.sqlite.org/cvstrac/wiki?p=FtsTwo .
Albo robisz swoja szukarke, recznie rozbijajac tekst na slowa, wrzucajac je do bazy i potem szukajac.

Np. phpbb ma taka.
erix
Cytat
erix - znasz kogoś bardziej przemądrzałego i zarozumiałego niż ty sam? Ja nie znam, jesteś najlepszy w tej żałosnej konkurencji

Nie musiałem wcale odpowiadać na Twoje PW/maile. Więc takie uwagi sobie daruj.

Cytat
czemu tak często okazuje się, że ludzie związani z informatyką i komputerami są tacy małoduszni?

To znaczy? Masz na myśli to, że odsyłamy do google? Sama zobacz:

http://pl.lmgtfy.com/?q=sqlite+fulltext

Masz nawet gotową klasę w wynikach, ciężko było poszukać (na 2. miejscu!)? I my jesteśmy małoduszni? Lenistwa nie toleruję.
jolam
Tylko, że te rozwiązania wymagają SQLite3, a żeby go używać musiałabym korzystać z PDO. A tego nie umiem, próbowałam ale nie potrafię używać tych obiektowych instrukcji, tych strzałek i ::, bardzo to zamieszane i nie ma takich dobrych przykładów użycia jak dla SQLite2.
zegarek84
Cytat(jolam @ 11.08.2009, 17:50:36 ) *

jest tutaj na forum taki jeden mały współczynnik czy ktoś próbował komuś pomóc i jak często zagląda na to forum - jak patrzę na profil @erix'a to jednak niesłusznie go oskarżasz - ale czy niecelowo??
dotangelo - a po co miałabym sobie "nabijać jak największą liczbę postów"? Nie rozumiem. Co takiego się dzieje, jak ma się już nabite dużo postów? Choć może o to erix trzeba zapytać, bo on ma nabite najwięcej i najczęściej pisze posty nie pomagając innym tylko pisząc chyba faktycznie po to, żeby sobie nabić największą ich liczbę.

Teraz pewnie każdy z was napisze posta, nabijając sobie ich jak największą liczbę, w którym to stwierdzi, że jest genialny a ja głupiutka bo nie wiem jak zrobić wyszukiwarkę FULLTEXT w SQLite. Ale żadnemu nie przyjdzie do głowy, że mógłby komuś pomóc. Lepiej nabijać posty?

pozdrawiam Jola

ok. - nabijam sobie posta ;p - skończyłaś psychologię czy jak?? czy masz po prostu taki dar?? (skąd ja to znam ^^) - ps. miałem coś jeszcze napisać ale jak na szybko forum przeglądałem a pamięć mam fotograficzną to prawie "normalnie" pisałaś więc nie chcę docinać ;p
postscriptum

ps. mój główny zawód ani trochu nie jest związany z informatyką ;p

ps. - tu już pewnie nie doczytałaś - w większości przypadków lepszym rozwiązaniem co do wyszukiwarki jest "zintegrowanie "strony z google" - jednak ona wcześniej musi być zaindexowana (a teraz może pytania seo??) - eee - tu już pewnie nie doczytałaś ;p - i proszę Cię nie próbuj docinać tutejszym gdyż ja pominąłem kilka kwestii a widzę, że ty umiesz manipulować swoimi słowami ;p...

[EDIT]
Cytat(jolam @ 11.08.2009, 22:18:50 ) *
Tylko, że te rozwiązania wymagają SQLite3, a żeby go używać musiałabym korzystać z PDO. A tego nie umiem, próbowałam ale nie potrafię używać tych obiektowych instrukcji, tych strzałek i ::, bardzo to zamieszane i nie ma takich dobrych przykładów użycia jak dla SQLite2.

PRZEKŁADAJĄC NA JĘZYK BEZ STRZAŁEK - rób krok po kroku wszystko to co chcesz zrobić ale wcześniej każdą "akcję" przypisz do zmiennej - i do tej zmiennej jako kolejną akcję używaj funkcji ze "strzałkami" - jeśli przypiszesz funkcję ze strzałkami to na tej "zmienne" wykonasz tą właśnie funkcję i zwrócisz kolejną wartość - jeśli wcześniej określiłaś do działania zmienną to wartość będziesz miała przypisaną do tej zmiennej...
erix
Cytat
Tylko, że te rozwiązania wymagają SQLite3, a żeby go używać musiałabym korzystać z PDO. A tego nie umiem, próbowałam ale nie potrafię używać tych obiektowych instrukcji, tych strzałek i ::, bardzo to zamieszane

Przykro mi, ale to jest TWÓJ problem - jak chcesz coś kodzić, to najpierw przyswajasz PODSTAWY/konstrukcje języka, a dopiero potem implementujesz dany algorytm. Zaczynasz nie od tej strony, co trzeba - jak chcesz jechać samochodem z pracy do domu, skoro nie masz pojęcia, jak się włącza czwarty bieg (vide: sqlite 2 vs. 3 - jak masz daleko, to do 3. biegu będziesz piłować). Język trzeba znać, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby go poznać, tylko trzeba chęci i cierpliwości.

Cytat
w którym to stwierdzi, że jest genialny a ja głupiutka bo nie wiem jak zrobić wyszukiwarkę FULLTEXT w SQLite. Ale żadnemu nie przyjdzie do głowy, że mógłby komuś pomóc.

Pomóc != (jeśli przyswoiłaś podstawy, to zrozumiesz, co piszę) napisanie gotowca. I nikt nie stwierdził, że ktoś jest genialny/głupi.

I teraz trzymajmy się tematu dyskusji, a Ciebie - autorko - proszę o odrobinę samodzielności i co najmniej trzykrotne szukanie najpierw w ogólnodostępnych szukajkach, dopiero na końcu forum.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.