Nosze się z zamiarem stworzenia stronki hobbystycznej (na serwerze do 300PLN/m-c), aczkolwiek zawsze staram się patrzeć w przyszłość i chciałbym zrobić to tak, aby się skalowało w razie potrzeby (np. ktoś zaoferuje mirrora, to mu dam dostęp do replikacja na mastera?).
Zastanawiałem się nad PostgreSQL + Slony-I, który oferuje jakieś failover + cascading które mi się bardzo podoba (slave'y mogą się synchronizować pomiędzy sobą).
Z tego co się orientuje, to MySQL oferuje jedynie jeden wbudowany mechanizm replikacji? Może ktoś dobrze się na tym znający wypowiedzieć na ten temat?
Ogólnie to jestem przyzwyczajony do MySQL i ostatnio jak próbowałem robić Postgresa pod shared hosting dla firmy, to już szykowałem stos aby spalić na nim tę bazę danych

A może coś innego? Nie replikacja?
Chciałbym również zaznaczyć, że komercyjne produkty typu Oracle czy MS SQL odpadają. Już prędzej będę ograniczał ilość osób online, aniżeli dawał kasę dla MS/Oracle ;P
Ah, zapewne warto nadmienić, że większość to będą odczyty. Zapisywanie do bazy (pliku) to raczej w małych, mniej więcej kontrolowanych ilościach.
Próbowałem poczytać tutaj tematy, ale tak szczerze mówiąc to chyba nie ma takiego jakiegoś konkretnego, ładnie podsumowanego i aktualnego. A w każdym razie takiego co by rozwiał moje wątpliwości. Co prawda nie jest to pewnie częsty problem z jakim spotykają się użytkownicy forum, ale IMO dosyć ciekawy (to co innego niż serwery stojące w DC jakiejś korporacji/firmy). Na ile czas pozwoli oraz szansa - postaram się na własną rękę zagłębić w temat i być może kiedyś mieć okazję podzielić się obserwacjami.
Pozdrawiam,
Łukasz.