Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: darmowy wysiwyg do rozwiązań komercyjnych
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
ptq
Witam wszystkich, w tej chwili kończę budowę własnego CMSa i zostało mi jedynie podpiąć jakiś wysiwyg. Wszystko co znalazłem dzięki uprzejmości google, wymaga algo gpl albo ogromnych kwot do zapłacenia jeżeli zostanie dołączone do aplikacji komercyjnej.

Sprawa wygląda tak, że chcę (jak każdy) ułatwić sobie życie i przyspieszyć budowanie stron na zlecenie stawiając je na własnym CMSie, po czym oddawać jego utrzymanie w ręce klienta.

Ale też nie chce robić takiej rzeczy, że CMSa dam jako GPL a rachunek wystawie za "szate + konfig strony".

Czy ktoś się kiedyś spotkał z wysiwyg, który jest darmowy w rozwiązaniach komercyjnych?

Zależy mi tylko na: pogrubieniu, pochyleniu, align, zmiana koloru i wielkosci tekstu, dodawanie zdjec i list smile.gif
Daiquiri
Tinymce jest bodajże na LGPL, czy to Cię satysfakcjonuje czy nie bardzo?
ptq
Jeżeli będę chciał użyć tinyMCE w aplikacji komercyjnej, to cena jego licencji wynosi bodajże $999 jeżeli chodzi o nielimitowaną ilość dystrybucji smile.gif Ja szukam czegoś darmowego, w najgorszym przypadku będę zmuszony napisać sobie BBcode, a wolałbym coś bardziej przyjaznego dla szarego użyszkodnika.

//tak sobie właśnie czytam licencję LGPL, jak na moją znajomość angielskiego, mało zrozumiałe dla mnie jest wytłumaczenie zastosowania LGPL w komercji. Może mi ktoś wyjaśnić czy jak użyje TinyMCE w aplikacji komercyjnej, to czy przypadkiem cała aplikacja nie stanie się LGPL? Czy wystarczy że umieszczę informację że edytor w aplikacji jest darmowy? Gubię się w tych odmianach GPL :/

Znalazłem piękne wyjaśnienie licencji GPL oraz LGPL smile.gif GPL nakazuje aby każda aplikacja korzystająca ze źródeł GPL sama była na tej licencji.

LGPL nie nakazuje takiego zachowania, ale trzeba (o ile dobrze zrozumiałem) dać możliwość modyfikacji części opartej na LGPL czy jakoś tak.
Podsumowując, jak budujesz coś, co będzie na licencji komercyjnej, śmiało możesz załączyć do tego inny kod LGPL smile.gif dając tylko możliwość wglądu w licencję LGPL ;] czyli dowalić plik tekstowy gdzieś w katalogu tongue.gif

Jak źle myślę, proszę mnie sprostować winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.