Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [xhtml]formularz w tabeli a standardy
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
f1xer
Mam pytanie, właśnie przeglądam książkę Włodzimierza Gajdy pt. "HTML XHTML I CSS" doszedłem do formularzy gdzie zostało napisane, że:

1. <form ...>
  2. Login: <input name="login" /><br />
  3. Hasło: <input name="haslo" /><br />
  4. <input type="submit" value="Zaloguj" />
  5. </form>

jest nie poprawne zaleca się:

1. <form ...>
  2. <p>
  3. Login: <input name="login" /><br />
  4. Hasło: <input name="haslo" /><br />
  5. <input type="submit" value="Zaloguj" />
  6. </p>
  7. </form>

lub to samo tyle, że w tabeli. I tu moje pytanie jak to się ma do tego że tabele powinny służyć do przedstawiania danych tabelarycznych? jak w ogóle zakwalifikować formularze?

edit:
pośpieszyłem się chyba temat pasuje bardziej do hydeparku, przepraszam smile.gif
thek
Ma się to tak, że książka jest stara i należy patrzeć też tak na "standardy" i pomysły autora w niej przedstawiane winksmiley.jpg Ja bym powiedział nawet że kod nadal po "poprawkach" autora jest niepoprawny. Może jestem nieco świrem pod względem standardów ale Login czy Hasło dla mnie jako teksty nie powinny być osobno ale ujęte w label, a potem całość ostylowana tak, by dopasować do oczekiwanego wyglądu strony. Tabelki w przypadku budowy layoutu to coś co powinno sie omijać szerokim łukiem, bo w przyszłości tylko problemy będzie sprawiać przy przebudowie, zmianach wszelakich i na dodatek wpływając na takie rzeczy jak SEO (google preferuje walidujące się strony, nie oparte o tabelki).
f1xer
mam takie samo podejście jak ty, ale w layu, który akurat tnę pola nie mają etykiet :/ i tak się zastanawiam co z tym zrobić.

kolejny edit:

właśnie niechcący usunąłem sobie cookies i przez to zauważyłem że forum, też ma formularz logowania na tabelkach (ten na stronie głównej)
erix
Ja zwykle do formularzy używam list definicyjnych :]

[quote]właśnie niechcący usunąłem sobie cookies i przez to zauważyłem że forum, też ma formularz logowania na tabelkach (ten na stronie głównej)[/quote
Większość skinów dla forów jest oparta o tabelki. ;]
f1xer
Cytat(erix @ 29.08.2009, 11:51:02 ) *
Większość skinów dla forów jest oparta o tabelki. ;]

hmm, a tego już nie zauważyłem smile.gif, ok zdecydowałem się jednak na divy.
Crozin
1) Pola formularzy powinno się grupować: FIELDSET
2) Nawet jeżeli etykiety nie mają być widoczne warto je dodać i ukryć przy pomocy CSS.
3) Formularz oczywiście można zbudować przy pomocy tabelki... w momencie, gdy formularz sam w sobie jest częścią danych tabelarycznych. winksmiley.jpg Z reguły jednak listy definicji (DL) czy zwykłe (UL) są najlepszym wyjściem.
thek
Ja zazwyczaj tylko definiuję odpowiednie style dla input i label. Label dostaje block, width i float left co pozwala mi ładnie wyrównywać następujące po nich pola input winksmiley.jpg Estetycznie wyrównane inputy bez sięgania do tabelek. Jedynie muszę kontrolować "przepływ" by w razie czego zrobić clear'a smile.gif A fieldset z legendą to swoją drogą. Moim zdaniem to nie tylko ładnie grupuje bloki formularza, ale i na stronie przyjemnie wygląda. Jeszcze tylko cały formularz sobie można absolutem przywalić względem jakiegoś kontenera i mamy kod na stronie po prostu wypas smile.gif
bartoland
Właśnie zacząłem pogłębiać temat eleganckich formulaży.
Zastosowałem się do powyższych wskazówek i natchneło mnie jedno spostrzeżenie. Powiedzcie czy dobrze myślę.

Użyłem wspomnianych powyżej css dla label. Wszystko pięknie tylko pojawiał się problem z przepływem,
początkowo starałem się poustawiać to clirem i marginesami, ale dałem sobie spokój i zrobiłem tak:
Poprostu wstawiłem każdy label z input w jednego div-a oczywiście też ustawiając mu marginesy w css. Podobny efekt można było używając zamiast div-a znacznik <p>.

Powiedzcie czy formatowanie w ten sposób jest dopuszczalne, czy może z jakiś przyczyn nie powinno sie tak robić.
pedro84
Elementu formularza powinno się grupować za pomocą fieldset. Wtedy powinieneś nie mieć żadnych problemów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.