Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML/CSS] Specyficzny layout
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
HTMLame
Witam,

Mam problem z pocięciem layoutu. Uproszczoną jego wersję przedstawiam tutaj:

Chodzi o to, że są 3 bloki:

- blok1 ma stałą szerokość i wysokość
- blok2 znajduje się pod blokiem1 i jego wysokość regulowana jest aktualną wysokością bloku3.

- blok3 jest przeźroczysty i jest umieszczony jak to pokazano na obrazku. Jego wysokość jest zależna od zawartości.

Pytanie: Czy istnieje możliwość w XHTML/CSS aby umieścić w ten sposób blok3 nad dwoma pozostałymi blokami aby nachodził na nie, a jednocześnie aby zwiększał dynamicznie wysokość swoją i bloku2 ?
ShadowD
Nie wiem czy jest to możliwe w css i html, na pewno w JS.

A nie dało by rady rozdzielić tego bloku na dwie części bądź złożyć 1 i 2 w jeden i co najwyżej podzielić tłem?
wookieb
Tak ale nie w taki sposób w jaki większość myśli (zabawa z position)

1. <div id="blok2">
  2. <div id="blok1">
  3. <div id="blok3">
  4.  
  5. </div>
  6. </div>
  7. </div>

1. #blok2
  2. {
  3. /* wstaw jego tlo */
  4. }
  5.  
  6. #blok1
  7. {
  8. /* wstaw tlo obrazkowe o zadanej wysokosci i daj mu no-repeat */
  9. padding: 20px; /* padding stanowi odstep dla blok3 */
  10. }
  11.  
  12. #blok3
  13. {
  14. /* dodajesz mu odpowiedni opacity */
  15. }
HTMLame
Faktycznie, to działa. Wielkie dzięki za pomoc.
Dla zainteresowanych - efekt można zobaczyć tutaj: http://www.2lo.rsi.pl/lay003/

Korzystając z okazji, mam jeszcze pytanie odnośnie przezroczystości. Otóż, jak widać, wszystkie elementy (tekst i obrazek) umieszczone w warstwie, która ma ustawioną przeźroczystość, również są przeźroczyste.

Czy da się zrobić tak, aby blok3 był przeźroczysty, a elementy w nim zawarte nie?

wookieb
Tak, ale to dużo kombinowania z javascriptem. Dlatego lepiej, żeby zamiast opacity dla elementu #blok3 zastosował półprzezroczystego .pnga jako tło (w twoim przypadku może być nawet obrazek o rozmiarach 1x1).
HTMLame
Świetnie! Wszystko gra. Dziękuję.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.