Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wybieranie elementu przy pomocy offsetów
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
Muse
Witam! Powiem od razu, bez zbędnych wstępów. Jak wybrać element, jeśli znam jego offsety (czyli bezwzględne pozycje 'left' i 'top') ? Coś mi świta o jakiejś właściwości 'target', ale nie wiem jak ją tutaj wykorzystać ( i czy w ogóle można)... Rozwiązanie może być w jQuery lub klasycznym JS. Z góry powiem że: elementowi temu nie mogę nadać ID, albo klasy - w tym przypadku to się nie sprawdzi (za dużo elementów, by nadawać ID, a klasa wybierze całą grupę...). Proszę o pomoc.
nospor
a moze napisz dokladnie co kombinujesz bo ja tu widze lekkie przekombinowanie winksmiley.jpg
Muse
Powiedzmy, że mam szachownicę. Część użytkownika mam za sobą, teraz tworzę losowe ruchy komputera.
Wybrałem losowego pionka. Komputer najpierw wybiera kierunek, a potem sprawdza, czy pole oddalone w danym kierunku o jakieś wymiary (szerokość i wysokość jednej kratki) jest wolne, itd.
Rozumiesz, do czego zmierzam? ;D
Pozycja, z której zaczynam jest wybierana losowo, mam tylko względne wartości do dyspozycji.
nospor
skoro to szachownica, to nie mozesz nadawac polom id jak na macierzy:
pole_1_1
pole_1_2
....
pole_2_1
...
?
I juz bedziesz wszystko wiedzial
Muse
A czy to aby nie spowolni za bardzo tego skryptu?
Wiesz, połowę mam zrobioną bez ID, więc nie wiem, czy jest sens teraz je wprowadzać...
nospor
a ile ty tych pol bedziesz mial?
Muse
No w sumie jest 8*8, ale połowa to pola bezużyteczne (białe).
nospor
nie, nie spowolni.

ps: a kto ci kaze bialym polom nadawac ID? winksmiley.jpg ale nadaj. nic sie nie stanie zlego.
Muse
Nie miałem zamiaru nadawać białym Id, po prostu powiedziałem ci ile jest pól tongue.gif
W każdym razie dzięki za pomoc ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.