Najpierw sorry za tytuł posta.. nie bardzo wiedziałem jak to napisać. Więc przejdźmy od razu do rzeczy...
Mam taki problem. Mam tabelę w bazie danych o nazwie tabela i tam są dwa pola vat_id, klient_id i dok_id. Tabela ta zawiera faktury vat danego klienta (klient_id), które są przyporządkowane do danego dokumentu (dok_id). Więc w tej tabeli mam:
INSERT INTO tabela (vat_id, klient_id, dok_id) VALUES (1, 1, 1); INSERT INTO tabela (vat_id, klient_id, dok_id) VALUES (2, 1, 1); INSERT INTO tabela (vat_id, klient_id, dok_id) VALUES (3, 1, 1); INSERT INTO tabela (vat_id, klient_id, dok_id) VALUES (4, 1, 1); INSERT INTO tabela (vat_id, klient_id, dok_id) VALUES (5, 1, 2); INSERT INTO tabela (vat_id, klient_id, dok_id) VALUES (6, 1, 2); INSERT INTO tabela (vat_id, klient_id, dok_id) VALUES (7, 1, 3); INSERT INTO tabela (vat_id, klient_id, dok_id) VALUES (8, 2, 4); INSERT INTO tabela (vat_id, klient_id, dok_id) VALUES (9, 2, 4); INSERT INTO tabela (vat_id, klient_id, dok_id) VALUES (10, 2, 5);
Stąd widać, że użytkownik o ID-1 ma 7 faktur (5 faktur do dokumentu ID-1, 2 faktury do dokumentu ID-2 i jedną fakturę do dokumentu ID-3), a użytkownik o ID-2 ma 3 faktury (2 faktury do dokumentu ID-4 i jedną - do ID-5).
Mnie interesuje stworzenie takiego zapytania które z tej tabeli pobierze który klient (client_id) ma najwięcej dokumentów (dok_id). Czyli żeby było pogrupowane w/g dok_id i klient_id. Próbowałem tak ale nie udaje mi się.
Wiem jak to zrobić na zasadzie pogrupowania po samym dok_id, a później w PHP-ie mogę to pododawać i posortować, ale chciałbym znać sposób jak (jeśli jest taka możliwość) skonstruować zapytanie.
Z góry dzięki.