Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JS][xHTML] Wybranie z pola select powoduje wpisanie do Input Text
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
Kojak
Mam taki problem. Mam formularz (pisany z ręki, więc literówek się nie czepiać):

1. <?/* Funkcja pobierająca z bazy danych klientów. Zwraca tablicę dwuwymiarową: 1-wszy wymiar to numer klienta, a 2-gi to wartość- client_id: id klienta, client_name: jego nazwa, client_www: jego strona www.*/
  2. $klient = GetClientsData();
  3. $ilosc_klientow = count($klient);
  4. ?>
  5. <form method="post" action="">
  6. Klient:
  7. <select name="klient">
  8. <?
  9. for ($i = 0 ; $i < $ilosc_klientow ; $i++)
  10. {
  11. ?>
  12. <option value="<?echo $klient[$i]['client_id'];?>"><?echo $klient[$i]['client_name'];?></option>
  13. <?
  14. }
  15. ?>
  16. </select>
  17. Strona WWW: <input type="text" name="www" />
  18. </form>

I chciałbym żeby po wyborze odpowiedniego klienta zostało wywoływane zdarzenie, które do pola 'www' wpisze stronę www danego klienta ($klient[$i]['client_www']). Jak napisać taką funkcję. Jeśli gdzieś było to sorry.. jakoś znaleźć nie mogłem ani tu ani w googlach. Dzięki za pomoc pozdro
zzeus
1. Musisz przekazać do js tablice z adresami www, tablica indeksowana numerami id użytkowników
2. Piszesz funkcje która na podstawie przekazanego parametru (id użytkownika), wyciągnie odpowiednią wartość z tablicy z adresami email i wpisze ją do pola www.
3. Podpinasz napisaną funkcję pod zdarzenie onChange dla wybranego selecta
Kojak
Dzięki za cenne rady... poradziłem sobie. pozdro
Mitnic
Witam! Czy mógłbyś się pochwalić jak to zrobiłes ? Mam identyczny problem a nie znam kompletnie JS

Klientów wybieram za pomocą metody <SELECT> formularza . Nazwy klientów są pobierane z tabeli „klienci”:
struktura „klienci”:

Id_klienta, nazwa, data

A oto fragment kodu:
  1. while ($row = mysql_fetch_array($result))
  2. {
  3. echo "<option onClick=\"disableGroup (this.form.elements ['klient_fi'].disabled = true)\">$row[nazwa]</option>";
  4. }
  5. <option onClick=\"disableGroup (this.form.elements ['klient_fi'].disabled = false)\">inna</option>
  6. </select>
  7. <input type=\"text\" name=\"klient_fi\" disabled=\"true\">
  8. <input type=\"text\" name=\"klient_id\" value=(<- tutaj chciałbym aby pojawiał się id klienta po wyborze w SELECT)>

Jedno pole input służy do dodania ewentualnej opcji „inny”. Obok tego chciałbym postawić drugie pole input w którym wyświetlał by się ID klienta oraz zmieniał się wraz ze zmiana w polu SELECT. Wtedy mógłbym dodawać za każdym razem ID klienta w celu planowanych późniejszych statystyk.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.