Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: CMS - dla zielonego
Forum PHP.pl > Forum > PHP
qrzysztof
Witam,

Usłyszałem ostatnio o CMS-ach. Wiem, że temat był wałkowany już kwadrylion razy, ale ja nieco pod innym kątem.

Robię serwis. Z jednej strony, wiadomo - chciałbym szybko. Teoretycznie mogę sobie wszystko zrobić sam w PHP, bazie i też graficznie. Z drugiej słyszałem od ludzi zajmujących się BIZNESEM, że takie podejście jest niedobre. Najlepiej zlecić wszystko osobom trzecim.

Uważam, że mają sporo racji, choć tylko połowicznie. Bo robiąc wszystko sam, na pewno opóźniam ewentualne korzyści z biznesu, ale zyskuję cenne "know-how". Tu mi przyklasną informatycy. Obie strony mają po części rację.

Teraz pytanie. Chciałbym się dowiedzieć czy jeśli zakupię sobie takiego Cms-a to nie zwiążę sobie dosyć poważnie rąk? Mój pomysł na serwis jest dosyć autorski i choć bazuje na sieci społecznościowej to nie jest to typowy klon naszej-klasy typu znajomizpracy.pl czy koledzyzpodworka.pl. Myślę zatem, że nie ma Cms-a "skrojonego" pod mój pomysł, choć sporo modułów można by wykorzystać. Czy z takim Cms-em można zrobić wszystko? Czy można go potem SAMODZIELNIE modyfikować? Czy da się zrobić tylko to, co przewidział autor? A jeśli tak, to czy w łatwy sposób?

Powiedzmy, że część pracy mogę wykonać sam. Ale gdyby moduły związane z podstawową obsługą użytkowników były już "gotowe" to przyspieszyłoby mi pracę.

Czasu mam sporo. Chęci do nauki też, a sporo z PHP i innych potrzebnych języków już poznałem. Ale jestem też trochę niecierpliwy. Polecacie mi zainteresować się Cms-ami czy dłubać swoje od zera, żeby mieć ewentualnie coś na kształt swojego Cms-a w przyszłości?
deirathe
CMS jest do zarządzania treścią na stronie, jeżeli tworzysz autorski portal społecznościowy to nie wiem czy jest sens korzystać z dziurawych joomli mamb i innych rzeczy, a właściwe moduły i tak będziesz musiał dopisać wedle określonych przez te systemy kanony- które zresztą nie zawsze są najlepsze, a trzeba je poznać jeżeli chcesz uzupełnić funkcjonalność portalu.
Na Twoim miejscu zainteresowałbym się frameworkami pod php w szczególności symphony, lub pythonem i django.
elmozaur
Dokladnie.
Ja sie porwalem na napisanie wlasnego systemu CMS i zajelo mi to rok (pisalem po pracy).
Mimo ze teraz postawienie serwisu to bula z maslem to pisanie calosci nie nalezy do najprostrzych.
darko
Zależy co jest dla Ciebie najważniejsze w tym momencie. Czy nauka czy biznes, a najlepiej jest chyba połączyć przyjemne z pożytecznym. Z cmsami jest tak, że każdego trzeba się po prostu nauczyć, poznać funkcjonalność itd. Jeśli nie zraża Cię świadomość, że napisanie swojego systemu zajmuje sporo czasu i zapewne popełni się po drodze jakieś błędy, to spróbuj swoich sił i napisz własny cms, dokładnie taki, jakiego potrzebujesz. Jeśli natomiast zależy Ci na czasie - kup lub zleć napisanie odpowiedniego dla Twoich potrzeb rozwiązania, a i tak sporo się nauczysz rozszerzając w przyszłości system. Nie polecę tutaj żadnego ze znanych systemów, powinieneś poczytać, poszukać i sam zadecydować o wyborze jakiegoś systemu, pamiętaj tylko, że w przyszłości mogą się zmienić Twoje potrzeby/wymagania, więc wybierz cms łatwo rozszerzalny, z dużą ilością modułów i dobrym wsparciem (manual, help, społeczność etc.). Chyba teraz powinieneś sobie odpowiedzieć na pytanie co ma większą wartość czy kaska, którą poświęcisz na zdobycie know how czy sama wartość tego know how dla Ciebie w przyszłości?
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.